Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Γιατί η Fed δε μπορεί να παραδεχθεί ότι δε θα αυξήσει τα επιτόκια μέσα στο 2016

CNBC: Γιατί η Fed δε μπορεί να παραδεχθεί ότι δε θα αυξήσει τα επιτόκια μέσα στο 2016
Ο αναλυτής της Rabobank, Michael Every, εκτιμά ότι μία τέτοια κίνηση θα είχε «σοκαριστικές συνέπειες» στις αγορές
Μπορεί η Federal Reserve να έχει αναβάλει κατά τους τελευταίους μήνες τις προσδοκίες για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων της, ωστόσο, όπως ανέφερε ο αναλυτής της Rabobank, Michael Every, εάν παραδεχθεί ότι δε θα προχωρήσει σε κάποια αύξηση μέσα στο 2016, οι συνέπειες ενδέχεται να είναι μεγάλες.
«Ενώ η αρχική αντίδραση θα ήταν ένα ασθενέστερο δολάριο, σε μακροπρόθεσμη βάση η Fed θα αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα, με τις συνέπειες να είναι αρκετά σοκαριστικές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Every, τονίζοντας ότι με αυτήν την κίνηση η Fed θα εγκλωβιστεί σε ένα παράδειγμα, κατά το οποίο δε θα μπορέσει να υπάρξει πραγματική αύξηση των επιτοκίων.
Να σημειώσουμε ότι η Fed αύξησε τα επιτόκια της τον περασμένο Δεκέμβριο για πρώτη φορά από το 2006, ωστόσο, οι προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση εντός του έτους δεν έχουν δικαιωθεί, κυρίως λόγω των αναταραχών στις αναδυόμενες αγορές, καθώς και λόγω του Brexit.
Όπως τόνισε ο αναλυτής της Rabobank, μία τέτοια παραδοχή θα σήμαινε αυτόματα ότι πλέον η νομισματική πολιτική έχει γίνει αναποτελεσματική.
«Γνωρίζουμε ποια είναι τα βασικά προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας, και αν παραδεχθούμε ότι η νομισματική πολιτική δε μπορεί να κάνει τίποτα για να αλλάξει την κατάσταση, αυτό θα καταστήσει την οικονομία εξαιρετικά ασταθή», υπογραμμίζει ο Every.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι αγορές αναμένουν η Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων εντός του έτους, παρά το γεγονός ότι ένα τέτοιο σενάριο συγκεντρώνει μόνο ένα 50% των πιθανοτήτων.
Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα το βλέμμα των αγορών είναι στραμμένο στο ετήσιο συμπόσιο τραπεζιτών στο Jackson Hole των ΗΠΑ, που ξεκινάει την Πέμπτη (25/8), με φόντο το σενάριο για την επόμενη άνοδο των επιτοκίων.
«Εάν επέλθει περισσότερη σιγουριά ότι βαδίζουμε προς μία ενδεχόμενη άνοδο, ακόμα και αν αυτή δε συμβεί μέχρι το Δεκέμβριο, μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να ενισχύσει το δολάριο μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε», σημειώνει ο αναλυτής της Rabobank.
Να σημειώσουμε ότι τις τελευταίες μέρες, τα μηνύματα των στελεχών της Fed είναι αρκετά μπερδεμένα, θολώνοντας σε μεγάλο βαθμό το τοπίο για το αν θα υπάρξει αύξηση στα επιτόκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης