Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Οι Ιταλοί δεν συμμερίζονται την ανησυχία των αγορών για το δημοψήφισμα

tags :
Bloomberg: Οι Ιταλοί δεν συμμερίζονται την ανησυχία των αγορών για το δημοψήφισμα
Όπως δηλώνει στο Bloomberg o Luigi Zanda, γερουσιαστής για 13 χρόνια, «η Ιταλία έχει αποδείξει ότι γνωρίζει πως πρέπει να χειριστεί την πολιτική αστάθεια»
Μπορεί οι αγορές να ανησυχούν για την έκβαση του ιταλικού δημοψηφίσματος την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τους ψηφοφόρους και τους πολιτικούς.
Όπως δηλώνει στο Bloomberg o Luigi Zanda, γερουσιαστής για 13 χρόνια, «η Ιταλία έχει αποδείξει ότι γνωρίζει πως πρέπει να χειριστεί την πολιτική αστάθεια».
Και προσθέτει ότι ενδεχόμενη επικράτηση του «Όχι» δεν θα είναι Αρμαγεδδώνας και η Ιταλία δεν πρόκειται να καταρρεύσει, καθώς οι θεσμοί είναι ισχυροί.
Την ίδια ώρα, στις αγορές επικρατεί ανησυχία, στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα, με τις μετοχές των εύθραυστων ιταλικών τραπεζών, να υποχωρούν σε χαμηλά τριών ετών, ενώ οι αναλυτές προειδοποιούν όχι μόνο για το μέλλον της ιταλικής οικονομίας αλλά της ίδιας της Ευρωζώνης.
«Οι αγορές υπερεκτιμούν την επίδραση ενδεχόμενης επικράτησης του «Όχι», σχολιάζει ο Andrea Montanino, πρώην διευθυντής του ΔΝΤ για την Ιταλία.
Και προσθέτει ότι δεν πρόκειται αν έρθει καμία καταστροφή, καθώς το διακύβευμα αφορά μεν μια σημαντική μεταρρύθμιση για την Ιταλία, αλλά δεν έχει καμία σχέση με το Brexit ή την εκλογή Trump στις ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, το sperad μεταξύ των ιταλικών 10ετών ομολόγων έναντι του γερμανικού bund, άγγιξε τις 187 μονάδες.
Ωστόσο σύμφωνα με την ABN Amro, ακόμη και μετά την πτώση στα ομόλογα το τελευταίο διάστημα, οι αποδόσεις παραμένουν γύρω στο 2%, πολύ μακριά από τα υψηλά στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι Ιταλοί ψηφοφόροι εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης