Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι αυξήσεις σε ενέργεια, τρόφιμα και πρώτες ύλες απειλούν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

Οι αυξήσεις σε ενέργεια, τρόφιμα και πρώτες ύλες απειλούν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

Nestle, Unilever, Procter & Gamble και General Mills προειδοποίησαν για σημαντικές ανατιμήσεις των προϊόντων τους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα

Σχετικά Άρθρα

Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης λόγω των προσδοκιών ισχυρής ανάκαμψης από τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομίας οδηγεί έχει οδηγήσει σε έκρηξη των τιμων σε μια σειρά από βασικά αγαθά - οι οποίες είχαν καταβαραθρωθεί το καλοκαίρι του 2020 μεσούσης της υγειονομικής κρίσης όπως επισημαίνει ανάλυση του Reuters τη Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021
Την ίδια στιγμή τα lockdowns που αποφασιστήκαν σε σειρά από κλάδους, από τα τρόφιμα μέχρι τις μεταφορές και τη βιομηχανία, έχουν δημιούργησαν «έμφραγμα» στην εφοδιασατική αλυσίδα λόγω  του τεράτιου όγκου της ζήτησης και συνεπώς των ανεκτέλεστων παραγγελιών και ελλείψεις σε εργατικό εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Ασύμμετρη ανεργία


Αυτό, όπως έχει επισημάνει πρώτη η Fed, σε ανάλυσή της από το Μάιο του 2021 έχει διαμορφώσει το φαινόμενο μιας «ασυμμετρης» ανεργίας – τομείς όπου χρειάζονται απεγνωσμένα εργατικό δυναμικό αλλά και ένα πλήθος πρώην εργαζομένων που απομακρύνονται από το σώμα του ενεργού εργατικού δυναικού.
Την ίδια, ώρα το αρνητικό σκηνικό επιτείνεται καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες έχουν εξανεμίσει τις όποιες αυξήσεις στα πραγματικά εισοδήματα – με τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ να χάνουν κατά μέσο όρο 2%

Το εκρηκτικό σκηνικό

Την ίδια ώρα οι τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και των πρώτων υλών από πέρσι τέτοια εποχή έχπουν σχεδόν διπλασιαστεί, όπως υπολογίζει ο ΟΟΣΑ, αυξάνοντας το κόστος σε σειρά προϊόντων, από τα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ μέχρι τα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως είναι τα ηλεκτρονικά και τα ηλεκτρικά είδη, ακόμη και τα αυτοκίνητα.

Ενέργεια

Στην ενέργεια η πολιτική του OPEC+ να κλείσει το προηγούμενο διάστημα τις κάνουλες απέδωσε για τα μέλη του που ευνοούνται τώρα από τις χωρίς προηγούμενο αυξήσεις τιμών.
Στα τρόφιμα η ζήτηση από την Κίνα μέχρι την Ευρώπη σε συνδυασμό με ελλείψεις προσωπικού και ζημιές από την κλιματική αλλαγή έχουν οδηγήσει σε μεγάλες ανατιμήσεις στην παραγωγή και κατ’ επέκταση στα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Στη βιομηχανία οι ίδιοι παράγοντες έχουν προκαλέσει μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών που μεταφέρονται στην παραγωγή προϊόντων, με το χαλκό, το ατσάλι και το σιδηρομετάλλευμα να έχουν πάρει «φωτιά».
Όλα αυτά σε συνδυασμό με την αύξηση του μεταφορικού κόστους κυρίως μέσω θαλάσσης αλλά και ξηράς έχουν συμβάλει στην άνοδο των τιμών, η οποία έχει συμβάλλει στις γενικότερες ανατιμήσεις αλλά και σε ελλείψεις προϊόντων.

Ανεκτέλεστες παραγγελίες

Παράγοντες της διεθνούς αγοράς εκτιμούν ότι θα υπάρξει ομαλοποίηση της τροφοδοσίας της αγοράς από το νέο έτος και μετά, με την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνει πισωγύρισμα όσον αφορά τα κρούσματα της πανδημίας.
Ως επιβαρυντικό παράγοντα αναφέρουν επίσης ότι αυτή την περίοδο εκτελούνται πολλές παραγγελίες ενόψει της επερχόμενης εορταστικής περιόδου στο τέλος του έτους, καθώς οι έμποροι σπεύδουν να καλύψουν τις ανάγκες τους και τα εργοστάσια τη ζήτηση.
Χώρες με μεγάλη παραγωγή όπως είναι κυρίως η Κίνα αλλά και άλλες χώρες της Ασίας, η Αμερική και ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία έχουν πάρει ξανά εμπρός όσον αφορά την εξαγωγική δραστηριότητα, απορροφώντας μεγάλες ποσότητες πρώτων υλών από την αγορά.

Τρόφιμα

Στον τομέα των τροφίμων μεγάλες εταιρείες του κλάδου ήδη αυξάνουν τις τιμές με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες να αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας και τα έξοδα μεταφοράς να εκτοξεύονται στα ύψη.
Εταιρείες όπως οι Nestle, Unilever, Procter & Gamble η General Mills και άλλες έχουν προειδοποιήσει τους επενδυτές και τους καταναλωτές τις τελευταίες εβδομάδες ότι το αυξανόμενο κόστος των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές τους.
Αυτό συμβαίνει καθώς η ζήτηση για προϊόντα έχει αυξηθεί παράλληλα με την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και την υιοθέτηση πιο... κανονικών προτύπων εργασίας και ταξιδιών.
Οι τρεις μεγάλες εταιρείες είχαν ήδη αυξήσει από το Μάιο τις τιμές έως και 3% σε διάφορα brands σε χώρες του κόσμου
Εξανεμίζονται οι μισθολογικές αυξησεις
 Καταγραφή233446.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης