Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Σε πολιτικό «κενό», η Ιταλία μετά την ήττα Renzi - Έρχεται χρηματοπιστωτική αναταραχή

Bloomberg: Σε πολιτικό «κενό», η Ιταλία μετά την ήττα Renzi - Έρχεται χρηματοπιστωτική αναταραχή
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών δεν θα συμμετέχει στο σημερινό (5/12/2016) Eurogroup
Στο πολιτικό κενό βυθίζεται η Ιταλία μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας Matteo Renzi -λόγω της ήττας στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση- προκαλώντας ταυτόχρονα μια νέα χρηματοπιστωτική αναταραχή στην Ευρώπη.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό 20 μηνών, ενώ τα futures των χρηματιστηρίων και τα ιταλικά ομόλογα υποχώρησαν λόγω του αυξανόμενου πολιτικού κινδύνου που επηρέασε τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, η οποία βρίσκεται εν μέσω μιας αύξησης κεφαλαίου 5 δισ. ευρώ (σσ. η μετοχή της τράπεζας έχει υποχωρήσει κατά 83% φέτος).
Εν μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Pier Carlo Padoan ακύρωσε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες για τη συμμετοχή του στο σημερινό (5/12/2016) Eurogroup.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Pandoan -ένας πιθανός διάδοχος του Renzi- θα παραστεί σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πριν από ο Renzi παραδώσει την παραίτησή του.
Ο 41χρονος Ιταλός πρωθυπουργός έγινε ο δεύτερος Ευρωπαίους ηγέτης που ανατράπηκε φέτος λόγω μιας «εξέγερσης» κατά του κατεστημένου, που ώθησε τον Donald Trump στον Λευκό Οίκο και την Βρετανία εκτός της ΕΕ.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το αποτέλεσμα αναγκάζει τον Mattarella να αναζητά τον επικεφαλής μιας νέας κυβέρνησης, ο οποίος μπορεί να προσφέρει ασφάλεια κατά των «ανταρτών», ενώ επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών του αντι-ευρωπαϊκό Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα μπορούσε να ανέλθει στην εξουσία.
Επισημαίνεται ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων είχε ζητήσει πρόωρες εκλογές σε περίπτωση που ο Renzi παραιτηθεί, αλλά και δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Οι διάδοχοι του Renzi

Εκτός του Padoan άλλοι πιθανοί διάδοχοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να ηγηθούν μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι ο πρόεδρος της Γερουσίας Pietro Grasso και ο υπουργός Πολιτισμού Dario Franceschini.
«Δεν πιστεύω ότι το όχι στο δημοψήφισμα θα επιφέρει σοβαρή κρίση στην Ιταλία» δήλωσε στο Bloomberg ο Alain Bokobza της Societe Generale και πρόσθεσε «στο τέλος το μεγάλο ερώτημα που αντιμετωπίζουμε στην Ιταλία -αυτό είναι το πιο σημαντικό- είναι εάν θα έχουμε πρόωρες εκλογές για το κοινοβούλιο ή όχι».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται να απομακρύνεται καθώς μια υπηρεσιακή κυβέρνηση θα αναλάβει τα ηνία της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης