Τελευταία Νέα
Διεθνή

BoE: Δεν είναι ακόμη έτοιμες οι κεντρικές τράπεζες για την έκδοση ψηφιακών νομισμάτων

BoE: Δεν είναι ακόμη έτοιμες οι κεντρικές τράπεζες για την έκδοση ψηφιακών νομισμάτων
Βασικά προβλήματα στην έκδοση ψηφιακών νομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες διακρίνει η ΒοΕ
"Βασικά προβλήματα" διακρίνει ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) Mark Carney, στην έκδοση ψηφιακών νομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες.
βλέπει με την ιδέα ενός ψηφιακού νομίσματος που εκδίδεται από μια κεντρική τράπεζα και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το ευρύ κοινό.
Η εμφάνιση του bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων έχει κάνει ορισμένους οικονομολόγους να υποστηρίζουν, ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρη την οικονομία, με τα ψηφιακά νομίσματα να δημιουργούνται από τις κεντρικές τράπεζες.
Ο Carney είπε στο Κοινοβούλιο την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου ότι η τεχνολογία blockchain που χρησιμοποιείται στα ψηφιακά νομίσματα μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι συναλλαγές μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Ωστόσο, θα μπορούσαν να υπάρξουν κίνδυνοι για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, αν μία τέτοια προσέγγιση ξεκινούσε σε ολόκληρη την οικονομία για το ευρύ κοινό, είπε.
Οι κεντρικές τράπεζες χρησιμοποιούν ήδη ηλεκτρονικό χρήμα - μόνο ένα μικρό μέρος του ενεργητικού τους υποστηρίζεται από τον χρυσό – όμως αυτό συναλλάσσεται μέσω λογαριασμών στην κεντρική τράπεζα.
Τα κρυπτονομίσματα επιτρέπουν στους συναλλασσόμενους να πραγματοποιούν συναλλαγές απευθείας χωρίς κεντρικό διαμεσολαβητή, μέσω της τεχνολογίας blockchain χρησιμοποιώντας κοινό μητρώο που επαληθεύει, καταγράφει και ρυθμίζει τις συναλλαγές σε λίγα λεπτά, χωρίς να χρειάζεται ένας κεντρικός διαμεσολαβητής να διευκολύνει και να παρακολουθεί τις συναλλαγές.
Οι καταναλωτές που έχουν ψηφιακό λογαριασμό στην κεντρική τράπεζα θα μπορούσαν να ανοίξουν λογαριασμούς σε οποιαδήποτε τράπεζα.
Αυτό θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει στην BoE να συσσωρεύσει τεράστιους όγκους καταθέσεων, που θα έπρεπε στη συνέχεια να επενδύσει σε διαφορετικά περιουσιακά στοιχεία.
"Πιστεύω ότι η κατανομή των πιστώσεων σε ολόκληρη την οικονομία δεν θα ήταν καλή ιδέα", δήλωσε.
Τον Σεπτέμβριο, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών δήλωσε ότι ήταν πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί εάν οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να εκδίδουν τα δικά τους κρυπτονομίσματα.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του BoE, Andy Haldane, έθεσε το 2015 την ιδέα της κατάργησης των φυσικών μετρητών και της εισαγωγής ενός κρατικού ψηφιακού νομίσματος, ως μέσου για να δοθεί περισσότερος όγκος στις κεντρικές τράπεζες που μείωσαν τα επιτόκια κάτω από το μηδέν για να ωθήσουν τις οικονομίες τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης