Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Γιατί το Ιράν έχει πλεονέκτημα έναντι της Σαουδικής Αραβίας στην αγορά πετρελαίου

Bloomberg: Γιατί το Ιράν έχει πλεονέκτημα έναντι της Σαουδικής Αραβίας στην αγορά πετρελαίου
Ξαφνικά, η κατάσταση φαίνεται να στρέφεται εναντίον της Σαουδικής Αραβίας
Σε μία σημαντική αλλαγή ρόλων φαίνεται ότι προχωράνε οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες στη Μέση Ανατολή, καθώς ο παραδοσιακός «οδηγός» των τιμών του πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία, αντιμετωπίζει πλέον το σοβαρό ενδεχόμενο να εκτοπιστεί από τον περιφερειακό εχθρό της, το Ιράν.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του Ριάντ πρότεινε στην Τεχεράνη να προχωρήσουν σε συμφωνία παγώματος παραγωγής πετρελαίου (την πρώτη κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια), ώστε να ενισχυθούν οι ενεργειακές τιμές, ωστόσο το Ιράν απέρριψε την πρόταση, καθώς επιθυμεί πρώτα να φτάσει η παραγωγή της στα επίπεδα προ κυρώσεων, και εν συνεχεία να προχωρήσει σε σχετικές συζητήσεις.
Ωστόσο, μία τέτοια εξέλιξη προβληματίζει τη Σαουδική Αραβία, η οποία θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να υποστεί πλήγματα στην οικονομία της.
«Και οι δύο χώρες προέρχονται από διαφορετικές θέσεις», ανέφερε ο οικονομολόγος του Capital Economics, Jason Tuvey, ο οποίος πρόσθεσε ότι «το Ιράν, το οποίο προέρχεται από τις πρόσφατε κυρώσεις, δέχεται οικονομική ώθηση λόγω της επιστροφής των επενδύσεων και την αύξησης παραγωγής πετρελαίου, ενώ αντιθέτως η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει ξαφνικές δημοσιονομικές περικοπές».
Η αντίθεση μεταξύ των δύο χωρών είναι έντονη, καθώς το Ιράν δεν ήταν ποτέ τόσο εξαρτώμενη από τα έσοδα του πετρελαίου σε σχέση με τη Σαουδική Αραβία, ενώ παράλληλα έχει αποκτήσει υψηλές βλέψεις από τις επενδύσεις που έρχονται από τη Δύση.
Παράλληλα, αν και η Σαουδική Αραβία έχει ήδη πραγματοποιήσει ορισμένα δειλά βήματα προς την οικονομική της μεταρρύθμιση, η κατάρρευση των τιμών προκάλεσαν οικονομικό χάος στη χώρα, με αρκετούς εργολάβους της κυβέρνησης να μένουν απλήρωτοι, ενώ πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι δε θα λάβουν κανέναν μπόνους την τρέχουσα χρονιά.
Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Σαουδική Αραβία αναμένεται να υποστεί δημοσιονομικό έλλειμμα ίσο με το 13,5% του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος, σε σύγκριση με ένα ποσοστό λιγότερο του 2,5% που αντιστοιχεί στο ΑΕΠ του Ιράν.
Προκειμένου κάτι τέτοιο να αποφευχθεί για το Ριάντ, θα πρέπει το πετρέλαιο να βρεθεί στα 67 δολ. ανά βαρέλι, ενώ η αντίστοιχη τιμή που θα επιθυμούσε η Τεχεράνη είναι τα 61,5 δολ. ανά βαρέλι.
Σε ότι αφορά την οικονομική ανάπτυξη, η Σαουδική Αραβία επιβραδύνεται απότομα κατά -1%, την ίδια στιγμή που το Ιράν επιταχύνεται σχεδόν κατά +4%, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, γεγονός που επιβεβαιώνει το διψήφιο έλλειμμα που θα έχει κατά το 2016 η πρώτη, καθώς και τις ισορροπημένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα έχει η δεύτερη.
«Το Ιράν έχει ήδη περάσει από μία τόσο επίπονη περίοδο, που πρακτικά δε γίνεται να βιώσει χειρότερες καταστάσεις», τόνισε ο επικεφαλής αναλυτής της Energy Aspects Ltd, Amrita Sen, αναφορικά με το γεγονός ότι η Τεχεράνη βγήκε από μία μακρά περίοδο λιτότητας, λόγω των κυρώσεων από τη Δύση.
«Η Τεχεράνη θα ήθελε πολύ να έχει υψηλότερες τιμές πετρελαίου, ωστόσο είναι η χώρα του ΟΠΕΚ που έχει τις λιγότερες οικονομικές συνέπειες από τις χαμηλές τιμές», υπογράμμισαν οι αναλυτές της Petromatrix GmbH, τονίζοντας παράλληλα ότι το Ιράν «έχει το πάνω χέρι».
Υπενθυμίζουμε ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ μαζί με τη Ρωσία αναμένεται να έχουν αύριο (28/9) άτυπη συνάντηση στην οποία θα συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης των ενεργειακών τιμών, με το πάγωμα της παραγωγής να μη φαίνεται να είναι για την ώρα εντός του τραπεζιού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης