Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταγγελίες - φωτιά για την ασφάλεια στο Facebook μετά το φιάσκο - Συγγνώμη ζητά ο Mark Zuckerberg

Καταγγελίες - φωτιά για την ασφάλεια στο Facebook μετά το φιάσκο - Συγγνώμη ζητά ο Mark Zuckerberg
Η Facebook βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις σοβαρότερες κρίσεις αξιοπιστίας, την επομένη του blackout
Σχετικά Άρθρα

Συγγνώμη για την ταλαιπωρία ζήτησε μέσω Διαδικτύου η ομάδα του Facebook για το απροσδόκητο «κρασάρισμα» της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου.
«Κατανοούμε τις συνέπειες που είχαν οι διακοπές και αναγνωρίζουμε την ευθύνη που είχαμε να ενημερώνουμε τους χρήστες για τα προβλήματα στις υπηρεσίες μας.
Ζητούμε συγγνώμη από όλους όσοι ταλαιπωρήθηκαν και εργαζόμαστε για να κατανοήσουμε ακριβώς τι συνέβη, ώστε να επιτύχουμε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις υποδομές μας».
Από την πλευρά του, ο Mark Zuckerberg απολογήθηκε με ολοσέλιδη καταχώριση στις βρετανικές εφημερίδες.
«Έχουμε μια ευθύνη: να προστατεύουμε τα δεδομένα σας.
Αν δεν καταφέρνουμε να το κάνουμε, δεν τα αξίζουμε», γράφει ο νεαρός Αμερικανός δισεκατομμυριούχος στο μήνυμα αυτό που δημοσιεύεται στην τελευταία σελίδα της πλειονότητας των βρετανικών κυριακάτικων εφημερίδων.
Στο μεταξύ, η Facebook αναφέρει πως δεν υπήρξε κακόβουλη ενέργεια.
«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα δεδομένα των χρηστών παραβιάστηκαν κατά τον χρόνο διακοπής της σύνδεσης».
Επεσήμανε, δε, ότι υπήρξε πρόβλημα με τα εσωτερικά συστήματα της Facebook, γεγονός που δυσκόλεψε τις προσπάθειες εντοπισμού και λύσης του προβλήματος.
Σε κάθε περίπτωση, σφίγγει ο κλοιός για τον ιδρυτή του Facebook Mark Zuckerberg, μετά την πολύωρη κατάρρευση του Facebook, του Instagram και του WhatsApp, με την ανησυχία για την ασφάλεια δισεκατομμυρίων δεδομένων να βρίσκεται στα ύψη. 
Η Facebook βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις σοβαρότερες κρίσεις αξιοπιστίας, την επομένη του πρωτοφανούς blackout που άφησε εκτός social media δισεκατομμύρια χρήστες και οδήγησε σε απώλεια 6 δισ. δολ. για τον ίδιο τον ιδρυτή του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης. 

Καταγγελίες - φωτιά στη Γερουσία


Tα προβλήματα τώρα αρχίζουν για τον Zuckerberg, καθώς η τεχνική κρίση ήρθε σε μία στιγμή που το δημιούργημά του βρίσκεται αντιμέτωπο με μία σοβαρή κρίση αξιοπιστίας.
Η Francis Haugen, πρώην product manager στην ομάδα αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης της Facebοok, θα χαρακτηρίσει σήμερα ενώπιον υποεπιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας τους πρώην εργοδότες της ως «μία από τις σοβαρότερες απειλές για τις ΗΠΑ που χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης» και θα ζητήσει διαφάνεια στην λειτουργία του κολοσσού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την αποτελεσματικότερη ρυθμιστική πλαισίωση της λειτουργίας τους.
Η 37χρονη μηχανικός Πληροφορικής, που αποχώρησε τον Μάιο από τη Facebοok, έδωσε στην δημοσιότητα μεγάλο όγκο στοιχείων που ενισχύουν τις επικρίσεις που δέχονται τα δύο μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram και οι υπηρεσίες μηνυμάτων WhatsApp και Messenger που χρησιμοποιούνται από 3,5 δισ. ανθρώπους.
Η κατάθεση της Haugen στην επιτροπή Εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας θα αφορά τις συνέπειες που έχει το Facebook και το Instagram στους νεαρούς χρήστες.
Σύμφωνα με αποσπάσματα της κατάθεσής της, θα ζητήσει από τους γερουσιαστές να θέσουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για την λειτουργία του Facebook, πράγμα που πολλοί ανάμεσά τους δεσμεύονται συχνά να κάνουν.
«Το βασικό είναι ότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τις καταστροφικές επιλογές της Facebοok καλύτερα από την Facebοok, διότι μόνο η Facebook μπορεί να δει κάτω από την κουκούλα," , γράφει στο κείμενο της κατάθεσής της.
«Ενα κρίσιμο σημείο εκκίνησης για την θέσπιση αποτελεσματικού ρυθμιστικού πλαισίου είναι η διαφάνεια».
«Σε αυτήν την βάση μπορούμε θα θεσπίσουμε εύλογους κανόνες και στάνταρντ για να αντιμετωπίσουμε τις ζημίες των καταναλωτών, το παράνομο περιεχόμενο, την προστασία δεδομένων, τις πρακτικές κατά του ανταγωνισμού, τα αλγοριθμικά συστήματα και ακόμη περισσότερα», αναφέρεται στο κείμενο της κατάθεσης της Φράνσις Χάουγκεν η οποία καταγγέλλει ότι ο κολοσσός κρατά τους αλγορίθμους και τις επιχειρήσεις του μυστικές.
Η Haugen θα πει στους αμερικανούς γερουσιαστές ότι τα στελέχη της Facebook συστηματικά επιλέγουν τα κέρδη έναντι της ασφάλειας.
«Η ηγεσία της εταιρείας γνωρίζει τρόπους για να κάνει το Facebook και το Instagram ασφαλέστερα και δεν θα κάνουν τις αναγκαίες αλλαγές διότι έχουν θέσει τα τεράστια κέρδη τους πάνω από τους ανθρώπους.
Δεν λογοδοτούν σε κανέναν», θα καταγγείλει ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας.

«Απειλή για τα παιδιά»

«Οταν διαπιστώσαμε ότι οι καπνοπαραγωγοί απέκρυπταν τις βλάβες που προκαλούσαν, η κυβέρνηση ανέλαβε δράση.
Οταν καταλάβαμε ότι τα αυτοκίνητα ήταν πιο ασφαλή με τις ζώνες ασφαλείας, η κυβέρνηση ανέλαβε δράση. Σας παρακαλώ να κάνετε το ίδιο για την Facebook», αναμένεται να πει στους γερουσιαστές.
«Η Facebook έχει γίνει μία εταιρεία 1.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων παράγοντας κέρδη εις βάρος της δικής μας ασφάλειας, καθώς και της ασφάλειας των παιδιών μας...Ανέλαβα την πρωτοβουλία διότι συνειδητοποίησα μία τρομακτική αλήθεια: σχεδόν κανείς εκτός της Facebook δεν γνωρίζει τι γίνεται στο εσωτερικό της Facebook.
Η διεύθυνση της εταιρείας αποκρύπτει ζωτικές πληροφορίες από το κοινό, από την αμερικανική κυβέρνηση, από τους μετόχους και από τις κυβερνήσεις ολόκληρου του κόσμου».
Η Haugen είναι η πηγή των στοιχείων που στήριξαν την έρευνα που δημοσίευσε η Wall Street Journal στα μέσα του Σεπτεμβρίου για το Instagram και τις επιπτώσεις του στην ψυχική υγεία των εφήβων, ενώ την Κυριακή σε συνέντευξή της στο CBS κατηγόρησε ευθέως την Facebook ότι επιλέγει «το κέρδος έναντι της ασφάλειας» και της κοινωνικής ευθύνης.
Η έρευνα έδειξε ότι η εταιρεία συνέβαλε στην αύξηση της online πόλωσης όταν έκανε αλλαγές στον αλγόριθμο περιεχομένου, δεν έλαβε μέτρα για να περιορίσει την εντιεμβολιαστική ρητορική, γνώριζε ότι το Instagram βλάπτει την ψυχική υγεία των κοριτσιών και δεν έλαβε επαρκή μέτρα για την πρόληψη της χρήσης του FB από ανθρώπους που σχεδιάζουν βίαιες ενέργειες.

O Zuckerberg έχασε 6 δισ. δολ.

Απόρροια του blackout των 6 ωρών ήταν η τιμή της μετοχής του Facebook να υποστεί απώλειες της τάξης περίπου του 5%, αν και πιέσεις η μετοχή δέχεται και από τις πρόσφατες αποκαλύψεις από την πρώην διευθύντρια προϊόντων του Ομίλου, Frances Haugen, η οποία επέκρινε το Facebook ότι έβαλε τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους και δεν κατάφερε να διασφαλίσει την προστασία των χρηστών από την παραπληροφόρηση μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Ο όμιλος Facebook καταγράφει τα δεύτερα μεγαλύτερα διαφημιστικά έσοδα σε όλο το διαδίκτυο παγκοσμίως και εκτιμάται ότι έχανε πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια κάθε ώρα διακοπής της λειτουργίας των πλατφορμών του, σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας μετρήσεων Standard Media Index.
Παράπλευρες συνέπειες όμως υπήρξαν και για τον ιδρυτή του Facebook, Mark Zuckerberg που είδε την περουσία του να μειώνεται κατά 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια και να πέφτει στην παγκόσμια κατάταξη των δισεκατομμυριούχων, καθώς πλέον είναι έκτος παγκοσμίως με περουσία στα 117 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εσωτερικό λάθος;

Σύμφωνα με το Reuters, υπάλληλοι του Facebook υπό καθεστώς ανωνυμίας, υποστήριξαν πως το blackout προκλήθηκε από εσωτερικό λάθος στη διαχείριση της διαδικτυακής κίνησης προς τα συστήματά της.
Το πρόβλημα περιέπλεξε το γεγονός πως η αλλαγή ρυθμίσεων σε δρομολογητές και εξυπηρετητές της εταιρείας σήμαινε πως δεν ήταν διαθέσιμα ούτε τα εργαλεία λογισμικού των ίδιων των τεχνικών για να διαγνώσουν και να διορθώσουν το πρόβλημα.
Το σενάριο της κακόβουλης ενέργειας αποκλείστηκε από τους τεχνικούς της εταιρείας.
Ο εξειδικευμένος ιστότοπος Downdetector, που παρακολουθεί συστηματικά τα τεχνικά προβλήματα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, περιέγραψε το χθεσινό μπλακάουτ ως «το μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί ποτέ».

Screen_Shot_2021-10-04_at_5.35.07_PM.png
facebook_outageΒΝ.jpg
dnsβν.png

Τι προηγήθηκε;


Οι πλατφόρμες Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger τέθηκαν εκτός λειτουργίας καθώς υφίστανται μαζική βλάβη επηρεάζοντας δυνητικά δεκάδες εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, σύμφωνα με ιστοσελίδες εξειδικευμένες στην παρακολούθηση των πλατφορμών.
Τα δύο μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram και οι δύο υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp και Messenger του κολοσσού της Καλιφόρνιας παρουσιάζουν σήμερα μαζική βλάβη.
Η ιστοσελίδα Down Detector ανέφερε σήμερα κυρίως βλάβες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως η Ουάσινγκτον και το Παρίσι.
"Αυτός ο ιστότοπος δεν είναι προσβάσιμος" "αδύνατον να βρεθεί η διεύθυνση του διακομιστή", ανέφερε η ιστοσελίδα του Facebook απευθυνόμενη σε πολλούς χρήστες σήμερα γύρω στις 18.00 ώρα Ελλάδος.
Η βλάβη δείχνει να διαρκεί εδώ και σχεδόν έξι ώρες.
"Έχουμε ενημερωθεί ότι ορισμένοι άνθρωποι δυσκολεύτηκαν να έχουν πρόσβαση στις εφαρμογές μας και τα προϊόντα μας.
Εργαζόμαστε για να επανέλθουν στην κανονική τους λειτουργία το ταχύτερο δυνατόν και ζητάμε συγγνώμη για αυτή την ταλαιπωρία", έγραψε στο Twitter o 'Αντι Στόουν, εκπρόσωπος Τύπου του ομίλου.
Η πλατφόρμα των σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων μηνιαίων χρηστών διανύει μια από τις χειρότερες κρίσεις για τη φήμη της τις τελευταίες δυο εβδομάδες, εξαιτίας των αποκαλύψεων μιας μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος. Στη Wall Street, η τιμή της μετοχής του Facebook κατέγραψε πτώση 5%.
Παράλληλα η NetBlocks, υπηρεσία που παρακολουθεί τα κρασαρίσματα στο διαδίκτυο και τον οικονομικό αντίκτυπο, εκτιμά πως η διακοπή του Facebook έχει προκαλέσει ζημιά 160 εκατομμυρίων δολαρίων.

Προς πώληση προσωπικά δεδομένα 1,5 δισ. χρηστών

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα αναφέρει πως τα προσωπικά δεδομένα δισεκατομμυρίων χρηστών του Facebook είναι διαθέσιμα για πώληση σε φόρουμ χάκερ και πιο συγκεκριμένα πως στα τέλη Σεπτεμβρίου, είχε δημοσιευτεί ανακοίνωση στο εν λόγω φόρουμ χάκερ που ανέφερε ότι είχε ονόματα, email, αριθμούς τηλεφώνου, τοποθεσία, φύλο 1,5 δισεκατομμυρίου χρηστών του Facebook.
Ένας υποψήφιος αγοραστής φέρεται να ενδιαφέρεται για την αγορά των δεδομένων ενός εκατομμυρίου χρηστών, με αντίτιμο 5.000 δολάρια.
Αυτό σημαίνει πως θα μπορούσε κάποιος να αγοράσει όλα τα - προς πώληση - δεδομένα του Facebook για 7,5 εκατομμύρια δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης