Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές - Ανάκαμψη και πανδημία στο επίκεντρο - Άνοδος +1,36% o S&P 500, o DAX στο +0,18%

Θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές - Ανάκαμψη και πανδημία στο επίκεντρο - Άνοδος +1,36% o S&P 500, o DAX στο +0,18%
Νευρικότητα στις διεθνείς αγορές - Ανάκαμψη και πανδημία στο επίκεντρο
Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα 13/11 οι αμερικανικές αγορές ενώ νευρικότητα επικράτησε στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με την πανδημία του κορωνοϊού να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Οι επενδυτές παρακολουθούν τις θετικές εξελίξεις για την ανάπτυξη των εμβολίων, ωστόσο ανησυχούν για τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων στην ανάκαμψη.
Ο ενθουσιασμός των επενδυτών για τις θετικές ειδήσεις από το μέτωπο της ανάπτυξης των εμβολίων κατά της νόσου Covid-19 οδήγησε σε ράλι τις διεθνείς αγορές στο ξεκίνημα της εβδομάδας.
Ο πρόεδρος της Federal Reserve, J. Powell μιλώντας σε πάνελ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισήμανε ότι αν και ένα αποτελεσματικό εμβόλιο αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, δεν είναι πανάκεια, ενώ προειδοποίησε ότι «σημαντικές προκλήσεις και αβεβαιότητα παραμένουν όσον αφορά την παραγωγή, διανομή και αποτελεσματικότητα σε διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες».
Στο μέτωπο της πανδημίας ταχύτερος αλλά πιο ευάλωτος έχει καταστεί κατόπιν μετάλλαξης ο κορωνοϊός όπως αναφέρουν Αμερικάνοι επιστήμονες, τη στιγμή που η επιδημία εξακολουθεί να πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα κυρίως το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να καταγράφουν ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων.
Στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί προσεγγίζουν τους 243.000, καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο νέο παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων σε μια ημέρα (ξεπέρασαν τα 150.000) ενώ στα ύψη παραμένει και ο αριθμός των νοσηλευομένων (πάνω από 66.500), γεγονός που ωθεί ολοένα και περισσότερες Πολιτείες να ανακοινώνουν νέα περιοριστικά μέτρα.
Αλλά και στην Ευρώπη, όπου πολλά κράτη έχουν προσφύγει στη λύση των lockdown σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τη διασπορά του ιού, καταγράφονται εξαιρετικά υψηλοί αριθμοί μολύνσεων και θανάτων.
Είναι χαρακτηριστικό πως στις 11/11 καταγράφηκαν περισσότεροι από 10.000 θάνατοι παγκοσμίως, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί (4.691) στην Ευρώπη.
Ανησυχητικά όμως τα νέα είναι και από το Νέο Δελχί της Ινδίας, το οποίο και σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα, ανέφερε ρεκόρ θανάτων το τελευταίο 24ωρο με τα νοσοκομεία της πόλης να δηλώνουν ότι έχουν φτάσει σε κορεσμό και ότι χρειάζονται τη συμβολή των ιδιωτικών για να ανταπεξέλθουν.
Την ίδια στιγμή, η Κίνα φαίνεται να διατηρεί υπό πλήρη έλεγχο την επιδημία καθώς το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε μόλις 8 νέα κρούσματα και ενώ ο αριθμός των νεκρών παραμένει αμετάβλητος από τον περασμένο Μάιο.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +1,37% στις 29.479 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +1,36% στις 3.585 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +1,02% στις 11.829 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχώρησε στις 23,11 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε άνοδο +0,18% στις 13.076 μονάδες
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας άνοδο για έκτο διαδοχικό μήνα σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2020.
Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,3%, ελαφρώς υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για +0,2%.
Σε ετήσια βάση, ο δείκτης αυξήθηκε στο +0,5%, από +0,4%.
Ο δείκτης αυξανόταν με ετήσιο ρυθμό 2% τον Ιανουάριο του 2020, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.
Το κόστος των αγαθών αυξήθηκε με ρυθμό 0,5% τον Οκτώβριο.
Το αυξανόμενο κόστος σε τρόφιμα, όπως λαχανικά, κρέας, πουλερικά και αυγά, συνεισέφερε σε μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση των τιμών, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Το κόστος υπηρεσιών σημείωσε μικρότερη άνοδο, της τάξης του 0,2%, κυρίως λόγω των μεταφορών.
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει χαμηλός, ωστόσο είναι πιθανό να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα έως το τέλος της πανδημίας και έως ότου ανακάμψει η οικονομία σε μεγάλο βαθμό.

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Νευρικότητα επικράτησε στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με την πανδημία του κορωνοϊού να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Οι επενδυτές παρακολουθούν τις θετικές εξελίξεις για την ανάπτυξη των εμβολίων, ωστόσο ανησυχούν για τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων στην ανάκαμψη.
Image
Θα χρειαστεί χρόνος πριν να φανούν στην οικονομία, οι θετικές επιπτώσεις από οποιοδήποτε εμβόλιο, επεσήμανε ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης και αξιωματούχος της ΕΚΤ, Pablo Hernandez de Cos, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται γενναίες οικονομικές πολιτικές λόγω της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον de Cos, οι χώρες της ευρωζώνης επέβαλαν νέους περιορισμούς για τη διασπορά του κορωνοϊού κάτι που σημαίνει ότι η ΕΚΤ -στην επικείμενη συνεδρίαση της- πρέπει να υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις της.
Αναφερόμενος στο εμβόλιο της Pfizer, ο de Cos υποστήριξε ότι «το εμβόλιο είναι πολύ θετική είδηση, όσον αφορά την επενδυτική εμπιστοσύνη, την καταναλωτική εμπιστοσύνη και την οικονομική δραστηριότητα.
Αλλά θα ήθελα να είμαστε προσεκτικοί.
Βραχυπρόθεσμα, οι περιορισμοί θα συνεχίσουν να ισχύουν στην Ευρώπη» είπε ο de Cos.
«Είμαστε στο δεύτερο κύμα στην Ευρώπη, με αρνητικές επιπτώσεις που δεν υπολογίστηκαν στο βασικό σενάριο μας για την ανάπτυξη.
Το πιο πιθανό είναι το outlook του Δεκεμβρίου να υποβαθμιστεί γι' αυτές τις προβλέψεις της ανάπτυξης» είπε.
Την άποψη ότι η οικονομική κρίση που έχει προκληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού είναι πολύ διαφορευτική από οποιαδήποτε άλλες, εκφράζει η Isabel Schnabel, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι το γεγονός αυτό δημιουργεί νέες προκλήσεις για τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις.
Η τρέχουσα κρίση έχει επηρεάσει κυρίως τις υπηρεσίες, που έχουν σχεδόν παγώσει λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
Αν και κάποια μέτρα χαλάρωσαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πολλά εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και κάποια ξενοδοχεία και τα περισσότερα καταστήματα αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά λόγω του δεύτερο κύματος κορωνοϊού.
«Αυτή η ύφεση υπηρεσιών ενδεχομένως να είναι πολύ διαφορετική από μια τυπική ύφεση.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας με ρυθμό 12,6% ανέκαμψε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο γ΄τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, καθώς επανήλθε η οικονομική δραστηριότητα, μετά την κατάρρευση που προκάλεσε το lockdown στο β΄τρίμηνο του 2020.
Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ υποχώρησε 4,4%.
Οι αναλυτές ανέμεναν το ΑΕΠ στο +12,7% σε επίπεδο τριμήνου και στο -4,3% σε ετήσια βάση.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το ΑΕΠ ανέκαμψε με ρυθμό +11,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Υπενθυμίζεται ότι στο β΄τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει 11,8% στην Ευρωζώνη και 11,4% στην ΕΕ.
Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Eurostat, η Ευρωζώνη κατέγραψε τον Σεπτέμβριο πλεόνασμα 24,5 δισ. ευρώ στο εμπορικό ισοζύγιο έναντι πλεονάσματος 17 δισ. ευρώ ένα έτος πριν.
Η βελτίωση προέκυψε επειδή οι εξαγωγές μειώθηκαν λιγότερο από τις εισαγωγές (3,8% έναντι 8,9% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα).
Στο πρώτο 9μηνο του 2020 αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Ευρωζώνης με την Κίνα, ενώ μειώθηκαν τα πλεονάσματά της με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, αλλά μειώθηκε σημαντικά το έλλειμμά της με τη Ρωσία, καθώς οι τιμές της ενέργειας έκαναν βουτιά.
Στο ίδιο διάστημα, μετατράπηκαν σε πλεονάσματα τα εμπορικά ελλείμματα της Ευρωζώνης με την Τουρκία, τη Νορβηγία και τη Νότια Κορέα.

Πιέσεις στις αγορές της Ασίας - Πτώση στον Nikkei 225 μετά το 8ήμερο ανοδικό σερί

Υπό πίεση διαπραγματεύτηκαν οι αγορές της Ασίας, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν τα κέρδη των προηγούμενων συνεδριάσεων.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στις εξελίξεις που αφορούν την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
O Αsia Dow υποχώρησε -0,45% στις 3.539 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση -0,53%, στις 25.385,87 μονάδες, μετά από 8 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ο οποίος θεωρείται πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση -1,33% στις 1.703,22 μονάδες.
Στις 26.070 μονάδες έκλεισε ο Hang Seng με πτώση -0,37%.
Ο Shanghai Composite Index υποχώρησε -0,86% στις 3.310 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε απώλειες -0,16% στις 43.291 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης