Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Λονδίνο ετοιμάζεται για την D-Day… το θάνατο της Βασίλισσας – Ανησυχίες για την ασφάλεια και τον έλεγχο του πλήθους

Το Λονδίνο ετοιμάζεται για την D-Day… το θάνατο της Βασίλισσας – Ανησυχίες για την ασφάλεια και τον έλεγχο του πλήθους

Ο πρωθυπουργός της χώρας θα ειδοποιηθεί για το θάνατο της Βασίλισσας από έναν δημόσιο υπάλληλο που θα του πει ότι «η Γέφυρα του Λονδίνου έχει πέσει»

Το σχέδιο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για το τι θα συμβεί τις ημέρες μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β' - με την κωδική ονομασία LONDON BRIDGE - αποκαλύπτει το Politico.

Βέβαια, αποσπάσματα του σχεδίου έχουν διαρρεύσει με την πάροδο των ετών, όπως ότι ο πρωθυπουργός θα ειδοποιηθεί από ένα τηλεφώνημα από έναν δημόσιο υπάλληλο που θα του πει ότι «η Γέφυρα του Λονδίνου έχει πέσει», έως τις αναφορές ότι ο θάνατος θα ανακοινωθεί μέσω Press Association.
Το Politico όμως απέκτησε πρόσβαση σε μια σειρά εγγράφων που περιέχουν λεπτομέρειες για το πώς θα αντιδράσει η Βρετανία όταν έρθει η μέρα του θανάτου της βασίλισσας.

Σε ετοιμότητα όλη η χώρα

Τα έγγραφα δείχνουν το εξαιρετικό επίπεδο δράσης που απαιτείται σε όλα τα επίπεδα του βρετανικού κράτους, συμπεριλαμβανομένης μιας τεράστιας επιχείρησης ασφαλείας για τη διαχείριση τους πρωτοφανούς πλήθους και του χάους που θα μπορούσε να προκληθεί.
Σύμφωνα με τα έγγραφα ο πρωθυπουργός και το υπουργικό του συμβούλιο θα συναντήσουν το φέρετρο της βασίλισσας στο σταθμό St. Pancras και ο νέος βασιλιάς Κάρολος θα ξεκινήσει μια περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο τις ημέρες πριν από την κηδεία.
Οι λεπτομέρειες του χρονοδιαγράμματος για τις 10 ημέρες μεταξύ του θανάτου της βασίλισσας και της κηδείας της κυμαίνονται από το απλό έως το πιο περίπλοκο.

Αναλυτικά:

D-Day

Τις ώρες μετά το θάνατο της βασίλισσας, θα πραγματοποιηθεί ένας «ορυμαγδός κλήσεων» που θα ενημερώνει τον πρωθυπουργό, τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου (τον ανώτερο δημόσιο υπάλληλο της Βρετανίας) και έναν αριθμό από τους ανώτερους υπουργούς και αξιωματούχους.
Ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί από τον ιδιωτικό γραμματέα της βασίλισσας, ο οποίος θα ενημερώσει επίσης το Γραφείο του Συμβουλίου Προσωπικού, το οποίο συντονίζει τις κυβερνητικές εργασίες για λογαριασμό του μονάρχη.
Εσωτερικά, η ημέρα θα αναφέρεται ως "D-Day".
Κάθε επόμενη ημέρα πριν από την κηδεία θα αναφέρεται ως "D+1", "D+2" και ούτω καθεξής.
Το παλάτι θα εκδώσει μια "επίσημη ειδοποίηση" που θα ενημερώνει τους Βρετανούς.
Με τη λήψη του μηνύματος του θανάτου, οι σημαίες στο Whitehall θα κυματίζουν μεσίστιες.
Ο στόχος είναι αυτό να γίνει μέσα σε 10 λεπτά.
Ο ιστότοπος της βασιλικής οικογένειας θα αλλάξει σε μαύρη σελίδα με μια σύντομη δήλωση που επιβεβαιώνει το θάνατο της βασίλισσας.
Ο ιστότοπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου - GOV.UK - θα εμφανίσει μια μαύρη βινιέτα στην κορυφή.
Η βασιλική οικογένεια θα ανακοινώσει τα σχέδια για την κηδεία της βασίλισσας, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί 10 ημέρες μετά το θάνατό της.
Ο πρωθυπουργός θα είναι το πρώτο μέλος της κυβέρνησης που θα κάνει δήλωση.
Όλα τα άλλα μέλη της κυβέρνησης θα λάβουν εντολή να μην σχολιάσουν μέχρι να μιλήσει ο πρωθυπουργός.
Το Υπουργείο Άμυνας θα μεριμνήσει για τους χαιρετισμούς όπλων σε όλους τους σταθμούς.
Ο πρωθυπουργός θα έχει στη συνέχεια συνάντηση με τον νέο βασιλιά και στις 6 μ.μ., ο βασιλιάς Κάρολος θα μεταδώσει το μήνυμα στο έθνος.
Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθεί λειτουργία μνήμης στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στην καρδιά του Λονδίνου.
Θα παραστεί ο πρωθυπουργός και ένας μικρός αριθμός ανώτερων υπουργών.

Ημέρα D+1

Στις 10 το πρωί την επομένη του θανάτου της βασίλισσας, το Συμβούλιο Προσχώρησης - το οποίο περιλαμβάνει ανώτερα κυβερνητικά στελέχη - συνεδριάζει στο παλάτι του Αγίου Ιακώβου για να ανακηρύξει τον βασιλιά Κάρολο τον νέο βασιλιά.
Το Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για να συμφωνήσει σε ένα μήνυμα συλλυπητηρίου.
Όλες οι άλλες κοινοβουλευτικές δραστηριότητες θα ανασταλούν για 10 ημέρες.
Οι βουλευτές θα κάνουν αφιερώματα στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Στις 3:30 μ.μ., ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο θα έχουν κοινό με τον νέο βασιλιά.
Θα ειπωθεί στους υπουργούς να μην φέρουν τους συζύγους τους.

Ημέρα D+2

Το φέρετρο της βασίλισσας θα επιστρέψει στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Εάν η βασίλισσα πεθάνει στο Sandringham, την κατοικία της στο Norfolk, στην ανατολική Αγγλία, το σώμα της θα μεταφερθεί με βασιλικό τρένο στον σταθμό St. Pancras στο Λονδίνο, όπου το φέρετρό της θα συναντηθεί από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου.
Εάν πεθάνει στο Balmoral στη Σκωτία, η επιχείρηση UNICORN θα ενεργοποιηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα της θα μεταφερθεί στο Λονδίνο με βασιλικό τρένο, αν είναι δυνατόν.
Εάν όχι, θα ενεργοποιηθεί η λειτουργία OVERSTUDY, πράγμα που σημαίνει ότι το φέρετρο θα μεταφερθεί με αεροπλάνο.
Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί θα παραστούν για να υποδεχτούν το φέρετρο.

Ημέρα D+3

Το πρωί, ο βασιλιάς Κάρολος θα λάβει την πρόταση συλλυπητηρίου στο Westminster Hall.
Το απόγευμα, θα ξεκινήσει μια περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξεκινώντας με μια επίσκεψη στο κοινοβούλιο της Σκωτίας και μια λειτουργία στον καθεδρικό ναό του St. Giles στο Εδιμβούργο.

Ημέρα D+4

Ο βασιλιάς Κάρολος θα φτάσει στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου θα λάβει συλλυπητήρια στο Κάστρο του Χίλσμπορο και θα παρακολουθήσει μια λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Αγίας Άννας στο Μπέλφαστ.
Θα πραγματοποιηθεί πρόβα για την επιχείρηση ΛΙΟΝ, η πορεία του φέρετρου από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο παλάτι του Γουέστμινστερ.

Ημέρα D+5

Η πορεία από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο παλάτι του Γουέστμινστερ θα πραγματοποιηθεί σε μια τελετουργική διαδρομή μέσω του Λονδίνου.
Θα ακολουθήσει λειτουργία στο Westminster Hall μετά την άφιξη του φέρετρου.

D-Day+6 έως D-Day+9- και Whitehall

Η βασίλισσα θα είναι στο παλάτι του Γουέστμινστερ για τρεις ημέρες, σε μια επιχείρηση με την κωδική ονομασία FEATHER.
Το φέρετρό της θα βρίσκεται σε ένα υπερυψωμένο κουτί στο κέντρο του Westminster Hall, το οποίο θα είναι ανοιχτό για το κοινό για 23 ώρες την ημέρα.
Τα εισιτήρια θα εκδίδονται για VIPs, ώστε να μπορούν να έχουν χρονοδιάγραμμα.
Την ημέρα D+6, θα πραγματοποιηθεί πρόβα για την νεκρώσιμη ακολουθία.
Την Ημέρα+7, ο Βασιλιάς Κάρολος θα ταξιδέψει στην Ουαλία για να λάβει άλλο ένα συλλυπητήριο στο κοινοβούλιο της Ουαλίας και θα παρακολουθήσει μια λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Λιαντάφ στο Κάρντιφ.

Οι δυσκολίες

Τα τμήματα που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία είναι το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Τμήμα Μεταφορών.
Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει αναλάβει να κανονίσει τις αφίξεις αρχηγών κρατών και VIP από το εξωτερικό, με ανησυχίες επίσης σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης της εισόδου σημαντικού αριθμού τουριστών στη χώρα σε περίπτωση που η βασίλισσα πεθάνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι υπεύθυνο για τις ρυθμίσεις ασφαλείας και η κυβερνητική Γραμματεία Εθνικής Ασφάλειας και οι υπηρεσίες πληροφοριών θα βρίσκονται σε υψηλή επιφυλακή για τυχόν αυξημένη τρομοκρατική απειλή.
Το Υπουργείο Μεταφορών εξέφρασε ανησυχίες ότι ο αριθμός των ατόμων που μπορεί να θέλουν να ταξιδέψουν στο Λονδίνο θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο δίκτυο μεταφορών στην πρωτεύουσα.
Σε μια εντυπωσιακή εκτίμηση των σκηνών που θα μπορούσαν να εξελιχθούν, ένα υπόμνημα προειδοποιεί για το χειρότερο σενάριο στο οποίο το Λονδίνο κυριολεκτικά θα είναι «γεμάτο» για πρώτη φορά, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα προσπαθούν να φτάσουν εκεί-με διαμονή, δρόμοι, δημόσιες συγκοινωνίες, τρόφιμα, αστυνόμευση, υγειονομική περίθαλψη και βασικές υπηρεσίες να βρίσκονται σε σημείο κατάρρευσης.
Έχουν επίσης εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη διαχειριστών για τον έλεγχο του πλήθους.

Ημέρα D+10

Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.
Οι πομπές θα γίνουν στο Λονδίνο και στο Ουίνδσορ.
Θα ακολουθήσει τελετή παράκλησης στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ και η βασίλισσα θα ταφεί στο Μνημείο Παρεκκλήσι του Βασιλιά Γεώργιου ΣΤ'.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης