Τελευταία Νέα
Διεθνή

BoE: Ενδεχομένως από τον Αύγουστο 2021 η άρση των μέτρων νομισματικής στήριξης της οικονομίας

BoE: Ενδεχομένως από τον Αύγουστο 2021 η άρση των μέτρων νομισματικής στήριξης της οικονομίας
Γιατί επιταχύνθηκε η απόφαση για σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ενδέχομένος και τον επόμενο μήνα

Η απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στη Βρετανία και και το ρεκόρ στις προσλήψεις αρχίζουν να πείθουν μέρος των υπεύθυνων χάραξης της πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας ότι πλησιάζει η ώρα να μπεί «φρένο» στη νομισματική στήριξη της οικονομίας - πιθανώς μόλις τον επόμενο μήνα, σχολιάζεται σε δημοσίευμα του Bloomberg την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021.
Τις τελευταίες δύο ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία οι τιμές επιταχύνθηκαν πέραν του στόχου 2% του BOE για το δεύτερο μήνα και οι εταιρείες προζω΄τησαν σε νέες προσλήψεις με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ιστορικά, αυξάνοντας τη μισθολογική δαπάνη.

Επιτόκια

Δύο μέλη της επιτροπής καθορισμού επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας δήλωσαν ότι τα μέτρα τόνωσης ενδέχεται να πρέπει να μειωθούν.
Αυτό ώθησε ανοδικά τα επιτόκια σχεδόν ένα χρόνο πριν από την αναμενόμενη αυξησή τους από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου υπερέβη τον στόχο 2% της Τράπεζας της Αγγλίας τον Ιούνιο
Ο Michael Saunders, πρώην οικονομολόγος της Citigroup Inc. και εξωτερικό μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής του BOE, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του «τον επόμενο μήνα ή σε δύο μήνες το λιγότερο».

Αλλαγή τόνου

Την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2021, ο αναπληρωτής διοικητής Dave Ramsden ότι θα μπορούσε «να υποθέσει κανείς ότι η άρση των έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας θα λάβει χώρα πιο σύντομα από ό,τι είχα σκεφτεί προηγουμένως».
Και οι δύο αξιωματούχοι ψήφισαν τον Ιούνιο για να διατηρηθεί ανέπαφο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων της κεντρικής τράπεζας.
Ο Andy Haldane, ο οποίος υπηρέτησε ως επικεφαλής οικονομολόγος μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ήταν ο μόνος που διαφώνησε.

Τα «γεράκια»

«Είναι μια μεγάλη αλλαγή», δήλωσε ο Dan Hanson, ανώτερος οικονομολόγος στο Bloomberg Economics. «είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι ο Saunders έχει οδηγήσει στο παρελθόν σε αλλαγές στάσης την επιτροπή.
Στο απόλυτο ελάχιστο, μοιάζει να κατευθυνόμαστε τον Αύγουστο σε μία απόφάση στην οποία τον τόνο θα δώσουν τα «γεράκια».
Πληθωρισμός
U.K. inflation climbed further above the Bank of England's 2% target in June

Andrew Bailey: Είμαστε σε αναμονή… με τον πληθωρισμό να υπερβαίνει το 2% τον Ιούνιο (2,5%)

Δεν θα βιαστεί να βγάλει συμπεράσματα για τον πληθωρισμό, διαβεβαιώνει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, παρά το ότι οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν μεγαλύτερη άνοδο από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο.
Τα σχόλια του, που μεταδόθηκαν σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα Business Live, ήταν μια αντίδραση στην άνοδο του πληθωρισμού κατά 2,5%, έναντι στόχου 2%.
«Τα νούμερα αυτά, ήταν υψηλότερα από ό,τι θεωρούσαμε πως θα είναι. ‘
Είναι υψηλότερα από αυτά που περίμεναν οι περισσότεροι παρατηρητές υπό αυτή την έννοια», ανέφερε ο Bailey.
«Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε, ξανά, είναι να εξετάσουμε όλα τα στοιχεία και να αξιολογήσουμε σε ποιον βαθμό πιστεύουμε ότι τα πράγματα είναι πιθανό να είναι μεταβατικά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης