Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή της Ινδονησίας στο καρτέλ

Reuters: Ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή της Ινδονησίας στο καρτέλ
Στο πλαίσιο της ίδιας Συνόδου αποφασίστηκε μείωση της παραγωγής, η οποία είναι η πρώτη μετά από οκτώ χρόνια
Ο ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγικών Κρατών) αποφάσισε κατά τη σημερινή (30/11) του Σύνοδο να αναστέλλει τη συμμετοχή της Ινδονησίας στο πετρελαϊκό καρτέλ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.
Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της ίδιας Συνόδου, σύμφωνα πάντα με όσα μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, αποφασίστηκε μείωση της παραγωγής, η οποία είναι η πρώτη μετά από οκτώ χρόνια.
Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός αναμένεται να μειώσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου του κατά -1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στα 32,5 εκατ. βαρέλια συνολικά, επιβεβαιώνοντας τις χθεσινές ενδείξεις που υπήρχαν ότι ο ΟΠΕΚ θα προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι τρεις μεγαλύτεροι παραγωγοί του Οργανισμού, Σαουδική Αραβία, Ιράν και Ιράκ, κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, προκειμένου να συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της ενεργειακής αγοράς.
Αναλυτικότερα, φαίνεται ότι η Σαουδική Αραβία δέχθηκε το Ιράν να παραμείνει σε ειδικό καθεστώς, κατά το οποίο θα αυξήσει την παραγωγή του στα 3,79 εκατ. βαρέλια ημερησίως και εν συνεχεία θα την παγώσει, ενώ στο πλαίσιο της συμφωνίας περιλαμβάνεται και ο περιορισμός της παραγωγής των χωρών εκτός ΟΠΕΚ κατά -600.000 βαρέλια ημερησίως.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε η αναδιανομή ορισμένου ποσοστού από τη συνολική παραγωγή πετρελαίου στην Ινδονησία σε άλλες χώρες του Οργανισμού, με τα σημερινά της επίπεδα παραγωγής να διαμορφώνονται στα 722.000 βαρέλια ημερησίως.
Επιπλέον, η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας δεσμεύτηκε για μείωση της δικής της παραγωγής στα 10,55 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καταβάλλοντας και αυτή με την πλευρά της σημαντική προσπάθεια για να τονώσει τις ενεργειακές τιμές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης