Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Εκουαδόρ ζητά διαμεσολάβηση για τον ιδρυτή των WikiLeaks, J.Assange

Το Εκουαδόρ ζητά διαμεσολάβηση για τον ιδρυτή των WikiLeaks, J.Assange
Η νέα κυβέρνηση του Εκουαδόρ δήλωσε ότι ανησυχεί για την «περίπλοκη» κατάσταση του Assange
Το Εκουαδόρ διερευνά τη διαμεσολάβηση για την επίλυση του προβλήματος του ιδρυτή της WikiLeaks Julian Assange, ο οποίος έχει περάσει πέντε χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ενώ ζήτησε συνεργασία από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη διεθνή κοινότητα.
Ο πρώην αριστερός πρόεδρος Rafael Correa, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Assange είναι "δημοσιογράφος", του χορήγησε άσυλο το 2012 για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, σχετικά με κατηγορίες βιασμού.
Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση της χώρας των Άνδεων δήλωσε ότι ανησυχεί για την «περίπλοκη» κατάσταση του Assange.
Ο πρόεδρος Lenin Moreno περιέγραψε τον Assange ως "χάκερ", τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα εκδιωχθεί από την πρεσβεία.
«Σκεφτόμαστε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα διαμεσολάβησης», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Maria Fernanda Espinosa σε ξένους δημοσιογράφους την Τρίτη 9 Ιαναουαρίου 2018, προσθέτοντας ότι μια τρίτη χώρα ή ένα άτομο θα μπορούσε να οδηγήσει την ενδεχόμενη διαμεσολάβηση.
"Δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση χωρίς διεθνή συνεργασία και χωρίς συνεργασία από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο επιπλέον έχει δείξει ενδιαφέρον για την εξεύρεση λύσης".
Τον Μάιο, η Σουηδία εγκατέλειψε την έρευνα για τους ισχυρισμούς βιασμού που οδήγησαν τον Assange να ζητήσει άσυλο στην πρεσβεία το 2012, αλλά η βρετανική αστυνομία δήλωσε ότι θα συνεχιστεί ακόμα και αν εγκαταλείψει το κτίριο.
Ο Assange, ο οποίος αρνείται τους ισχυρισμούς περί βιασμού, φοβάται ότι οι ΗΠΑ θα τον διώξουν για τη δημοσίευση χιλιάδων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων από το WikiLeaks, σε μια από τις μεγαλύτερες διαρροές πληροφοριών στο ιστορία των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης