Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Οι επιθέσεις στη Συρία θα ενισχύσουν τη θέση των ΗΠΑ στις συνομιλίες με τη Β. Κορέα

CNBC: Οι επιθέσεις στη Συρία θα ενισχύσουν τη θέση των ΗΠΑ στις συνομιλίες με τη Β. Κορέα
Οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στην Πιονγιάνγκ, αναφορικά με την στρατιωτική αποφασιστικότητα των ΗΠΑ
Οι αεροπορικές επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη Συρία θα μπορούσαν να ωφελήσουν τον αμερικανό πρόεδρο Donald Trump κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τον βορειοκορεάτη ηγέτη, Kim Jong Un, για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.
Οι πυραυλικές επιθέσεις του Σαββάτου (14/4) στις εγκαταστάσεις χημικών όπλων της Συρίας δείχνουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως διαθέτει τη στρατιωτική δύναμη και την πολιτική βούληση να υποστηρίξει τις προειδοποιήσεις που πραγματοποιεί, σύμφωνα με αμερικανούς στρατηγούς.
Αυτό στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας στην Πιονγιάνγκ, η οποία πιθανότατα παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις στο αραβικό έθνος, υποστήριξαν οι ίδιοι στο CNBC.
Οι συντονισμένοι βομβαρδισμοί από τις ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση για την εικαζόμενη χρήση χημικών όπλων από τον πρόεδρο της Συρίας, Bashar al-Assad, στις 7 Απριλίου 2018 σε μία πόλη κοντά στη Δαμασκό.
Η κυβέρνηση Assad αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη για το περιστατικό, ωστόσο οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι η συριακή κυβέρνηση πραγματοποίησε την επίθεση με τα χημικά.
«Οι αεροπορικές επιδρομές αποδεικνύουν ότι ο Λευκός Οίκος θα υποστηρίξει τα λόγια του με δράσεις», ανέφερε ο Dakota Wood, ερευνητής του Heritage Foundation, ο οποίος ειδικεύεται σε ζητήματα άμυνας.
«Εάν οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι δε θα ανεχθούν την πυρηνική ικανότητα της Βόρειας Κορέας, η κυβέρνηση του Kim θα πρέπει να λάβει σοβαρά αυτή τη δήλωση και να εξετάσει τις ενδεχόμενες στρατιωτικές συνέπειες», πρόσθεσε ο Wood.
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι στρατιωτικές επιδρομές του Σαββάτου αποτέλεσαν μία νόμιμη και ανάλογη απάντηση στη συνεχιζόμενη χρήση χημικών όπλων από τον Assad, ενώ θεωρούνται ως η μεγαλύτερη δυτική επέμβαση στη Συρία από τότε που ξεκίνησε ο εμφύλιο πόλεμος το 2011.
«Η απάντηση στη Συρία δίνει στις ΗΠΑ περισσότερη δύναμη στις συζητήσεις με τη Βόρεια Κορέα για τα πυρηνικά», δήλωσε η Andrea Taylor, ειδικός στα ζητήματα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή για το think tank Atlantic Council, προσθέτοντας ότι η κίνηση των ΗΠΑ αυξάνει την αξιοπιστία της στα μάτια όλων των χωρών παγκοσμίως, «είτε πρόκειται για τη Μόσχα, την Τεχεράνη ή την Πιονγιάνγκ».
«Έτσι, εάν ο Trump πραγματοποιήσει νέες απειλές απέναντι στο καθεστώς του Kim Jong Un, η Βόρεια Κορέα δε θα μπορέσει να τις αγνοήσει», πρόσθεσε η Taylor.
Η συνάντηση μεταξύ Trump και Kim αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα, ωστόσο λίγες λεπτομέρεις έχουν αποκαλυφθεί σχετικά με την ιστορική συνάντηση.
Οι στενοί δεσμοί μεταξύ Βόρειας Κορέας και Συρίες έχουν προκαλέσει εδώ και αρκετό διάστημα φόβους για βαθύτερη συνεργασία τους στον τομέα της τεχνολογίας πυραύλων και χημικών όπλων.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε ο ΟΗΕ τον Μάρτιο, η Βόρεια Κορέα έστειλε πάνω από 40 ανεπίσημες αποστολές που αφορούσαν απαγορευμένους βαλλιστικούς πυραύλους και συμβατικά όπλα στη Συρία κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2012-2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης