Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επίσκεψη Pompeo στο Καζακστάν - Οι ΗΠΑ "περικυκλώνουν" Ρωσία και Κίνα

Επίσκεψη Pompeo στο Καζακστάν - Οι ΗΠΑ
Ηνωμένα Έθνη και Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκτιμούν ότι 1- 2 εκατ. μουσουλμάνοι Ουιγούροι ζουν σε σκληρές συνθήκες στην Κίνα
Μετά τη Λευκορωσία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo μετέβη και στο Καζακστάν, μια ακόμη πρώην Σοβιετική Δημοκρατία με έντονα ισχυρούς δεσμούς με τη Μόσχα αλλά και την Κίνα.
Στην συνάντησή του με τον Καζάκο ομόλογό του  Mukhtar Tleuberdi, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ζήτησε από τη χώρα της Κεντρικής Ασίας να ασκήσει πιέσεις προς την Κίνα ώστε, το Πεκίνο να αναγνωρίσει τη μειονότητα των Ουιγούρων, μια κινεζική μουσουλμανική μειονότητα που ζει στα βόρεια της Κίνας.
"Συζητήσαμε την διακίνηση ανθρώπων (Trafficking) και τη δυσχερή κατάσταση στην οποία ζει πάνω από ένα εκατομμύριο Ουιγούρων μουσουλμάνων και Καζάκων τους οποίους το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει εξορίσει στην  Xinjiang, στα σύνορα της Κίνας με το Καζακστάν" δήλωσε ο Pompeo.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν όλες τις χώρες να ενωθούν ώστε να πιέσουν το Πεκίνο για τον άμεσο τερματισμό αυτής της καταστολής. Ζητάμε απλώς να παρέχουν ασφαλή καταφύγια και άσυλο σε όσους προσπαθούν να εγκαταλείψουν την Κίνα " υπογράμμισε.
Τα Ηνωμένα Έθνη και Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκτιμούν ότι 1 με 2 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως μουσουλμάνοι Ουιγούροι, ζουν σε σκληρές συνθήκες, ως μέρος αυτού που ονομάζει το Πεκίνο αντιτρομοκρατική εκστρατεία.
Η Κίνα έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε κακομεταχείριση των Ουιγούρων μουσουλμάνων υποστηρίζοντας, ότι τα στρατόπεδα στα οποία κρατούνται (διαμένουν) είναι κλειστά σχολεία για "φοιτητές".
Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Κίνα, αποτελούν σημαντικούς επενδυτές στο Καζακστάν, το οποίο είναι πλούσιο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο,  γεγονός που εξηγεί την άρνηση του Καζάκου υπουργού Εξωτερικών να λάβει θέση απέναντι στην Κίνα, δυσαρεστώντας τον Pompeo με την απάντηση του ότι "δεν θα κάνει σχόλιο επι αυτού του θέματος".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης