Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική συμφωνία για το Brexit - Juncker: Ικανοποιητική η πρόοδος, περνάμε στη β' φάση

tags :
Ιστορική συμφωνία για το Brexit - Juncker: Ικανοποιητική η πρόοδος, περνάμε στη β' φάση
Για ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ έκαναν λόγο Juncker - May
(upd) Συμφωνία μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της ΕΕ για το Brexit επήλθε κατά την πρωινή σημερινή συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker και η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Theresa May.
Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση τους ο κ.Juncker υποστήριξε ότι υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος για τους όρους του διαζυγίου.
«Και οι 27 στέκονται αποφασιστικά στο πλευρό της Ιρλανδίας.
Προτεραιότητα της ΕΕ η διασφάλιση της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής & της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Έγιναν δεσμεύσεις σχετικά από την πλευρά του ΗΒ» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, τονίζοντας ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit που θα επικεντρωθούν στη μελλοντική σχέση και στην εμπορική συμφωνία των δύο πλευρών.
Σημειώνεται ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 14 -15 Δεκεμβρίου αναμένεται πλέον να δώσει το πράσινο φως έτσι ώστε οι διαπραγματεύσεις να περάσουν στο δεύτερο στάδιο τους.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Theresa May, δήλωσε ότι αναμένει συμφωνία στην ευρωπαϊκή σύνοδο της επόμενης εβδομάδας.
Παράλληλα, τόνισε ότι στις διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις μπορεί να αποφευχθεί ένα «σκληρό σύνορο» στην Ιρλανδία και να διατηρηθεί η οικονομική ακεραιότητα της Βρετανίας.
Η ίδια, τόνισε ότι η νέα συμφωνία ενισχύει τις δεσμεύσεις που είναι σχετικές με την ακεραιότητα της Βρετανίας.
Η Βρετανία έκανε σήμερα ένα μεγάλο βήμα προς τα μπροστά για την επίτευξη της αποχώρησής της από την ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit David Davis, σχολιάζοντας την συμφωνία που επετεύχθη νωρίτερα στις Βρυξέλλες μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βρετανίας για να περάσουν στο επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
"Σήμερα έγινε ένα μεγάλο βήμα προς τα μπροστά για την επίτευξη του Brexit.
Χρειαάστηκε πολλή δουλειά, αλλά χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι επετεύχθη επαρκής πρόοδος" για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων, σημειώνει ο Davis σε μήνυμά του στο Twitter.
Η συμφωνία που επετεύχθη σήμερα από το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες για το διαζύγιο της Βρετανίας από την ΕΕ δίνει ώθηση στην βρετανική οικονομία, σημείωσε παράλληλα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Phillip Hammond.
"Πολύ χαρούμενος που επετεύχθη μια συμφωνία στις Βρυξέλλες που ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω πρόοδο στις συνομιλίες για την μελλοντική σχέση ΗΒ/ΕΕ", σημειώνει και αυτός σε μήνυμά του στο Twitter.
"Ένα θετικό βήμα. Συγχαρητήρια @theresa_may", προσθέτει και καταλήγει: "Η σημερινή ανακοίνωση στις Βρυξέλλες δίνει ώθηση στην οικονομία της Βρετανίας.
Τώρα ας συνάψουμε μια συμφωνία για το εμπόριο που υποστηρίζει τις θέσεις εργασίας, τις επιχειρήσεις και την ευημερία της Βρετανίας".
Από την πλευρά του το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) τηρεί επιφυλακτική στάση, καθώς ανακοίνωσε ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί πριν να συμφωνηθούν όλα.
«Ο τρόπος που θα ψηφίσουμε στην φάση 2 της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενό της», τονίζει το DUP.

Barnier: Η Μ.Βρετανία θα τηρήσει όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις στην ΕΕ

Την θέση ότι η Μ. Βρετανία θα τηρήσει όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Brexit διατύπωσε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Michel Barnier, ο οποίος υποστήριξε ότι εν θα απαιτηθεί από τη Βρετανία να καταβάλει τις πληρωμές αυτές νωρίτερα από ό,τι αν παρέμενε μέλος της ΕΕ.
«Καμία χώρα της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Βρετανίας, δεν θα χρειαστεί να πληρώσει λιγότερα ή περισσότερα ως αποτέλεσμα του Brexit.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά την παραμονή του στην ΕΕ» τόνισε ο Barnier αναφέροντας πως η Μ. Βρετανία με τη σημερινή συμφωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα μπροστά για την επίτευξη της αποχώρησης της από την ΕΕ.

Farage: Δεν πρόκειται για Brexit – Περνάμε στο επόμενο στάδιο της ταπείνωσης

Την θέση ότι δεν έχει καμία σχέση με Brexit η συμφωνία στην οποία κατέληξε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Theresa May και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker διατύπωσε ο πρώην επικεφαλής του UKIP, Nigel Farage.
«Δεν πρόκειται για Brexit.
Ψηφίσαμε να φύγουμε από την ΕΕ.
Η May παραχώρησε σε ξένο δικαστήριο δικαιοδοσία πάνω στην χώρα για τα επόμενα χρόνια» υποστήριξε ο Farage, αναφερόμενος προφανώς στο θέμα των συνόρων της Ιρλανδίας.
«Τώρα στην καλύτερη περίπτωση δεν θα φύγουμε από την ΕΕ πριν από 2021 και οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν για αυτό το θέμα» τόνισε ο Farage, ο οποίος νωρίτερα με μήνυμα του στο twitter είχε αναφέρει ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί τώρα να περάσει στο επόμενο στάδιο της ταπείνωσης».

(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 8/12 08:28)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης