Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ε.Ε.: Καταρχήν συμφωνία για την έκδοση ταξιδιωτικών πιστοποιητικών Covid

Ε.Ε.: Καταρχήν συμφωνία για την έκδοση ταξιδιωτικών πιστοποιητικών Covid

Θα μπορούν να ταξιδύψουν όσοι έχουν εμβολιασθεί, όσοι έχουν αναρρώσει πλήρως από τον Covid και όσοι διαθέτουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ

Ένα βήμα πιο κοντά στο άνοιγμα του τουρισμού από την επίσημη συμφωνία των χωρών μελών της Ε.Ε. στην έκδοση ταξιδιωτικών πιστοποιητικών Covid, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Στους ταξιδιώτες θα περιλαμβάνονται μόνο όσοι έχουν εμβολιασθεί, όσοι έχουν αναρρώσει πλήρως από τον Covid και όσοι διαθέτουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ.
Οι 27 χώρες μέλη «υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να έχουν έτοιμο το πλαίσιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021», αναφέρεται σε έγγραφο που υιοθετήθηκε από τους πρεσβευτές των χωρών της Ε.Ε. και το οποίο είδε το Reuters.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα πρέπει να συμφωνήσει στην παραπάνω πρόταση για να γίνει και επισήμως αποδεκτή, αναμένεται να πάρει θέση μέχρι τα τέλη του Απριλίου και οι τελικές συνομιλίες από διπλωμάτες, ευρωβουλευτές και πρεσβευτές των χωρών μελών θα πρέπει λάβουν χώρα τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο.

Εμβόλια και… αντιεμβολιαστές

Η συμφωνία των κρατών μελών περιλαμβάνει προβλέψεις κατά των διακρίσεων σε βάρος αυτών που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να εμβολιασθούν και επιτρέπει τη διενέργεια ενός φάσματος από τεστ για να αποδεικνύεται ότι δεν νοσούν από Covid.
Ενώ τα κράτη μέλη θα είναι υποχρεωμένα να αναγνωρίζουν τα εγκεκριμένα από την Ε.Ε. εμβόλια, συγκεκριμένες χώρες θα μπορούν επίσης να εκδίδουν πιστοποιητικά που καλύπτουν εμβόλια, όπως το ρωσικό Sputnik ή το κινεζικό Sinovac, τα οποία έχουν εγκριθεί μόνο στην επικράτειά τους.
Οι άλλες χώρες της ΕΕ θα αποφασίζουν αν θα δεχθούν ένα πιστοποιητικό που αφορά κάποιο εμβόλιο το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τις κανονιστικές αρχές της ΕΕ.
Συνεπώς, ο δρόμος για την πλήρη απελευθέρωση των ταξιδιών εντός της Ε.Ε. είναι ακόμα μακρύς και θα εξαρτηθεί συν των άλλων από τη γενική επιδημιολογική εικόνα που θα δείξουν οι 27 χώρες μέλη το επόμενο χρονικό διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης