Τελευταία Νέα
Διεθνή

Summers (πρώην ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Η Fed οφείλει πλέον να αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές εντός του 2022 – Είναι ζήτημα αξιοπιστίας…

Summers (πρώην ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Η Fed οφείλει πλέον να αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές εντός του 2022 – Είναι ζήτημα αξιοπιστίας…

Τα στοιχεία για την απασχόληση δείχνουν την εικόνα μίας οικονομίας που πορεύεται προς την υπερθέρμανση,  επισημαίνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Lawrence Summers

Σχετικά Άρθρα
Θέμα αξιοπιστίας της Federal Reserve στο κρίσιμο ζήτης της αντιμετώπισης του πληθωρισμού έθεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Lawrence Summers, ο οποίος κάλεσε τον πρόεδρο της Fed, Jerome Powell, να σηματοδοτήσει την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων τέσσερις φορές το επόμενο έτος, προκειμένου να αποκατασταθεί η απωλεσθείσα αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, σύμφωνα δημοσίευμα του Bloomberg.
«Θα.. έδινα σήμα για τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος – ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν τα νούμερα του πληθωρισμού», δήλωσε ο Summers στην εκπομπή «Wall Street Week» της τηλεόρασης του Bloomberg.
«Αυτό θα είναι πραγματικό… ταρακούνημα.
Αλλά ένα ταρακούνημα που απαιτείται για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία».

Τα στοιχεία του Νοεμβρίου για την απασχόληση

Ο Summers σημείωσε ότι το βασικό σημείο από τα στοιχεία της Παρασκευής 3 Δεκεμβρίου που αφορούσαν την απασχόληση του Νοεμβρίου είναι η πτώση του ποσοστού ανεργίας στο 4,2%, από 4,6%.
Επίσης τα στοιχεία δείχνουν και εισροή Αμερικανών στην αγορά εργασίας τον περασμένο μήνα.
Το ποσοστό ανεργίας είναι χαμηλότερο από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2017 κατά τη διάρκεια της περιόδου μεγάλης ανάπτυξης.
«Τα στοιχεία αυτά συνάδουν με την εικόνα που έχουμε για μια οικονομία που κινείται προς την υπερθέρμανση – με τα οφέλη που αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους, αλλά με τους κινδύνους που συνεπάγεται λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Summers, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard.

Το μήνυμα στις αγορές

Η Fed δεν χρειάζεται να «κλειδώσει» την αύξηση των επιτοκίων της τέσσερις φορές το 2022, δήλωσε ο Summers, εξηγώντας ότι δίδοντας απλά και μόνο το σήμα για την αύξηση θα δείξει στις αγορές την αποφασιστικότητα των διαμορφωτών πολιτικής να περιορίσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος τον Οκτώβριο «έτρεξε» με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών δεκαετιών.
Μία άλλη εναλλακτική είναι να χρειαστεί να αυξηθούν τα επιτόκια ακόμη πιο γρήγορα το 2023, ανέφερε.

Το μάθημα του στασιμοπληθωρισμού

«Τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος είναι λιγότερο πιθανό να μας οδηγήσουν σε ύφεση από ό,τι οκτώ το επόμενο έτος», συνέχισε ο Summers.
Το «μάθημα» των δεκαετιών του 1960 και του 1970 είναι ότι «πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα για να ανακτηθεί η χαμένη αξιοπιστία».
Ο ίδιος δήλωσε ακόμη ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές εξακολουθούν να προεξοφλούν σε πολύ χαμηλό τελικό σημείο τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, δεδομένου του πληθωρισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης