Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοινή δήλωση ΔΝΤ, ESM για κρίση κορωνοϊού: Σε περίπτωση που χρειαστεί θα συνεργαστούμε για τη διευκόλυνση των συγχρηματοδοτήσεων

Κοινή δήλωση ΔΝΤ, ESM για κρίση κορωνοϊού: Σε περίπτωση που χρειαστεί θα συνεργαστούμε για τη διευκόλυνση των συγχρηματοδοτήσεων
Οι επικεφαλής του ΔΝΤ, του ESM αλλά και άλλων μηχανισμών στήριξης (Regional Financing Arrangements -RFAs) δήλωσαν έτοιμοι να συνεργαστούν ώστε να μετριαστεί ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία
Έτοιμοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους στις περιπτώσεις που κάποιες χώρες χρειαστούν συγχρηματοδότηση δηλώνουν το ΔΝΤ, o ESM αλλά και οι άλλοι μηχανισμοί στήριξης (Regional Financing Arrangements -RFAs), μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα (21/4/2020).
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τονίστηκε η επείγουσα ανάγκη για συνδυασμένες, πολυμερείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης που προκαλεί ο κορωνοϊός.
Σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν η επικεφαλής του ΔΝΤ Kristalina Georgieva, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling αλλά και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Declan Costello.

Η κοινή ανακοίνωση

Μετά την τηλεδιάσκεψη εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση όπου αναφέρονται τα εξής: «Το ΔΝΤ και οι άλλοι μηχανισμοί στήριξης (RFAs) το κόσμου είναι ενωμένοι στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19) και επιθυμούν να εκφράσουν τη βαθύτερη συμπάθεια τους σε όλους τους πληγέντες.
Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά για να συμβάλλουμε στις αποφασιστικές ενέργειες που απαιτούνται παγκοσμίως για την αντιμετώπιση αυτών των εξαιρετικών και αβέβαιων περιστάσεων.
Είμαστε αποφασισμένοι να παρέχουμε την απαραίτητη υποστήριξη για τον μετριασμό των οικονομικών και χρηματοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, ειδικά στους πιο ευάλωτους ανθρώπους και χώρες.
Αυτές οι άνευ προηγουμένου περιστάσεις απαιτούν πρωτοφανείς ενέργειες.
Για το σκοπό αυτό, το ΔΝΤ διπλασίασε την το μέγεθος των διαθέσιμων πιστωτικών διευκολύνσεων, ενέκρινε την ελάφρυνση της εξυπηρέτησης του χρέους για 25 χώρες με χαμηλό εισόδημα μέσω του ειδικού ταμείου για την αντιμετώπιση καταστροφών και την ανακούφιση χωρών που πλήττονται από αυτές (Catastrophe Containment and Relief Trust, CCRT) και δημιούργησε ένα νέο μέσο -τη γραμμή βραχυπρόθεσμης ρευστότητας- για να παρέχει χρηματοδότηση ταχείας εκταμίευσης για την ενίσχυση των αποθεματικών και τη διαχείριση των πιέσεων ρευστότητας για χώρες με ισχυρές οικονομικές πολιτικές.
Το ΔΝΤ έχει μέχρι στιγμής αποσπάσει δεσμεύσεις χωρών ύψους 11,7 δισ. δολ. ως απάντηση στο αίτημα του Ταμείου για τριπλασιασμό της δανειοδοτικής ικανότητας του.
Για πρώτη φορά, το G20 και το Paris Club, υποστηριζόμενα από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, συμφώνησαν σε μια χρονικά περιορισμένη αναστολή από τους διμερείς επίσημους πιστωτές των πληρωμών υπηρεσιών χρέους για τις φτωχότερες χώρες που ζητούν ανεκτικότητα.
Οι RFAs, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν τα μέλη τους μέσω δανειοδοτικών δραστηριοτήτων, προσαρμογών πολιτικών και εργαλείων για να τα καταστήσουν συμβατά με τον επείγοντα χαρακτήρα της κρίσης COVID-19, καθώς και με πολιτικές και τεχνικές συμβουλές για να βοηθήσουν τις αρχές τους μέσω αυτών των δύσκολων οικονομικών φορές.
Τα περιφερειακά ταμεία διάσωσης συνεργάζονται στενά με τις χώρες του ΔΝΤ για την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειρίας που απαιτούνται για την ταχεία αντιμετώπιση των αναγκών των χωρών που αντιμετωπίζουν τις πιο πιεστικές χρηματοδοτικές ανάγκες.
Αναγνωρίζοντας το τεράστιο μέγεθος αυτής της κρίσης, τονίζουμε ότι, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να στηρίξουμε τις παγκόσμιες οικονομίες είναι μια ολοκληρωμένη απάντηση και κινητοποίηση των πόρων και της εμπειρίας που διατίθενται σε όλα τα επίπεδα του Παγκόσμιου Δικτύου Χρηματοοικονομικής Ασφάλειας (GFSN).
Σε αυτό το πλαίσιο και αξιοποιώντας τους δεσμούς που δημιουργήθηκαν μεταξύ των θεσμικών μας οργάνων τα τελευταία χρόνια, το ΔΝΤ, στο κέντρο του GFSN, και οι RFAs, τονίζουν την προθυμία τους να συνεργαστούν για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία και να συμβάλουν στην την ανάκαμψή της.
Παραμένουμε έντονα δεσμευμένοι να συνεργαστούμε στενά, σύμφωνα με τις εντολές και πολιτικές μας, να ανταλλάξουμε πληροφορίες σχετικά με τις ανάγκες των μελών μας και να συντονίσουμε τη βοήθεια σε διάφορες περιοχές του κόσμου.
Όπου ενδείκνυται και είναι εφικτό, θα συνεργαστούμε για τη διευκόλυνση των συγχρηματοδοτήσεων για την αντιμετώπιση των αναγκών των μελών μας και θα είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε τεχνική βοήθεια και συμβουλές πολιτικής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης