Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά 11 στελεχών του ΥΠΕΞ της περιόδου 2004 - 2006

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά 11 στελεχών του ΥΠΕΞ της περιόδου 2004 - 2006
Η υπόθεση αφορά σε 600 χιλ. ευρώ που πιστώθηκαν στην αμερικανική ΜΚΟ «German Marshall Fund» από το ελληνικό ΥΠΕΞ μέσω ΧΕΠ που καταβλήθηκαν από την πρεσβεία της Ελλάδος στη Ουάσινγκτον
Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος 11 στελεχών του ΥΠΕΞ της περιόδου 2004-2006, άσκησαν σήμερα Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016 οι εισαγγελείς Διαφθοράς, στο πλαίσιο υπόθεσης παράνομης χρηματοδότησης ΜΚΟ από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών.
Τα στελέχη του ΥΠΕΞ διώκονται για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, με την επιβαρυντική μάλιστα περίσταση περί καταχραστών του Δημοσίου που προβλέπει ο Νόμος 1608/1950.
Η περίεργη αυτή υπόθεση αναφέρεται σε 600 χιλ. ευρώ που πιστώθηκαν την εν λόγω περίοδο στην αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση «German Marshall Fund» από το ελληνικό ΥΠΕΞ μέσω χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής που καταβλήθηκαν από την πρεσβεία της Ελλάδος στη Ουάσινγκτον.
Η καταβολή των χρημάτων προς την οργάνωση είχε εγκριθεί προς χρήση για δράσεις ανάπτυξης, όμως οι εισαγγελείς διεπίστωσαν, ότι η οργάνωση όλως παραδόξως έλαβε τα χρήματα βάσει διάταξης που προέβλεπε δαπάνες βοήθειας προς ξένες χώρες λόγω θεομηνιών ή πολεμικών, πολιτικών γεγονότων.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς Διαφθοράς, είναι ποινικά κολάσιμο το γεγονός, ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην υποτιθέμενη αναπτυξιακή δράση που θα χρηματοδοτούσαν τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, ενώ και οι ίδιες οι αρμόδιες ελληνικές αρχές δεν προέβησαν στους απαραίτητους ελέγχους για τη διαπίστωση του τρόπου αξιοποίησης των χρημάτων από την οργάνωση.
Σε κάθε περίπτωση, οι εισαγγελείς στο πόρισμά τους κατέληξαν, ότι τα χρήματα δόθηκαν από το ΥΠΕΞ δίχως την ύπαρξη «ανυπέρβλητης ή επείγουσας ανάγκης», η οποία να δικαιολογεί την καταβολή τους μέσω έκδοσης ενταλμάτων προπληρωμής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης