Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυροποιείται ο Covid λόγω μεταλλάξεων, μάχη με το χρόνο για εμβολιαστική κάλυψη - Pfizer: Μείωση μετάδοσης από 1η δόση

Ισχυροποιείται ο Covid λόγω μεταλλάξεων, μάχη με το χρόνο για εμβολιαστική κάλυψη - Pfizer: Μείωση μετάδοσης από 1η δόση
Το Ισραήλ έχει εμβολιάσει ήδη το μισό πληθυσμό του - Το εμβόλιο Johnson & Johnson εγκρίνουν οι ΗΠΑ, προς ναι από ΕΕ στο πιστοποιητικό εμβολιασμού - Η ΕΕ ρίχνει στη μάχη κατά του κορωνοϊού το νέο όπλο: Ρομπότ απολύμανσης νοσοκομείων
Σχετικά Άρθρα

Με τις μεταλλάξεις του ιού να αυξάνονται και να πληθύνονται, απειλώντας με την αυξημένη μεταδοτικότητα τους ακόμα και την ίδια την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τα οποία είναι και το μόνο «ισχυρό όπλο» της ανθρωπότητας κατά της πανδημίας, η ΕΕ είναι έτοιμη να αποδεχθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε μια ύστατη προσπάθεια να πάρει μπροστά ο τουρισμός και η οικονομία από το ερχόμενο καλοκαίρι.
Παρά τις επιφυλάξεις της Γαλλίας, οι 27 της ΕΕ είναι κοντά στο ναι όσον αφορά το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, την ίδια στιγμή που θετικά είναι τα νέα από τις ΗΠΑ όπου εξακολουθούν να μειώνονται κρούσματα και θάνατοι.
Ο πρόεδρος Biden υποστήριξε ότι μέσα στις 37 πρώτες ημέρες της προεδρικής του θητείας έγιναν 50 εκατομμύρια εμβολιασμοί, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ είναι αρκετές εβδομάδες μπροστά όσον αφορά τη δέσμευση του ότι μέσα στις 100 πρώτες ημέρες της θητείας του, θα έχουν εμβολιαστεί 100 εκατομμύρια Αμερικάνοι.
Μάλιστα χθες 26/2 η αρμόδια επιτροπή των ΗΠΑ (FDA) αναμένεται να δώσει την έγκριση της και για το τρίτο εμβόλιο, αυτό της Johnson & Johnson, το οποίο θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματικό και ασφαλές και θα χορηγείται σε μια δόση.
Εν τω μεταξύ μια νέα μελέτη απέδειξε ότι το εμβόλιο Pfizer είναι αποτελεσματικό στην παρεμόδιση της μετάδοσης από την 1η δόση, ενώ το Ισραήλ ανακοίνωσε πως έχει εμβολιάσει με τουλάχιστον μια δόση εμβολίου το 50% των 9,3 εκατομμυρίων πολιτών.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 113.267.921 και οι νεκροί 2.513.380
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 28.464.252 κρούσματα και 509.710 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 251.498 και τρίτη σε κρούσματα με 10.390.461
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 183.692 και τέταρτη η Ινδία με 156.825
• Τέταρτο παγκοσμίως σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 4.175.757
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.166.727, έκτη η Γαλλία με 3.746.475
• Έβδομη η Ισπανία με 3.180.212 και όγδοη η Ιταλία με 2.868.435
• Ένατη η Τουρκία με 2.674.766 και δέκατη η Γερμανία με 2.427.069
μκξόξον.JPG
ΗΠΑ: Σταθεροποιούνται τα κρούσματα covid - Biden: Είμαστε μπροστά από το στόχο για 100 εκατ. εμβολιασμούς

Τη θέση ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα στις ΗΠΑ εξελίσσεται πολύ καλύτερα από το στόχο που είχε θέσει όταν ανέλαβε την προεδρία της χώρας διατύπωσε ο Joe Biden.
Ο Biden είχε δεσμευθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες υποσχόμενος ότι εντός των 100 πρώτων ημερών της προεδρίας του, θα έχουν εμβολιαστεί 100 εκατομμύρια Αμερικάνοι.
«Είμαι εδώ χθες για να πω ότι είμαστε στα μισά του δρόμου, με 50 εκατ. δόσεις (να έχουν χορηγηθεί) μέσα σε μόλις 37 ημέρες αφότου έγινα πρόεδρος.
είμαστε αρκετές εβδομάδες μπροστά».
Βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση παρά τη χαοτική κατάσταση που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση» υποστήριξε ο Biden, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν είναι ώρα να μειώσουμε την επαγρύπνησή μας» και ότι οι Αμερικάνοι πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας, ιδίως τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση και τη χρήση μασκών.
Υπενθυμίζεται πως Pfizer και Moderna έχουν δεσμευθεί να παραδώσουν συνολικά 600 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έως τα τέλη Ιουλίου, ενώ πολύ σύντομα αναμένεται να ενταχθεί στους εμβολιασμούς και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, που χορηγείται σε μόνο μία δόση.

Pfizer: Το εμβόλιο μειώνει τη μετάδοση του κορωνοϊού και μετά από μόνο 1 δόση αναφέρει νέα μελέτη

Το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech κατά της Covid-19 μειώνει με μία μόνο δόση τον αριθμό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων και μπορεί να περιορίσει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα βρετανικής μελέτης που δόθηκαν χθες (26/2) στη δημοσιότητα.
Ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα από τα χιλιάδες τεστ Covid-19 που πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα στο πλαίσιο νοσοκομειακών ελέγχων του υγειονομικού προσωπικού στο Cambridge, στην ανατολική Αγγλία.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν δραματική μείωση της αναλογίας των θετικών τεστ μεταξύ των ασυμπτωματικών μελών του υγειονομικού προσωπικού έπειτα από μία μόνο δόση του εμβολίου των Pfizer – BioNTech» λέει ειδικός στις λοιμώδεις νόσους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Cambridge, ο οποίος συνδιηύθυνε τη μελέτη.
Αφού διαχώρισε τα αποτελέσματα των τεστ του μη εμβολιασμένου από εκείνα του εμβολιασμένου προσωπικού, η ομάδα του Jones διαπίστωσε πως 0,80% των τεστ των μη εμβολιασμένων μελών του υγειονομικού προσωπικού ήταν θετικά.
Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 0,37% για τα μέλη του προσωπικού που είχαν εμβολιαστεί λιγότερο από 12 ημέρες πριν -όταν η προστασία από το εμβόλιο δεν είναι ακόμα πλήρης- και 0,20% των τεστ για τα μέλη του προσωπικού που είχαν εμβολιαστεί πριν από 12 ή περισσότερες ημέρες.
Η μελέτη και τα αποτελέσματά της δεν έχουν ακόμα εξεταστεί από ομοτίμους, όμως δημοσιεύτηκαν χθες στο διαδίκτυο.
Τα αποτελέσματα δείχνουν μείωση κατά τέσσερις φορές του κινδύνου να εμφανίσουν ασυμπτωματική Covid-19 υγειονομικοί εργαζόμενοι, που έχουν εμβολιαστεί πριν από 12 ημέρες ή περισσότερο, και 75% προστασία, λέει ο λοιμωξιολόγος στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Cambridge, ο οποίος συνδιηύθυνε τη μελέτη.
Το επίπεδο των ασυμπτωματικών μολύνσεων μειώθηκε επίσης στο μισό σε όσους είχαν εμβολιασθεί λιγότερο από 12 ημέρες πριν, δήλωσε.
«Αυτά είναι σπουδαία νέα — το εμβόλιο της Pfizer όχι μόνο παρέχει προστασία για να μην νοσήσεις από τον SARS-CoV-2, αλλά βοηθάει επίσης στην πρόληψη της μόλυνσης, περιορίζοντας την ικανότητα του ιού να περάσει σε άλλους», δήλωσε ο ίδιος.
«Όμως πρέπει να θυμόμαστε ότι το εμβόλιο δεν δίνει πλήρη προστασία σε όλους».

Εγκρίνεται και το εμβόλιο της Johnson & Johnson

χθες Παρασκευή 26/2 η αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή του αμερικανικού ομοσπονδιακού οργανισμού φαρμάκων (FDA) συνεδριάζει για να κρίνει αν πρέπει να λάβει άδεια κατεπείγουσας χρήσης.
Αυτή μπορεί να του δοθεί στα τέλη της εβδομάδας.
Η αμερικανική εταιρεία δεσμεύεται να έχει προμηθεύσει τις αρχές των ΗΠΑ με 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου της πριν από τα τέλη Ιουνίου.
Όπως είπε ο Biden, αν και αυτό το εμβόλιο λάβει άδεια χρήσης, τότε η εκστρατεία ανοσοποίησης θα επιταχυνθεί.
«Θα σημειώσουμε ακόμη πιο γρήγορη πρόοδο ως προς τα εμβόλια γενικά τον Μάρτιο» είπε ο Biden, υποσχόμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες μετά την απόφαση του FDA.

Σταθεροποιούνται τα κρούσματα – Στο κόκκινο η Καλιφόρνια

Τάσεις σταθεροποίησης των κρουσμάτων covid καταγράφονται στις ΗΠΑ καθώς ύστερα από έξι συνεχόμενες εβδομάδες μείωσης, ο αριθμός τους αρχίζει να επιπεδώνεται ενώ εξακολουθούν να μειώνονται οι θάνατοι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων εκτιμάται στα 72.000, όταν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στα 102.000, με τους επιστήμονες πάντως να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τη διασπορά των μεταλλάξεων.
Την ίδια στιγμή πάντως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στην Καλιφόρνια, όπου και έχει εντοπιστεί μια ιδιαίτερα επιθετική παράλλαξη του ιού.
Οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 ξεπέρασε το ορόσημο των 50.000.
Στην Καλιφόρνια, όπου έχουν μολυνθεί σχεδόν 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι, εντοπίζεται το ένα δέκατο των θανάτων που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ.
Πάντως αν και η Καλιφόρνια καταγράφει τον πιο βαρύ απολογισμό θυμάτων της πανδημίας σε όλη τη χώρα σε απόλυτους αριθμούς, είναι στην 25η θέση κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό της.
5954854785456569566564645.JPG
Στις 11/3 αποφασίζει η ΕΜΑ για το εμβόλιο Johnson & Johnson

Στις 11 Μαρτίου αναμένεται να γνωμοδοτήσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) για το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε εντός τους Φεβρουαρίου ότι υπέβαλε αίτηση για την υπό όρους αδειοδότηση του εμβολίου της στον EMA.
Την περασμένη εβδομάδα, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να γνωμοδοτήσει στα μέσα Μαρτίου σχετικά με την έγκριση ή μη του εμβολίου, η αξιολόγηση του οποίου γίνεται με ταχείες διαδικασίες.
Αν εγκριθεί, το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα είναι το τέταρτο που θα αδειοδοτηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τα εμβόλια των Pfizer Inc/BioNTech SE, της Moderna Inc και των AstraZeneca Plc-Oxford.

Κοντά στο ναι η ΕΕ για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Κοντά στο «ναι» είναι οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες όσον αφορά τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού, που θα επιτρέπουν στους πολίτες να ταξιδεύουν στην Ευρώπη παρά την πανδημία του νέου κορωνοϊού και θα είναι πιθανότατα διαθέσιμα πριν από το καλοκαίρι.
«Όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού», είπε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, η οποία ανέφερε ότι θα χρειαστούν τρεις μήνες για να δημιουργηθεί η τεχνική βάση για αυτά τα έγγραφα.
Επιφυλάξεις εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, κυρίως για τους άγνωστους παράγοντες του εμβολίου, όπως π.χ. η διάρκεια ανοσίας, ο οποίος όμως συμφώνησε και αυτός στην ιδέα του ψηφιακού πιστοποιητικού προκειμένου να μπορούν να γίνονται μετακινήσεις στην Ευρώπη χωρίς το φόβο ενός νέου κύματος κρουσμάτων.

Περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη, διατηρούνται τα lockdown

Αν και τα κρούσματα εμφανίζονται μειωμένα στην Ευρώπη, τα περιοριστικά μέτρα όχι μόνο παραμένουν αλλά και ενισχύονται.
Στη Γαλλία ο πρωθυπουργός Jean Castex προειδοποίησε ακόμα και με περιφερειακά lockdown, όπως lockdown στο Παρίσι και σε άλλες 19 επαρχίες τα Σαββατοκύριακα, από τις αρχές Μαρτίου αν δεν υποχωρήσει η πανδημία.
Στην Πορτογαλία, το lockdown παρατάθηκε έως την 1η Μαρτίου αν και εξετάζεται να παραμείνει σε ισχύ έως και τα μέσα Μαρτίου προκειμένου να συνεχίσει η μείωση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.
Στη Γερμανία, το lockdown παρατάθηκε έως τις 7 Μαρτίου με την καγκελάριο Merkel να υποστηρίζει πως δεν θα κρατήσει ούτε μια ημέρα παραπάνω από ότι χρειάζεται, τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως κλείνει τα σύνορα της με την Τσεχία και την Αυστρία.
Η Ολλανδία ανακοίνωσε πως παρατείνει έως τις 2 Μαρτίου το lockdown καθώς οι ειδικοί επεσήμαναν στην κυβέρνηση πως «η κατάσταση καταλήγει να είναι χειρότερη, σε σχέση με όσο φοβόμασταν τελικά, με τον αριθμό των μολύνσεων, των νοσηλειών και άλλους δείκτες».
Παράταση στο lockdown έως και την 1η Μαρτίου αποφάσισε το Βέλγιο, το οποίο απαγόρευσε τα μη αναγκαία ταξίδια και ανακοίνωσε ότι επιβάλει ανώτατο όριο ατόμων που συναντώνται σε κλειστούς, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους ενώ η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως σκοπεύει να παρατείνει το lockdown τουλάχιστον έως τις 5 Απριλίου.
Εν τω μεταξύ, στην Τσεχία η κυβέρνηση συνεδριάζει εκτάκτως χθες Πέμπτη 24/2 το απόγευμα προκειμένου να αποφασίσει την επιβολή πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων προκειμένου να αποτρέψει μια «καταστροφή» στα νοσοκομεία της χώρας.

Μ. Βρετανία: Στις 21/6 η πλήρης επανεκκίνηση της οικονομίας

Στις 21 Ιουνίου αναμένεται να έχει επιστρέψει σε πλήρη κανονικότητα η βρετανική οικονομία, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson, ο οποίος δεσμεύτηκε να ξανανοίξει τα καταστήματα από τα μέσα Απριλίου.
Ο Johnson μιλώντας στο βρετανικό Κοινοβούλιο, έκανε λόγο για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς όπως είπε η απειλή παραμένει.
«Το τέλος είναι ορατό.
Η εικόνα την άνοιξη και το καλοκαίρι θα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που βλέπουμε» είπε ο Johnson αναφέροντας τέσσερα στάδια για το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας.
Συγκεκριμένα:
α)Η χαλάρωση του τρίτου lockdown θα αρχίσει στις 8 Μαρτίου, με το άνοιγμα των σχολείων.
β)Στις 12 Απριλίου θα ανοίξουν ξανά μεγάλοι τομείς της οικονομίας (κομμωτήρια και σαλόνια νυχιών, ζωολογικοί κήποι, γυμναστήρια, πισίνες κ.λπ.).
γ)Από τις 17 Μαΐου θα ανοίξουν η εστίαση και η φιλοξενία.
δ) Η 21η Ιουνίου θα είναι η ημερομηνία επιστροφής στην ομαλότητα.
Όμως θα πρέπει να συνεχιστεί με επιτυχία το εμβολιαστικό πρόγραμμα, τα εμβόλια να αποδειχθούν αποτελεσματικά, να μην έχουν αυξηθεί σημαντικά τα κρούσματα, οι νέες παραλλάξεις να μην επηρεάζουν την κατάσταση.
5489249024909402525254252.JPG
Ισραήλ: Εμβολιασμένος ο μισός πληθυσμός 

Στον εμβολιασμό του 50% των 9,3 εκατομμυρίων πολιτών του προχώρησε το Ισραήλ όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Yuli Edelstein
Το Ισραήλ συνυπολογίζει στον πληθυσμό του τους Παλαιστινίους της προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τους οποίους έχει περιλάβει στην εκστρατεία εμβολιασμού που άρχισε στις 19 Δεκεμβρίου.
Οι Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας δεν περιλαμβάνονται στην ισραηλινή εμβολιαστική εκστρατεία.
Όπως έγινε γνωστό, το 35% του πληθυσμού του Ισραήλ έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer Inc. και θα μπορέσει να πάρει ένα αποκαλούμενο «Πράσινο Πάσο», με το οποίο αυτοί που έχουν εμβολιασθεί θα έχουν πρόσβαση σε χώρους ψυχαγωγίας τους οποίους η χώρα ανοίγει και πάλι σταδιακά.

Ινδία: Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων covid – Μια ανάσα από τους 157.000 νεκρούς

Ανησυχητική αύξηση καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα covid στην Ινδία, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες αρχές καθώς εδώ και αρκετούς μήνες καταγραφόταν συνεχής υποχώρηση των μολύνσεων και των θανάτων.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 16.577 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να υπολογίζεται σε 11.063.491.
Παράλληλα αναφέρθηκαν οι θάνατοι ακόμη 120 ασθενών με την COVID-19, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 156.925.
Από την έναρξη της εκστρατείας ανοσοποίησης στις 16η Ιανουαρίου έως χθες, εκτιμάται ότι έχουν εμβολιαστεί 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Περιορισμοί στις μετακινήσεις

Σημειώνεται πως πάνω από τα μισά κρούσματα εντοπίστηκαν στην Πολιτεία Maharashtra, η οποία είναι μια από τις Πολιτείες που έχουν επιβάλλει περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις.
Πέρα από τη Maharashtra που αποτελεί και το πλουσιότερο κρατίδιο της Ινδίας, περιορισμοί έχουν επιβάλλει, η Πολιτεία της Gujarat, η οποία πραγματοποιεί ελέγχους στα σύνορα της με γειτονικές Πολιτείες, ανάμεσα στις οποίες και η Maharashtra όπου αποτελεί εστία των νέων κρουσμάτων, η Πολιτεία της Karnataka έχει προχωρήσει και αυτή στο «σφράγισμα» δρόμων, ζητώντας από τους ταξιδιώτες να έχουν αρνητικό τεστ έτσι ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους ενώ και η Πολιτεία της Tamil Nadu ζητά αρνητικά τεστ σε όλους τους επιβάτες πτήσεων από συγκεκριμένες περιοχές της Ινδίας.

Συναγερμός λόγω μεταλλάξεων covid στη Λατινική Αμερική – Πάνω από 251.000 οι νεκροί στη Βραζιλία

Συναγερμός έχει σημάνει στη Λατινική Αμερικής για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, την ώρα που τα περισσότερα κράτη επιχειρούν να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς των πληθυσμών τους.
Η Βραζιλία, η οποία μετρά 251.498 νεκρούς και 10.390.461 κρούσματα, είναι αντιμέτωπη με το β’ κύμα της επιδημίας που έχουν πυροδοτήσει οι μεταλλάξεις, οι οποίες θεωρούνται ότι είναι και τρεις φορές πιο μεταδοτικές από το αρχικό στέλεχος του ιού.
Μέχρι στιγμής η Βραζιλία έχει εμβολιάσει τουλάχιστον 13 εκατομμύρια πολίτες, έχοντας ως στόχος να έχει εμβολιάσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια ανθρώπους έως τα μέσα του 2021.
Σημειώνεται πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 1.541 νέοι θάνατοι και 65.998 νέα κρούσματα.
Η Βραζιλία είναι η τρίτη χώρα παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία και η δεύτερη σε αριθμό θανάτων μετά τις ΗΠΑ.

Τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους το Μεξικό

Τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους είναι το Μεξικό, το οποίο εξακολουθεί να πλήττεται από την επιδημία.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 8.462 νέα κρούσματα και 877 θάνατοι.
Συνολικά το Μεξικό μετρά 183.692 νεκρούς επί συνόλου 2.069.370 μολύνσεων.

Σταθεροποίηση κρουσμάτων στην Χιλή

Σταθεροποίηση της επιδημίας καταγράφεται στην Χιλή, η οποία από τον Δεκέμβριο βρέθηκε αντιμέτωπη με το β’ κύμα της επιδημίας.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χιλής, η επιδημιολογική κατάσταση βρίσκεται σε φάση «σταθεροποίησης».
Σημειώνεται πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 137 θάνατοι και 4.181 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Στην Χιλή έχουν 20.310 νεκρούς επί συνόλου 812.344 μολύνσεων.
69036893406634634634634.JPG
Θετικά νέα από τα εμβόλια - Αποτελεσματικό το CureVac έναντι της βρετανικής και νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης

Ο επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας CureVac, Franz-Werner Haas διαβεβαίωσε χθες 25/2, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι οι προκαταρκτικές δοκιμές του υποψήφιου εμβολίου της για την Covid-19 που έγιναν σε ζώα δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό απέναντι στις παραλλαγές που εμφανίστηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική.
Ο Haas είπε στους ευρωβουλευτές ότι τα αποτελέσματα αυτών των προκαταρκτικών δοκιμών θα δοθούν σύντομα στη δημοσιότητα.
Η εταιρεία αναμένει ότι το εμβόλιό της θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τον Ιούνιο.

Στο 94% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Pfizer/BioNTech κατά της covid

Ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα νέα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της covid, όπως προκύπτει από μελέτη ευρείας κλίμακας – τη μεγαλύτερη που έχει γίνει παγκοσμίως - που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ, το οποίο είναι και πρώτο παγκοσμίως στους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού.
Βάσει αυτής, το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 94% στην αποτροπή κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.
«Πρόκειται για την πρώτη ελεγμένη από ομότιμους (peer-reviewed) απόδειξη της αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες», τόνισε o Ben Reis, ένας από τους βασικούς συγγραφείς της μελέτης αυτής.
Σημειώνεται πως έως χθες, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αποδεικνυόταν με κλινικές δοκιμές, που είχαν γίνει σε δείγματα χιλιάδων προσώπων, αλλά όχι σε πραγματικές συνθήκες, που συνεπάγονται πολύ μεγαλύτερη ποικιλία ληπτών και συμπεριφορών, καθώς και την αντιμετώπιση προκλήσεων, ιδίως ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα πρέπει να διατηρείται σε πάρα πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

Μελέτη με δεδομένα 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων

Η μελέτη διενεργήθηκε με βάση τα δεδομένα 1,2 εκατ. ανθρώπων στους οποίους προσέφερε φροντίδες ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς υγείας του Ισραήλ (η Clalit Health Services), από την 20ή Δεκεμβρίου 2020 ως την 1η Φεβρουαρίου 2021.
Κατά την περίοδο που έγινε η μελέτη, το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε εξαπλωθεί ήδη στο Ισραήλ, κάτι που κάνει ακόμα πιο ενδιαφέροντα τα αποτελέσματά της.
Σχεδόν 600.000 άνθρωποι που έλαβαν το εμβόλιο «αντιστοιχήθηκαν» με περίπου ισάριθμους που δεν το έλαβαν, με παρόμοια χαρακτηριστικά ως προς το φύλο, τις ηλικίες, τον τόπο κατοικίας και τις συννοσηρότητες.

Μείωση 92% στις σοβαρές περιπτώσεις

Συγκρίνοντας τις δύο ομάδες, οι συγγραφείς συμπέραναν ότι ο εμβολιασμός μείωσε κατά 94% τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού που οδήγησαν στην εκδήλωση συμπτωμάτων της COVID-19.
Επίσης, διαπίστωσαν ότι οι εμβολιασμοί μείωσαν κατά 92% τις πιο σοβαρές περιπτώσεις της νόσου και κατά 87% τις εισαγωγές σε νοσοκομεία.
Τα ποσοστά αυτά ισχύουν για την προστασία που προσφέρει το εμβόλιο τουλάχιστον επτά ημέρες μετά τη δεύτερη ένεση.
«Διαπιστώθηκε αρκετά συνεπής επενέργεια πριν ακόμη (ληφθεί) η δεύτερη δόση» ανέφερε ο Noam Barda, ένας από τους βασικούς συγγραφείς της μελέτης, με αποτελεσματικότητα 57% ως προς τα συμπτωματικά κρούσματα και 62% ως προς τις περιπτώσεις βαριάς νόσησης.

Αποτελεσματικό και εναντίον της μόλυνσης;

Το εμβόλιο έχει επίσης αποτελεσματικότητα ως και 72% όσον αφορά την αποτροπή θανάτων εξαιτίας της COVID-19 μετά την πρώτη δόση, αλλά οι μικροί αριθμοί τους σε αυτή τη μελέτη καθιστούν το συγκεκριμένο εύρημα λιγότερο αξιόπιστο.
Η αποτελεσματικότητα ήταν σχετικά σταθερή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, «συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων άνω των 70 ετών», διευκρίνισε ο Ben Reis, επισημαίνοντας ότι «έχουμε ενδείξεις ότι σε περιπτώσεις ανθρώπων με πολλά (υποκείμενα) νοσήματα, το εμβόλιο είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικό».
Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 92% στην αποτροπή της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 (όχι μόνο στην αποτροπή της εκδήλωσης συμπτωμάτων).
Πρόκειται για στοιχείο καίριας σημασίας, καθώς, αν επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι τα πρόσωπα που έχουν εμβολιαστεί δεν μπορούν πλέον να μεταδώσουν τον ιό.
Ωστόσο το εύρημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάποια επιφύλαξη, σημείωσαν οι ίδιοι οι συγγραφείς της.

FDA (ΗΠΑ): Αποτελεσματικό κατά 100% το εμβόλιο μίας δόσης της Johnson & Johnson

Το εμβόλιο μιας δόσης της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, εκτιμά η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).
Η εκτίμηση αυτή ανοίγει τον δρόμο για την έγκριση του εμβολίου αύριο Παρασκευή 26/2, οπότε και συνεδριάζει επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων της FDA για τα εμβόλια.
Aν και η επιτροπή δεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων της, η FDA αναμένεται να τις υιοθετήσει, όπως έκανε με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna.
Σημειώνεται πως αρχικά η ανάλυση για το εν λόγω εμβόλιο είχε δείξει πως η αποτελεσματικότητα του ήταν συνολικά 66%.
Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση της συμβουλευτικής επιτροπής εμβολίων του FDA φάνηκε ότι το εμβόλιο ήταν 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη της έντασης των σοβαρών συμπτωμάτων του κορωνοϊού, και μετά από 49 ημέρες διαπιστώθηκε εξάλειψη εισαγωγών και θανάτων χωρίς να παρατηρούνται διαφορές στις 8 χώρες που έλαβε χώρα η μελέτη.
Περαιτέρω ανάλυση των αρχικών στοιχείων 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και αναφορικά με τα ποσοστά νοσηλείας όσων συμμετείχαν στη μελέτη, δείχνουν πως το εμβόλιο της Johnson & Johnson παρέχει 100% προστασία από νοσηλεία από Covid-19, και δεν επηρεάζεται από τη βραζιλιάνικη παραλλαγή του κορωνοϊού.
Παράλληλα το εμβόλιο αποδεικνύεται κατά 66% αποτελεσματικό και κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του ιού.

Η ΕΕ ρίχνει στη μάχη κατά του κορωνοϊού το νέο όπλο: Ρομπότ απολύμανσης νοσοκομείων

Δύο σλοβενικά νοσοκομεία δέχθηκαν χθες 25/2, δύο από τα πρώτα ρομπότ που αγόρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απολύμανση των θαλάμων ασθενών, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Άλλα 29 ρομπότ απολύμανσης αποστέλλονται σε νοσοκομεία στο Βέλγιο, στη Δανία, στη Γερμανία, στην Εσθονία, στην Ιρλανδία, στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Κροατία, στη Λιθουανία, στο Λουξεμβούργο και στην Ολλανδία.
Τα ρομπότ αυτά μπορούν να απολυμάνουν έναν κανονικό θάλαμο ασθενών σε δέκα μόλις λεπτά και να απολυμάνουν με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας πάνω από 18 θαλάμους με μία φόρτιση.
Στόχος είναι να εξασφαλιστεί ένα αποστειρωμένο περιβάλλον στα νοσοκομεία, χωρίς να εκτίθεται το προσωπικό σε περιττούς κινδύνους.
Δεδομένου ότι πρόκειται για φυσική διαδικασία και όχι για διαδικασία που χρησιμοποιεί χημικό απολυμαντικό, είναι ασφαλέστερη για το νοσοκομειακό προσωπικό, το οποίο δεν χρειάζεται πλέον να χειρίζεται, να μεταφέρει ή να αποθηκεύει τοξικές, επικίνδυνες ή διαβρωτικές χημικές ουσίες.
Το προσωπικό καθαρισμού χειρίζεται το ρομπότ εξ αποστάσεως μέσω εφαρμογής για φορητές συσκευές και ο χειρισμός γίνεται έξω από την αίθουσα που πρόκειται να απολυμανθεί, με αποτέλεσμα να μην είναι παρών κανένας εργαζόμενος στον τομέα της υγείας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Τα ρομπότ προμήθευσε η δανική εταιρεία UVD Robots, η οποία κέρδισε το σχετικό διαγωνισμό για την προμήθεια έκτακτης ανάγκης.
Συνολικά, 12 εκατ. ευρώ διατίθενται από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για την αγορά 200 τέτοιων ρομπότ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης