Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall εν μέσω εμπορικών ανησυχιών, πτώση -1,19% για Nasdaq λόγω τεχνολογίας - Στο «κόκκινο» η Ευρώπη, -1,39% για DAX

Μεικτά πρόσημα στη Wall εν μέσω εμπορικών ανησυχιών, πτώση -1,19% για Nasdaq λόγω τεχνολογίας - Στο «κόκκινο» η Ευρώπη, -1,39% για DAX
Οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως
(upd) Με μεικτά πρόσημα έκλεισε σήμερα (5/9/2018) η Wall Street, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τον νέο γύρο εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Καναδά και των ΗΠΑ, ενώ Nasdaq δέχτηκε ισχυρές πιέσεις από τον τεχνολογικό κλάδο.
Αντιπρόσωποι των ΗΠΑ και του Καναδά συναντώνται σήμερα, προκειμένου να διευθετήσουν τις διαφορές τους και να διασφαλίσουν μια μελλοντική συμφωνία για το εμπόριο.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,09% και έκλεισε στις 25.974,99 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,28% στις 2.888,61 μονάδες, ενώ εντονότερες ήταν οι πιέσεις για τον Nasdaq, ο οποίος έκλεισε με απώλειες 1,19%, στις 7.995,17 μονάδες, έχοντας νωρίτερα καταγράψει «βουτιά» έως και 1,6%.


Πιέσεις στον Nasdaq άσκησε ο τεχνολογικός κλάδος, με τις μετοχές των Facebook (-2,3%), Amazon (-2,2%), Netflix (-6,2%) και Alphabet (-0,9%) όλες να τερματίζουν στο «κόκκινο».
Πιέσεις στο Facebook άσκησε και η κατάθεση της chief operating officer της εταιρείας, Sheryl Sandberg, ενώπιον των Αμερικανών Γερουσιαστών, παραδεχόμενη πως το μέσο κοινωνικής δικτύωσης κινήθηκε «πολύ αργά» στον εντοπισμό των ρωσικών προσπαθειών για χρήση της πλατφόρμας έτσι ώστε να παρέμβουν στις προεκλογικές καμπάνιες.
Από την πλευρά του, ο CEO της Twitter, Jack Dorsey, υπογράμμισε πως η εταιρεία ενισχύει τον έλεγχο κατά των ψευδών λογαριασμών.
Οι μετοχές των Microsoft και Twitter επίσης πίεσαν τον δείκτη χαμηλότερα, καταγράφοντας απώλειες 2,9% και 6,1% αντίστοιχα.
Η καναδή υπουργός Εξωτερικών, Chrystia Freeland, δήλωσε σήμερα μετά τη συνάντησή της με τον επικεφαλής διαπραγματευτή των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, ότι οι συνομιλίες μεταξύ του Καναδά και των ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι «εποικοδομητικές».
«Η ατμόσφαιρα εξακολουθεί να είναι εποικοδομητική και θετική.
Υπάρχει καλή πίστη και καλή θέληση και από τις δύο πλευρές», υπογράμμισε.
Η Freeland δήλωσε ακόμη ότι κάθε διαπραγματευτική ομάδα θα έχει τώρα ξεχωριστές συζητήσεις, ενώ αργότερα μέσα στην ημέρα θα συναντηθούν εκ νέου για περαιτέρω συνομιλίες.
Η νέα συνάντηση ΗΠΑ - Καναδά έρχεται μία εβδομάδα αφότου ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, πέτυχε συμφωνία με το Μεξικό για την αντικατάσταση της NAFTA (Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών).
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau, άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο «ναυαγίου» της NAFTA, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα δεχθεί μία επιζήμια συμφωνία για τη χώρα του.
Ο υπουργός Οικονομικών του Μεξικό, Ildefonso Guajardo, εξέφρασε, πάντως, την εκτίμηση ότι έως την ερχόμενη Παρασκευή (7/9) θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Καναδά.
Εν τω μεταξύ, τεταμένη παραμένει η σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση Trump αναμένεται να επιβάλει περαιτέρω δασμούς σε πρόσθετα κινεζικά αγαθά, ύψους 200 δισ. δολ., ακόμη και αυτή την εβδομάδα.
Οι τεταμένες εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και στις ΗΠΑ έχουν διατηρήσει υπό πίεση τα κέρδη των αμερικανικών μετοχών στο μεγαλύτερο μέρος του 2018, καθώς οι επενδυτές φοβούνται για τις επιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Την ίδια ώρα, τα «βλέμματα» των επενδυτών παραμένουν στραμμένα στις αναδυόμενες αγορές, που δέχονται νέες πιέσεις σήμερα, εν μέσω ανησυχιών για την Αργεντινή και την Τουρκία.
Πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές ασκεί, εν τω μεταξύ, και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), που προσφέρει ώθηση στο δολάριο.
Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Christine Lagarde, έκανε λόγο για πρόοδο στις συνομιλίες με την Αργεντινή μετά τη συνάντηση που είχε με τον αργεντινό υπουργό Οικονομικών, Nicolas Dujovne.
Εν τω μεταξύ, πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές άσκησαν και ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ εκτοξεύτηκε τον Ιούλιο του 2018 σε υψηλό πέντε μηνών, καθώς οι εισαγωγές ανήλθαν σε νέο ρεκόρ, με την αμερικανική οικονομία να βρίσκεται σε τροχιά να καταγράψει το μεγαλύτερο ετήσιο έλλειμμα σε μια δεκαετία.
Ειδικότερα, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο «εκτοξεύτηκε» σχεδόν κατά 10% τον Ιούλιο, στα 50,1 δισ. δολ., έναντι των αναθεωρημένων 45,7 δισ. του Ιουνίου.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι το έλλειμμα θα διαμορφωνόταν στα 50,4 δισ. δολ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,9%, στο επίπεδο - ρεκόρ των 261,2 δισ. δολ., ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1% στα 211,1 δισ. δολ., παραμένοντας, ωστόσο, κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.

Πιέσεις στις ευρωαγορές, σε αρνητικό έδαφος έκλεισε και το Μιλάνο 

Με απώλειες έκλεισαν, εν τω μεταξύ, οι ευρωαγορές, εν μέσω ανησυχιών των επενδυτών για τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 1,09% χαμηλότερα, στις 375,69 μονάδες.
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη διολίσθησε κατά 1,39% στις 12.040,46 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 1% και έκλεισε στις 7.383,28 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με σημαντική πτώση 1,54% στις 5.260,22 μονάδες.


Παράλληλα, ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη κατέγραψε πτώση 0,80% στις 9.301,30 μονάδες.
Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε τελικά και ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο, και συγκεκριμένα στο -0,09% και στις 20.581,78 μονάδες, «σβήνοντας» τα σημαντικά κέρδη άνω του 1% που κατέγραφε νωρίτερα, μετά τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ότι ο προϋπολογισμός της χώρας για το 2019 θα σέβεται τις δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ και θα αποτελεί ένδειξη ανάπτυξης μέσα από την σταθερότητα.


Η μετοχή της Bayer κατέγραψε πτώση 1,7%, στον απόηχο των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο του 2018, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Τα κέρδη της γερμανικής εταιρείας υποχώρησαν κατά 34,7%, στα 799 εκατ. ευρώ, από 1,22 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, τόσο ο κλάδος υπηρεσιών της Μεγάλης Βρετανίας όσο και η γενικότερη επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης σημείωσαν άνοδο για τον Αύγουστο του 2018, με τους δείκτες PMI να διαμορφώνονται στις 54,3 και 54,5 μονάδες αντίστοιχα.
Ωστόσο, οι λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης υποχώρησαν κατά 0,2% τον Ιούλιο, την ίδια στιγμή που η ετήσια άνοδος περιορίστηκε στο +1,1%, από +1,5% τον Ιούνιο του 2018.

Ασία 

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (5/9) οι αγορές στην Ασία, μετά την πτώση που σημειώθηκε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση τόσο στη Wall Street όσο και στις ευρωαγορές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -0,51% κλείνοντας στις 22.580,83 μονάδες, με την μετοχή της Mitsui O.S.K. να υποχωρεί κατά -1,87% και τη Mitsui Fudosan να καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,62%.
Πέραν του εμπορίου και των αναδυόμενων αγορών, η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη γύρω και από τον τυφώνα Jebi ο οποίος έπληξε την χώρα, και ο οποίος ήταν ο ισχυρότερος που έχει σημειωθεί τα τελευταία 25 χρόνια.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κογνκ καταγράφει σημαντική πτώση της τάξεως του -2,43% στις 27.294 μονάδες, μετά την ανάκαμψη της προηγούμενης συνεδρίασης, με τις εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.
Η μετοχή της Unicom υποχωρεί κατά -1,88%, ενώ η μετοχή της Tencent σημείωσε πτώση της τάξεως του -3,72%, αντιστρέφοντας τη χθεσινή (4/9) άνοδο.
Σε ότι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -1,68% στις 2.704,34 μονάδες, ενώ με παρόμοιες απώλειες έκλεισε και ο δείκτης SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -1,76% και τις 8.403,54 μονάδες.
Με βραδύτερους ρυθμούς απ' ότι αναμενόταν αναπτύχθηκε ο κλάδος υπηρεσιών της Κίνας για τον Αύγουστο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία των Markit και Caixin, τα οποία ήρθαν επίσης σε αντίθεση με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 51,5 μονάδες, έναντι 52,8 μονάδων τον Ιούλιο του 2018, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση του δείκτη θα περιοριστεί στις 52,6 μονάδες.
Ο υποδείκτης των νέων επιχειρήσεων σημείωσε οριακή βελτίωση, μετά τη σημαντική πτώση του προηγούμενου μήνα, υποδεικνύοντας ότι η ζήτηση στον κλάδο παρέμεινε υποτονική.
«Οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές παρέμειναν, ακόμα και αν η ζήτηση αποδυναμώθηκε με ταχύτερο ρυθμό, γεγονός που δημιούργησε σημάδια στασιμότητας», σχολίασε ο αναλυτής της CEBM Group, Zhengsheng Zhong, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1% στις 6.230,40 μονάδες, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ της χώρας το δεύτερο τρίμηνο του 2018 αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Παράλληλα, ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -1,03% στις 2.291,77 μονάδες, με την μετοχή της Samsung να καταγράφει πτώση της τάξεως του -2,20%, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο -0,24% και τις 10.995,13 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης