Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Αυτά είναι τα 2 μεγάλα ερωτήματα που αντιμετωπίζει η Fed για την αύξηση των επιτοκίων

tags :
Bloomberg: Αυτά είναι τα 2 μεγάλα ερωτήματα που αντιμετωπίζει η Fed για την αύξηση των επιτοκίων
Όταν οι αξιωματούχοι της Fed αμφισβητούν τη συμβατική σοφία, αυτό δεν τους καθιστά άμυαλους
Ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank του Σαν Φρανσίσκο, John Williams, δείχνει να ανησυχεί όλο και περισσότερο για το ζοφερό οικονομικό μέλλον, κατά το οποίο η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη και τα επιτόκια έχουν ελάχιστον περιθώρια να αυξηθούν, ενώ σκάφτεται και ότι η Fed θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξηση των επιτοκίων ήδη από το Σεπτέμβριο.
Όσο και αν κάτι τέτοιο ακούγεται σαν μία αντίφαση, στην πραγματικότητα δεν είναι, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αντιμετωπίζει δύο μεγάλα ερωτήματα που σχετίζονται με τα επιτόκια, ένα βραχυπρόθεσμο και ένα μακροπρόθεσμο.
Ερώτημα 1ο: Πότε πρέπει η Fed να πραγματοποιήσει την επόμενη αύξηση;
Μετά από την άρση του κόστους δανεισμού για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, τον περασμένο Δεκέμβριο, η Fed έχει μείνει στάσιμη εδώ και πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο την αναμονή των επενδυτών.
Από τη μία πλευρά, η ισχυρή αύξηση στις θέσεις εργασίας έχει περιορίσει την ανεργία στις ΗΠΑ στο 4,9%, ένα επίπεδο που αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα αρχίσει να προκαλεί υψηλότερο πληθωρισμό.
Παράλληλα, ο δείκτης πληθωρισμού που επιθυμούσε η Fed για το 12μηνο που τελείωνε τον περασμένο Ιούνιο, ήταν 1,6%, αρκετά χαμηλότερα από το στόχο του 2% που είχε θέσει η τράπεζα.
«Είναι λογικό να επιστρέψουμε σε έναν σταδιακό ρυθμό αύξηση των επιτοκίων, κατά προτίμηση νωρίτερα παρά αργότερα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Williams πριν από μερικές μέρες.
Ερώτημα 2ο: Πόσο μπορεί να αυξήσει η Fed τα επιτόκιά της χωρίς να τονώνει πλέον την οικονομία;
Το εν λόγω ερώτημα περιστρέφεται γύρω από μία έννοια που είναι γνωστή και ως «ουδέτερη τιμή».
Με απλά λόγια, αυτό είναι το επίπεδο κατά το οποίο μία κεντρική τράπεζα δεν πατάει ούτε γκάζι ούτε φρένο, με τη Fed να φαίνεται αυτή την περίοδο ότι ξεμένει από βενζίνη και να σκέφτεται να κόψει λίγο ταχύτητα.
Ιστορικά, οι οικονομολόγοι έχουν υπολογίσει του ουδέτερο επιτόκιο να βρίσκεται γύρω στο 4 με 4,5%, ωστόσο οι εν λόγω εκτιμήσεις έρχονται σε συνάρτηση με παράγοντες όπως είναι η γήρανση του πληθυσμού και η επίμονα αδύναμη ανάπτυξη της παραγωγικότητας.
Καθώς ορισμένοι οικονομολόγοι προσθέτουν σε αυτούς τους παράγοντες και άλλες παραμέτρους, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο, και αυτό δεν είναι άλλο από το ότι ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης τόσο στις ΗΠΑ, όσο και σε όλο τον κόσμο, μειώνεται, και κάτι τέτοιο παρασέρνει προς τα κάτω και την ουδέτερη τιμή.
Με αφορμή τα παραπάνω, η Fed, καθώς αυξάνει το κόστος δανεισμού, αναμένεται να «χτυπήσει» την ουδέτερη τιμή σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο απ’ ότι βρισκόταν παλαιότερα.
Ο Williams ανήκει στην κατηγορία των ατόμων που εκτιμούν ότι οι ουδέτερες τιμές θα βρίσκονται από εδώ και πέρα πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το παρελθόν, γεγονός που εξέφρασε και σε έγγραφό του που δημοσιεύθηκε στις 15 Αυγούστου.
Σε αυτό το σημείο, υπάρχουν δύο σημαντικές διακρίσεις που πρέπει να γίνουν:
Η μία αφορά τη συζήτηση σχετικά με το που πρέπει να βρεθούν από δω και πέρα τα ουδέτερα επιτόκια, καθώς και πως η διαφαινόμενη πτώση τους θα επηρεάσει τις επόμενες κινήσεις της Fed, καθορίζοντας σε τι ποσοστό θα μπορεί να αυξήσει τα επιτόκιά της μακροπρόθεσμα.
Και μπορεί όλα αυτά τη ζητήματα να προβληματίζουν τον Williams αναφορικά με το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας, ωστόσο οι επενδυτές δεν πρέπει να λαμβάνουν λανθασμένα το μήνυμα ότι μία τέτοια συζήτηση υποδεικνύει την αύξηση των επιτοκίων κατά το τρέχον έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης