Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στο πετρέλαιο λόγω νέας αισιοδοξίας για μείωση παραγωγής OPEC - Στα 46,78 δολ. το Brent

Κέρδη στο πετρέλαιο λόγω νέας αισιοδοξίας για μείωση παραγωγής OPEC - Στα 46,78 δολ. το Brent
Το τελευταίο πενθήμερο η τιμή του Brent κατέγραψε άνοδο 4,54%, ενώ η τιμή του WTI πραγματοποίησε αντίστοιχα κέρδη 5,02%
Μικρή άνοδο κατέγραψαν σήμερα Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου, παρά τη νέα συναλλαγματική ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ και την ανακοίνωση αύξησης την περασμένη εβδομάδα κατά 19 - σε 471 - του συνολικού αριθμού υπεράκτιων πλατφορμών εξόρυξης «μαύρου χρυσού» σε λειτουργία στις ΗΠΑ.
Οι επενδυτές φαίνεται πως επανήλθαν σε διάθεση αισιοδοξίας απέναντι στη φευγαλέα - μέχρι στιγμής - μείωση παραγωγής που έχουν μεν συμφωνήσει κατ' αρχήν στην Αλγερία από τον Σεπτέμβριο του 2016 οι χώρες-μέλη του διεθνούς πετρελαϊκού καρτέλ OPEC, την οποία όμως δείχνουν να επιθυμούν να αποφύγουν ορισμένες εξ αυτών.
Μεγαλύτερο εμπόδιο εφαρμογής της συμφωνίας είναι το (μέλος του OPEC) Ιράν, το οποίο ζητά να του επιτραπεί να παράγει περίπου 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, επιστρέφοντας εγγύτερα στο επίπεδο παραγωγής του πριν την εφαρμογή των κυρώσεων της Δύσης εναντίον του για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων που σχεδίαζε.
Όπως φαίνεται, ο OPEC προσανατολίζεται στο να επιτρέψει τελικά στο Ιράν την παραγωγή 3,92 εκατ. βαρελιών ημερησίως, βάζοντας τέλος στο πολύμηνο αδιέξοδο και στην ασυμφωνία στους κόλπους του.
Άνοδο 0,67% ή 31 σεντς πραγματοποίησε η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου (ΣΜΕ, future) Ιανουαρίου 2017 επί του αργού πετρελαίου διεθνούς αναφοράς Brent στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων UK ICE Futures Europe του Λονδίνου, για να ανέλθει στα 46,78 δολάρια ΗΠΑ ανά βαρέλι, έχοντας διακυμανθεί ενδοσυνεδριακά μεταξύ 45,75 και 46,99 δολαρίων.
Κέρδη 0,46% ή 21 σεντς κατέγραψε η τιμή του future Δεκεμβρίου 2016 επί του αργού πετρελαίου αναφοράς των ΗΠΑ West Texas Intermediate (WTI) στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων NYMEX της Νέας Υόρκης, για να ανέλθει στα 45,63 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας λάβει τιμές μεταξύ 44,55 και 45,77 δολάριων κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Το τελευταίο πενθήμερο η τιμή του Brent κατέγραψε άνοδο 4,54%, ενώ η τιμή του WTI πραγματοποίησε αντίστοιχα κέρδη 5,02%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης