Τελευταία Νέα
Διεθνή

FAZ: «Σκάνδαλο» ο τρόπος λήψεων αποφάσεων για την Ελλάδα σύμφωνα με τον Moscovici

FAZ: «Σκάνδαλο» ο τρόπος λήψεων αποφάσεων για την Ελλάδα σύμφωνα με τον Moscovici
Η λέξη «σκάνδαλο» δεν αναφέρεται στο περιεχόμενο των αποφάσεων που ελήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά στον τρόπο με τον οποίο ελήφθησαν
Για τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Πολιτικής Pierre Moscovici, το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας ένα «δημοκρατικό σκάνδαλο» τονίζει η γερμανική εφημερίδα FAZ, αναφερόμενη στις δηλώσεις Moscovici στο συνέδριο στο Cernobbio της Ιταλίας, στο οποίο τόνισε ότι οι σημερινές δομές λήψης αποφάσεων στο Eurogroup έχει σημαντικό δημοκρατικό έλλειμμα.
Η λέξη «σκάνδαλο» δεν αναφέρεται στο περιεχόμενο των αποφάσεων που ελήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά στον τρόπο με τον οποίο ελήφθησαν.
Οι λεπτομέρειες αυτές αποφασίσθηκαν μέσα σε έναν Οργανισμό στο Eurogroup, κεκλεισμένων των θυρών, από τεχνοκράτες, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο εκ μέρους ενός κοινοβουλίου.
Χωρίς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να γνωρίζουν τι πραγματικά λεγόταν, χωρίς αμετάβλητα κριτήρια ή μια ενιαία γραμμή.
Ως παραδείγματα, ο P. Moscovici περιγράφει τις μεταρρυθμίσεις στο θέμα του ασφαλιστικού, των συντάξεων  και της αγοράς εργασίας που συμφωνήθηκαν με την Ελλάδα.
Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας βρίσκεται σε εξέλιξη.
Όπως και τα προηγούμενα βασίζεται στην αρχή ότι η χώρα θα λάβει σταδιακά δάνεια από τα ταμεία ESM αμέσως μόλις η χώρα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές της.
Οι θεσμοί που αποτελούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον ESM και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ελέγχουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και την έγκριση για την εκταμίευση των δόσεων τη δίνει το Eurogroup.
Οι «τεχνοκράτες» του Moscovici προέρχονται επίσης από τη δική του εξουσία.
Συμμετέχουν επίσης στις συνεδριάσεις του Eurogroup, το οποίο ο Moscovici επικρίνει για την τακτική του να λειτουργεί πίσω από κλειστές πόρτες.
Στη συζήτηση για την ενδεχόμενη «εμβάθυνση» της Νομισματικής Ένωσης, ο Moscovici έχει εδώ και καιρό την άποψη ότι το Eurogroup πρέπει να γίνει «πιο διαφανές» και «πιο δημοκρατικό».
Παράλληλα, ο Moscovisi παροτρύνει το κέντρο λήψης πολιτικών αποφάσεων να μεταβεί από το Eurogroup στην Επιτροπή της ΕΕ σε θέματα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής της ζώνης του ευρώ και ότι ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων θα συνεχίσει να γίνεται Υπουργός Οικονομικών ζώνη του ευρώ.
Σύμφωνα με την ιδέα του Γάλλου, πρόκειται επίσης να ηγηθεί του Eurogroup.
Οι υπουργοί Oικονομικών απορρίπτουν το θέμα αυτό ομόφωνα.
Σύμφωνα με τον Moscovici, ο δημοκρατικός έλεγχος θα ασκείται από τo Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.



www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης