Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός για Omicron, λόγω της υπερματάδοσης - Εμβολιασμοί για παιδιά 5 - 11 ετών., στους 544 οι θάνατοι το Δεκέμβριο

Συναγερμός για Omicron, λόγω της υπερματάδοσης - Εμβολιασμοί για παιδιά 5 - 11 ετών., στους 544 οι θάνατοι το Δεκέμβριο

Η δυναμική του νέου στελέχους έναντι της παραλλαγής Δέλτα εκτιμάται σε τρεις έως εξι φορές μεγαλύτερη

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Νέο οδυνηρό ρεκόρ για το 2021 κατέγραψε χθες 6/12 η πανδημία με 116 ασθενείς να χάνουν τη μάχη με τον κορωνοϊό σε ένα μόλις 24ωρο.
Η «μαύρη» επίδοση αποτελεί τη δεύτερη υψηλότερη από την αρχή της πανδημίας.
Σημειώνεται ότι, μέσα στις έξι ημέρες που «τρέχει» ο Δεκέμβριος, έχουν καταλήξει 544 συνολικά ασθενείς.
Η επιβάρυνση στον σκληρό δείκτη θνητότητας από COVID-19 συντελείται εν μέσω παγκόσμιου συναγερμού για το στέλεχος Omicron, τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που, χάρη στις πολλές μεταλλάξεις της (50), θα επικρατήσει έναντι της Δέλτα και θα αφορά πάνω από τα μισά κρούσματα τους επόμενους μήνες.
Στην παραπάνω εκτίμηση των ειδικών από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) για την ταχεία εξάπλωση της νέας απειλής αναφέρθηκε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία εμβολιασμών στη χώρα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Μαρία Θεοδωρίδου, με την Omicron να δρα καταλυτικά στη σύσταση για μείωση του χρονικού διαστήματος για την αναμνηστική δόση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Τρίτη δόση - Πλήρως αθωράκιστος ένας στους δύο

Ένας σχεδόν στους δύο (47,4%) δικαιούχους αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της COVID-19 δεν έχει εκκινήσει καν τη διαδικασία θωράκισής του από τον επικίνδυνο ιό, ούτως ειπείν δεν έχει προγραμματίσει το ραντεβού για τη χορήγηση της δόσης.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, το 73,5% ηλικίας 60 ετών και άνω με δικαίωμα τρίτης δόσης έχει προγραμματίσει ή πραγματοποιήσει τον εμβολιασμό του.
Έτσι, αν και η γενική εικόνα δίνει ικανοποιητικά ποσοστά, τα επί μέρους στοιχεία της προκαλούν ανησυχία.
Κάτω από το 70% είναι οι εμβολιασμοί και τα ραντεβού τρίτης δόσης στις ηλικίες 60-69 ετών (66,7% στους 60-64, 69,4% στους 65-69), όταν στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες όπως 75-79 και 80-84, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 82% και 80%.
Η διστακτικότητα απέναντι στην τρίτη δόση μπορεί μόνο υποθετικά να εξηγηθεί και να αποδοθεί ίσως στην παραπληροφόρηση για την αναμνηστική δόση και την ανοσία από το εμβόλιο, με τα fake news να διαδίδονται από πρόσωπα με έντονη επιρροή στις εν λόγω ηλικίες, τους ιατρούς τους ενδεχομένως ή τους πνευματικούς τους επί παραδείγματι.
Το πρόσχημα της περιορισμένης κοινωνικής ζωής και η ψευδαίσθηση ελέγχου λόγω «γερού οργανισμού», αποτελούν δύο ακόμα πιθανές εξηγήσεις.
Αν για τη στάση των διστακτικών δεν μπορούν να σχηματιστούν παρά υποθέσεις, η επιβάρυνση του συστήματος υγείας λόγω της άρνησής τους αποτυπώνεται καθαρά μέσα από τα επίσημα στοιχεία.
Σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων ασθενών είναι τα 64 έτη, με το βάρος να μετακυλίεται στις μικρότερες ηλικίες.
Σε σύνολο 714 διασωληνωμένων, 344 (48,2%) είναι 40 – 64 ετών, όσοι ακριβώς και οι 65 ετών και άνω, που συνήθως αποτελούν την πλειοψηφία στον σχετικό πίνακα του ΕΟΔΥ.
Αν και ο ρυθμός εμβολιασμών τρίτης αλλά και πρώτης δόσης καταγράφεται βραδύς ακόμα, επισημαίνεται ότι η ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στους 60 τριπλασίασε σχεδόν τα ποσοστά των ραντεβού 1ης δόσης σε μία εβδομάδα και, από την Παρασκευή οπότε άνοιξε το διάστημα για την 3η δόση, έχουν κλειστεί περισσότερα από 650.000, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους.

Γιατί επισπεύδεται η τρίτη δόση

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, η διαφαινόμενη υψηλότερη μεταδοτικότητα της παραλλαγής Omicron και η έναρξη του χειμώνα οδήγησαν στην απόφαση για την επίσπευση της τρίτης δόσης, με στόχο «τη βέλτιστη προστασία του πληθυσμού λόγω της μετάλλαξης».
Όπως κατέστησε σαφές και το CDC «η τρίτη δόση με την εμφάνιση της παραλλαγής Omicron, δεν είναι πολυτέλεια ή υπερβολή αλλά απόλυτη αναγκαιότητα».
Σε τρεις έως έξι φορές περισσότερες μολύνσεις εκτιμάται η δυναμική του νέου στελέχους έναντι της παραλλαγής Δέλτα για το ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ για την περίοδο που η Omicron κυριαρχεί στη Νότιο Αφρική, φαίνεται ότι ο αριθμός των επαναλοιμώξεων είναι υπερτριπλάσιος έως και υπερτετραπλάσιος.
«Η εμφάνιση της μετάλλαξης Omicron που ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά από τα χαρακτηριστικά της, μας προτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που ήδη διαθέτουμε.
Τα εμβόλια και τα μέτρα που παίρνουμε για ατομική προστασία», κατέληξε η Πρόεδρος.

Τα ευρήματα μελετών για την αναμνηστική δόση έχουν δείξει ότι αυξάνει κατά 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και τριπλασιάζει τον αριθμό των μνημονικών Τ και Β λεμφοκυττάρων, εξασφαλίζει 93% προστασία από την εισαγωγή στο νοσοκομείο, 92% από τη σοβαρή νόσο και 81% από το θάνατο, ενώ παράλληλα μειώνει και τον αριθμό της διασποράς του ιού στην κοινότητα.
Στη στη χώρα μας, που τα κρούσματα καταγράφονται πολλά σε καθημερινή βάση, προστέθηκαν σήμερα επιπλέον 4.943.

Ανοίγουν οι εμβολιασμοί για παιδιά 5 - 11 ετών

Εξελίξεις υπάρχουν και για τη χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά 5-11 ετών, στα οποία θα χορηγηθεί το εμβόλιο της Pfizer.
Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι στις 10 Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα και από τις 15 Δεκεμβρίου ξεκινά ο εμβολιασμός και σε αυτές τις ηλικίες.
Στους άνω των 60, υπάρχουν 60.000 ραντεβού πρώτης δόσης. ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε λόγο για ικανοποιητικό ρυθμό, όπως και στην αναμνηστική δόση, όπου στους άνω των 60 υπάρχουν πολύ καλά ποσοστά, που είναι πάνω από 70%.
«Ευελπιστούμε ότι θα πλησιάσουμε σε πολύ υψηλούς αριθμούς στους άνω των 60» κατέληξε.


Στους 18.716 οι νεκροί στην Ελλάδα

Τα νέα 6/12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.943, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 971.148, εκ των οποίων 50,5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 90 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.698 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν λίγα σχετικά τεστ, 103.253 εκ των οποίων τα 8.298 μοριακά και τα 94.955 rapid.
Η θετικότητα διαμορφώθηκε στο 4,79% έναντι 1,43% χθες με υπερδιπλάσια τεστ.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 116, ενώ αναδρομικά καταγράφηκαν επιπλέον 5 θάνατοι.
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.716 θάνατοι.
pin1_31.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 714 (χθες 715).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.

pin2_28.jpg

To 79,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 571 (79,97%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 143 (20,03%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.566 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 380 (ημερήσια μεταβολή -11,21%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 434 ασθενείς.
xartis6_12.webpΔωρεάν self test για όλους από 6/12 – Έκκληση από τους ειδικούς

Από Δευτέρα 6/12 αρχίζει η διανομή ενός δωρεάν self test για όλους τους ενήλικες πολίτες είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι με απώτερο στόχο την καλύτερη παρακολούθηση της πορείας της επιδημίας στην Ελλάδα
Έως τις 12 Δεκεμβρίου όλοι οι ενήλικες πολίτες, εμβολιασμένοι και μη, που διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ, θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ένα (1) self test από τα φαρμακεία της χώρας.
Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί το διάστημα 3/1/2022 – 7/1/2022.
Η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία θα γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, έτσι ώστε οι φαρμακοποιοί κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.
Αν και το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό, οι ειδικοί καλούν τους πολίτες να υποβληθούν σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο έως τις 12/12, ώστε να περιοριστεί το ιικό φορτίο και η κυκλοφορία του ιού ενόψει της εορταστικής περιόδου.
4_91.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης