Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: Στροφή προς τα αριστερά από τον Martin Schulz - Ανησυχία στα μικρά κόμματα

DW: Στροφή προς τα αριστερά από τον Martin Schulz - Ανησυχία στα μικρά κόμματα
«Όποιος δουλεύει σκληρά μια ζωή και χάνει τη δουλειά του, αξίζει τη στήριξή μας», λέει ο Schulz και η αίθουσα δονείται από χειροκροτήματα
Στροφή προς τα αριστερά φαίνεται να πραγματοποιεί ο Martin Schulz, υποψήφιος του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) για την καγκελαρία, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η Deutsche Welle.
«Μία χαρακτηριστική εικόνα πριν από την εμφάνιση του Martin Schulz στο Μπίλεφελντ το πρωί της Τρίτης:
Μπροστά στο βήμα του ομιλητή έχει στηθεί ένα αυτοσχέδιο έργο τέχνης με άφθονα κράνη οικοδόμων να στοιβάζονται σε ένα καροτσάκι κήπου.
Περίπου 750 άνθρωποι γεμίζουν την αίθουσα στο ταπεινό Μπίλεφελντ και, πριν ακόμη παρουσιαστεί ο Schulz, επευφημούν με χειροκροτήματα την εξαγγελία του υποψηφίου των σοσιαλδημοκρατών για αλλαγές στην αποκαλούμενη "Ατζέντα 2010", τη μεταρρυθμιστική βίβλο του τελευταίου σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Gerhard Schröder, η οποία αποτελεί και σήμερα σημείο αναφοράς για όλες τις γερμανικές κυβερνήσεις.
Ο Schulz μιλάει επί μίαμιση ώρα, αλλά δεν αναφέρει ούτε μία φορά την Ατζέντα 2010.
Αντ΄ αυτού μιλάει για έναν 50χρονο εργάτη που συνάντησε πρόσφατα, έναν άνθρωπο που μπήκε στο εργοστάσιο από τα 14, πέρασε όλη του τη ζωή στο μεροκάματο, αλλά τώρα φοβάται την απόλυση.
"Όποιος δουλεύει σκληρά μια ζωή και χάνει τη δουλειά του, αξίζει τη στήριξή μας" λέει ο Schulz και η αίθουσα δονείται από χειροκροτήματα.
Σχεδόν τρεις εβδομάδες έχουν περάσει από τότε που ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χειροτονήθηκε υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία και η κοινωνική δικαιοσύνη παραμένει το αγαπημένο του θέμα.
Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγορούν ότι απλώς αραδιάζει αριστερά συνθήματα.
Πάντως το SPD ενέκρινε ήδη τους βασικούς άξονες του προεκλογικού προγράμματος, προκειμένου να δώσει στον Schulz τον χρόνο που χρειάζεται για να παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του και να αντικρούσει τις συνεχείς αιτιάσεις ότι πολιτεύεται με συνθήματα, κενά περιεχομένου», σημειώνει το γερμανικό κανάλι, επισημαίνοντας ότι μερικές από τις πρώτες εξαγγελίες του κ. Schulz είναι οι λιγότερες συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην αγορά εργασίας, τα περισσότερα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για ανέργους, τα περισσότερα δικαιώματα συναπόφασης για τα συνδικάτα στις μεγάλες επιχειρήσεις, η μέγιστη δυνατή αυτονομία στα ωράρια εργασίας, η δωρεάν παιδεία και η παράταση στον χρόνο πληρωμής του επιδόματος ανεργίας.
Πρόκειται για σημαντικές «διορθώσεις», όπως τις αποκαλεί ο Schulz, στις οδυνηρές περικοπές που είχε καθιερώσει παλαιότερα η περίφημη Ατζέντα 2010 του Schröder, με αποτέλεσμα να αποξενώσει ή ακόμη και να απομακρύνει πολλούς αριστερούς σοσιαλδημοκράτες από το SPD.
«Κάναμε λάθη κι εμείς, αλλά δεν αποτελεί ψόγο να αναγνωρίζεις τα λάθη σου και να προσπαθείς να τα διορθώσεις», τονίζει ο υποψήφιος καγκελάριος, ο οποίος σημειωτέον ανήκει στον λεγόμενο «κύκλο του Seeheim», δηλαδή την πιο συντηρητική τάση του SPD.
Η Deutsche Welle τονίζει ότι η παραπάνω στροφή του κ. Schulz έχει προκαλέσει ανησυχία σε μικρότερα κόμμα όπως οι Πράσινοι, το Κόμμα της Αριστεράς, αλλά και η ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία, που προφανώς έχουν χάσει ψηφοφόρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης