Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαγωνισμός για πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο φεγγάρι

Διαγωνισμός για πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο φεγγάρι

Κατασκευή μονάδας που θα τροφοδοτείται με ουράνιο και θα χωράει μέσα σε έναν πύραυλο, τότε η NASA και το υπ. Ενέργειας των ΗΠΑ, θέλουν να τις ακούσουν. Η υποβολή προτάσεων και οι προθεσμίες.

To Εθνικό Εργαστηρίο Idaho (INL) του Υπουργείου Ενέργειας, συνεργάζεται με τη NASA για τον σχεδιασμό ενός ανθεκτικού πυρηνικού σταθμού που θα είναι ανεξάρτητος από τον ήλιο και θα τοποθετηθεί στη Σελήνη, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια», σύμφωνα ανακοίνωση.

Οι δύο οργανισμοί αναζητούν προτάσεις από εξωτερικούς εταίρους για να ξεκινήσουν αυτό το μεγαλόπνοο έργο. Κανείς δεν γνωρίζει εάν ο λόγος είναι οι ακριβές τιμές ενέργειας και η αντιμετώπισή τους, αλλά ποιος ξέρει μπορεί σε βάθος χρόνου να είναι ένας τρόπος για να λειτουργήσει μια ιδέα ή να τροφοδοτήσει καινούργιες προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε κάθε περίπτωση, κλειδί θεωρείται, «η αφθονία της ενέργειας για τη μελλοντική εξερεύνηση του διαστήματος», δήλωσε ο J. Roiter, αναπληρωτής διοικητής της Διεύθυνσης Αποστολών Διαστημικής Τεχνολογίας της NASA στην Ουάσινγκτον.
«Πιστεύω ότι τα συστήματα ενέργειας επιφανειακής σχάσης θα ωφελήσουν σημαντικά τα σχέδιά μας για τις αρχιτεκτονικές ενέργειας στο φεγγάρι και τον Άρη και θα προωθήσουν την καινοτομία για χρήσεις, εδώ στη Γη».
Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων συνοδεύεται από ορισμένες βασικές κατευθυντήριες γραμμές.
Οι προτάσεις θα πρέπει να αφορούν αντιδραστήρες πυρηνικής σχάσης οι οποίοι θα μπορούν να διασπούν βαρείς ατομικούς πυρήνες σε μικρότερους, απελευθερώνοντας ενέργεια ως παραπροϊόν.
Ο αντιδραστήρας θα πρέπει να ζυγίζει έως και 6.000 κιλά και να χωράει μέσα σε έναν πύραυλο μήκους 4 μέτρων και πλάτους 6 μέτρων.
Ο αντιδραστήρας θα συναρμολογηθεί στη Γη και στη συνέχεια θα εκτοξευθεί στο φεγγάρι, όπου θα πρέπει να παρέχει 40 κιλοβάτ συνεχούς ρεύματος ηλεκτρική ενέργεια για 10 χρόνια.
Ο αντιδραστήρας θα πρέπει επίσης να διαθέτει σύστημα θερμικής διαχείρισης ώστε να διατηρείται δροσερός, καθώς οι θερμοκρασίες στο φεγγάρι, μπορεί να φτάσουν πάνω από 127 βαθμούς Κελσίου, κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Το αίτημα υποβολής προτάσεων έρχεται ενώ η NASA εργάζεται πυρετωδώς πάνω στο πρόγραμμα Artemis, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία μιας βιώσιμης ανθρώπινης παρουσίας στο φεγγάρι μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Το πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάζει την επιστροφή ανθρώπων στο φεγγάρι για πρώτη φορά από το 1972, εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 93 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η προθεσμία υποβολής προτάσεων είναι στις 19 Φεβρουαρίου 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης