Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε ιστορικό χαμηλό οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων – Στο 0,62% το ελληνικό 10ετές

Ευρωζώνη: Σε ιστορικό χαμηλό οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων – Στο 0,62% το ελληνικό 10ετές

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε επιπλέον τρεις μονάδες βάσης στο -0,44%, κοντά στο χαμηλό πεντέμισι μηνών που άγγιξε στη συνεδρίαση της 26/7

Σχετικά Άρθρα

Διατηρήθηκε η φάση αποκλιμάκωσης στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, με τo κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία να συνεχίζει σε χαμηλό πεντέμισι μηνών και με τις πραγματικές αποδόσεις του ευρώ να αγγίζουν νέο ιστορικό χαμηλό.
Σε θετικό κλίμα κινήθηκε και η ευρωπεριφέρεια, με τις τιμές των ελληνικών να κινούνται ανοδικά μετά από δύο συνεδριάσεις στασιμότητας, όπως επισημαίνει σε σημείωμά του το Reuters την Τρίτη 26 Ιουλίου 2021.

Ελλάδα – Ιταλία

Η απόδοση της ελληνικής 10ετίας να υποχώρησε περαιτέρω δύο μονάδες βάσης στο 0,62% με το spread στις 110 μονάδες βάσης.
Σε περαιτέρω αποκλιμάκωση και η απόδοση του πενταετούς που υποχώρησε στο -0,14%, ενώ σε αρνητικό έδαφος μπήκε και η απόδοση ακόμη ενός τίτλου, του ομολόγου με λήξη 2027, που διαμορφώθηκε στο -0,01%.
Αυξημένος ήταν και ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που διαμορφώθηκε στα 118 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 101 εκατ. ευρώ έγιναν στη 10ετία.
Στο ίδιο επίπεδο με του ελληνικού κινήθηκε και η απόδοση της ιταλικής 10ετίας, η οποία έκλεισε στο 0,62% από 0,64% στην χθεσινή συνεδρίαση.

Ρευστοποιήσεις στις μετοχές

Στον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε επιπλέον τρεις μονάδες βάσης στο -0,44%, κοντά στο χαμηλό πεντέμισι μηνών που άγγιξε στη συνεδρίαση της Δευτέρας 27 Ιουλίου 2021, ενώ και οι υπόλοιπες αποδόσεις αποκλιμακώθηκαν από μία έως τρεις μονάδες βάσης.
Οι πιέσεις στις μετοχές, που πυροδοτήθηκαν από τις ρευστοποιήσεις για τρίτη συναπτή συνεδρίαση των κινεζικών κολοσσών του Διαδικτύου, έστρεψαν τους επενδυτές στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.
Ωστόσο, η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε περιορισμένη εν αναμονή της σημερινής ολόκληρωσης της συνεδρίασης της Federal Reserve

Μετάλλαξη Delta

Οι περισσότερες αποδόσεις του ευρώ έχουν υποχωρήσει 20 μονάδες βάσης στη διάρκεια του Ιουλίου, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να ανησυχούν για τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Delta στις προοπτικές της οικονομίας αλλά και για το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των τιμών.
Οι ανησυχίες αυτές συνέβαλαν και στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των πραγματικών ή τιμαριθμοποιημένων κρατικών ομολόγων του ευρώ.
Η απόδοση του γερμανικού τιμαριθμοποιημένου στη 10ετία άγγιξε νέο χαμηλό στο -1,747%, γεγονός που αντανακλά ένα βαθμό απαισιοδοξίας μεταξύ των επενδυτών, κάτι που δεν συμβαίνει ωστόσο στις μετοχές, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανάλυσή της η DZ Bank, την οποία επικαλείται το δημοσίευμα.

Πραγματική απόδοση

Επίσης, η πραγματική απόδοση της Ευρωζώνης, που εξαιρεί τον αντίκτυπο του αναμενόμενου πληθωρισμού με βάση τα swaps, υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό στο -1,61%.
Αντίστοιχα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού τιμαριθμοποιημένου 10ετούς βρέθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο -1,147%, για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση.
Η απόδοση της 10ετίας περιορίστηκε στο 1,24% από 1,28% της Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης