Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τράπεζα της Αγγλίας: Διατήρησε αμετάβλητο στο 0,75% το βασικό επιτόκιο - Ομόφωνη η απόφαση

Τράπεζα της Αγγλίας: Διατήρησε αμετάβλητο στο 0,75% το βασικό επιτόκιο - Ομόφωνη η απόφαση
Η Τράπεζα της Αγγλίας διευκρίνησε ότι οι εκτιμήσεις της δε συμπεριλαμβάνουν την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία
Αμετάβλητο διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής (1/8) συνεδρίασης, στην προσπάθειά της να επιτύχει τον στόχο πληθωρισμού στο 2%.
Ειδικότερα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Bank of England διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 0,75% με την απόφαση να είναι ομόφωνη με 9 ψήφους υπέρ και 0 κατά, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σύμφωνα με την Τράπεζα, η σχετική απόφαση αποσκοπεί στο να επιτευθχεί ο στόχος πληθωρισμού στο 2%, έτσι ώστε να βοηθήσει στη διατήρηση της ανάπτυξης και του τρέχοντος επιπέδου απασχόλησης.
«Από τον Μάιο, οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις έχουν ενταθεί, και η παγκόσμια δραστηριότητα έχει παραμείνει υποτονική», αναφέρει στην ανακοίνωσή της Τράπεζα, προσθέτοντας ότι «η αύξηση της πιθανότητας ενός Brexit χωρίς συμφωνία έχει μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια κια έχει οδηγήσει σε σημαντική υποτίμηση της στερλίνας».
«Η αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τη φύση της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει ότι η οικονομία θα μπορούσε να ακολουθήσει ένα ευρύ φάσμα διαδρομών τα επόμενα χρόνια», υπογραμμίζει η BoE, η οποία διευκρινίζει εν συνεχεία ότι «η κατάλληλη πορεία νομισματικής πολιτικής θα εξαρτηθεί από την ισορροπία μεταξύ των επιδράσεων του Brexit, στη ζήτηση, την προσφορά και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες».
«Η απάντηση της νομισματικής πολιτικής στο Brexit, οποιαδήποτε μορφή και αν λάβει, δε θα είναι αυτόματη και μπορεί να κινηθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», αναφέρει μεταξύ άλλων η Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή θα θέσει τη νομισματική της πολιτική κατάλληλα ώστε να επιτύχει τον στόχο πληθωρισμό στο 2%».
Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας για το επόμενο διάστημα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι στις προβλέψεις δεν περιλαμβάνεται το σενάριο ένος Brexit χωρίς συμφωνία.
Για το 2019, η BoE εκτιμά ότι το βρετανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,3% έναντι 1,5% των προηγούμενων προβλέψεων, ενώ ίδιος ρυθμός ανόδου αναμένεται και το 2020, έναντι 1,6% προηγουμένως.
Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει σημαντική ανάκαμψη το 2021, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,3% έναντι των προηγούμενων προβλέψεων στο 2,1% ενώ πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός θα σκαρφαλώσει στο 2% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,7% τον Σεπτέμβριο του 2019, αγγίζοντας το 2,2% και το 2,4% το 2020 και 2021 αντίστοιχα.
Όσον αφορά τις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας για την ανεργία, εκτιμάται ότι θα σημειωθεί αύξηση στο 4% το 2020, προτού υποχωρήσει στο 3,7% το 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης