Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mersch (ΕΚΤ): Πρέπει να περιοριστεί η πρόσβαση των τραπεζών σε μετρητά

Mersch (ΕΚΤ): Πρέπει να περιοριστεί η πρόσβαση των τραπεζών σε μετρητά
Η ΕΚΤ θα πρέπει να περιορίσει την πρόσβαση των τραπεζών στα μετρητά της, δήλωσε o Yves Mersch
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να περιορίσει την πρόσβαση των τραπεζών στα μετρητά της, καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη πλησιάζει τον στόχο της, ενώ αποσύρει σταδιακά τα μέτρα στήριξης, δήλωσε σήμερα (8/6/2018) το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Yves Mersch.
Ο Mersch δήλωσε πως οι κανόνες σχετικά με το τι μπορούν να χρησιμοποιούν οι τράπεζες ως collateral για να δανείζονται από την ΕΚΤ, που εισήχθησαν στη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης το διάστημα 2010-2012, θα πρέπει να ενισχυθούν, ενώ ορισμένα κριτήρια που διέπουν τις αγορές ομολόγων πρέπει επίσης να αλλάξουν.
«Καθώς πορευόμαστε στον δρόμο της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, θα πρέπει να αποφασίσουμε εάν πρέπει να απορριφθούν κάποια προσωρινά μέτρα, που περιλαμβάνονται σε ένα κρατικό πλαίσιο ή να μετατραπούν σε εναρμονισμένα, πιο μόνιμα μέτρα», δήλωσε ο Mersch.
Όπως ανέφερε, οι κανόνες που επιτρέπουν στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να αποδέχονται τα τραπεζικά δάνεια ως collateral, θα πρέπει να καταργηθούν ή να γίνουν ίδιοι για όλη την Ευρωζώνη.
Ο Mersch πρόσθεσε πως θα πρέπει επίσης να αναθεωρηθεί το δικαίωμα των τραπεζών να δανείζονται έναντι ορισμένων τίτλων υποστηριζόμενων από assets.
«Το κάναμε όλο αυτό για να πετύχουμε έναν συγκεκριμένο στόχο νομισματικής πολιτικής, αλλά μόλις πετύχουμε αυτόν τον στόχο και μειωθεί η ζήτηση για ρευστότητα, θα πρέπει να υπάρξει μικρότερη ανάγκη για τη συνέχιση αυτών των έκτακτων μέτρων», τόνισε.
«Φυσικά, θα παραμείνουν “στο ράφι” για να ξαναχρησιμοποιηθούν, όποτε είναι απαραίτητο, για την εκπλήρωση του στόχου μας νομισματικής πολιτικής», διευκρίνισε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης