Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bill Gross: Χωρίς τη δημιουργία νέου χρήματος, δεν υπάρχουν προοπτικές για παγκόσμια ανάπτυξη

Bill Gross: Χωρίς τη δημιουργία νέου χρήματος, δεν υπάρχουν προοπτικές για παγκόσμια ανάπτυξη
Όπως τονίζει ο γνωστός επενδυτής, η ενδογενής χρηματοδότηση των Κεντρικών Τραπεζών, έχει «κολλήσει» σε «παγίδες ρευστότητας»
Πυρά κατά της νομισματικής πολιτικής που ασκείται από την πλειοψηφία των Κεντρικών Τραπεζών εξαπολύει ο Bill Gross, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει εξωγενής δημιουργία χρήματος, η προοπτική για ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομάς περιορίζεται σημαντικά.
Όπως τονίζει ο γνωστός επενδυτής, η ενδογενής χρηματοδότηση των Κεντρικών Τραπεζών, έχει «κολλήσει» σε «παγίδες ρευστότητας», όπως οι κεφαλαιαγορές.
Συνεχίζοντας, αναφερόμενος στις αγορές ομολόγων, επισήμανε για ακόμα μια φορά πως «με κεφάλαια ύψους 10 τρισ. δολ. παγιδευμένα σε αποδόσεις αρνητικές ή κοντά στο μηδέν, όχι μόνο δεν υπάρχει ανάπτυξη, αλλά εγκυμονεί κίνδυνος για ύφεση».
«Για μένα, αυτό σημαίνει, στην καλύτερη περίπτωση, ένα ανώτατο όριο στις τιμές των risk - assets (μετοχές, ομόλογα υψηλής απόδοσης, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, ακίνητα κλπ) και στη χειρότερη περίπτωση, αισθητά μειωμένες αποδόσεις, οι οποίες εξαλείφουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο για μελλοντικά κέρδη».
Το ZeroHedge, το οποίο και παραθέτει τις δηλώσεις του κ.Gross, επισημαίνει πως μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers η πολιτική χαμηλών (όπως στην περίπτωση της Federal Reserve) ή αρνητικών επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες απέδωσε εν μέρει, χαρίζοντας ασθενή οικονομική ανάπτυξη.
Ωστόσο, λόγω και όσων προαναφέρθηκαν, πλέον παρατηρείται ότι η τρέχουσα πολιτική νομισματικής χαλάρωσης όχι μόνο δεν τονώνει την οικονομία, αλλά δημιουργεί τις προϋποθέσεις ακόμα και για ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης