Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pfizer για Omicron: Οι δύο δόσεις δεν αρκούν, η τρίτη την εξουδετερώνει - Διαφωνούν επιστήμονες

Pfizer για Omicron: Οι δύο δόσεις δεν αρκούν, η τρίτη την εξουδετερώνει - Διαφωνούν επιστήμονες
Εάν χρειαστεί, θα παράξουν νέο εμβόλιο κατά της Omicron από τον Μάρτιο του 2022 - Ανησυχητικά ευρήματα από Νότια Αφρική και Φρανκφούρτη
Σχετικά Άρθρα

Στο συμπέρασμα ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου δεν επαρκούν για την Omicron, αλλά η τρίτη δόση την εξουδετερώνει καταλήγουν Pfizer και BioNTech σε κοινή ανακοίνωση τους.
Επικαλούμενες τα πρώτα εργαστηριακά αποτελέσματα από δοκιμές, οι Pfizer/ BioNTech υποστηρίζουν πως οι τρεις δόσεις του εμβολίου εξουδετερώνουν την παράλλαξη Omicron.
Στην πρώτη τους επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους έναντι της Omicron, οι δύο εταιρείες υποστηρίζουν πως πράγματι οι δύο δόσεις είχαν σημαντικά χαμηλότερα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι της Omicron, τονίζοντας ότι η γ’ δόση αυξάνει κατά 25 φορές τα εξουδετερωτικά αντισώματα.
Όπως αναφέρουν, δείγματα αίματος από άτομα που είχαν κάνει και την τρίτη δόση του εμβολίου, έδειξαν πως τα εμβόλια ήταν αποτελεσματικά έναντι της Omicron στον ίδιο βαθμό που ήταν και οι δύο δόσεις έναντι του αρχικού στελέχους που είχε εντοπιστεί στην Yuhan της Κίνας, ενώ δηλώνουν ότι τα εμβόλια τους εξακολουθούν να προστατεύουν από σοβαρή νόσηση έναντι και της παράλλαξης Omicron.

Έτοιμο νέο εμβόλιο τον Μάρτιο του 2022, εάν χρειαστεί

Μάλιστα οι δύο εταιρείες αναφέρουν πως εάν χρειαστεί, θα μπορούν να παράξουν ένα νέο εμβόλιο που να καλύπτει την Omicron από τον Μάρτιο του 2022.
«Η διασφάλιση του πλήρους εμβολιασμού όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων με τις δύο πρώτες σειρές δόσεων και η χορήγηση μιας αναμνηστικής δόσης παραμένει ο καλύτερος τρόπος δράσης για την πρόληψη της εξάπλωσης της COVID-19», αναφέρει ο επικεφαλής της Pfizer, Albert Bourla.
Τα ευρήματα των Pfizer/BioNTech είναι εν πολλοίς σύμφωνη με την προκαταρκτική μελέτη που δημοσίευσαν ερευνητές από το Africa Health Research Institute της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με την οποία οι δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech καλύπτει εν μέρει την παράλλαξη Omicron, υπονοώντας ότι μια τρίτη δόση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη νέα παράλλαξη.

Έως και 41 φορές λιγότερα αντισώματα

Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε από το Africa Health Research Institute στη Νότια Αφρική, το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech είχε 41 φορές λιγότερα αντισώματα έναντι της Omicron.
Συγκεκριμένα, ερευνητές της Νότιας Αφρικής μελέτησαν δείγματα πλάσματος που ελήφθησαν από 12 άτομα που έκανεν το εμβόλιο Pfizer-BioNTech και δοκιμάστηκαν έναντι της Omicron.
Βάσει των αποτελεσμάτων, διαπιστώθηκε έως και 41 φορές χαμηλότερη μείωση των αντισωμάτων.
Η έρευνα αναφέρει ότι η παραλλαγή «διαφεύγει από την ανοσία αντισωμάτων που προκαλείται από το εμβόλιο Pfizer-BioNTech».
Οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι είχαν εμβολιαστεί και είχαν αναρρώσει από τον COVID-19 είχαν μικρότερη μείωση της προστασίας.
«Ωστόσο ο συνδυασμός φυσικής ανοσίας και ο εμβολιασμός εξακολουθεί να εξουδετερώνει την Omicron», έγραψε στο Twitter ο Alex Sigal, ένας από τους ερευνητές, ο οποίος ωστόσο άφησε πιθανό να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις στα συμπεράσματα αυτά εφόσον προστεθούν περισσότερα δεδομένα από τις εργαστηριακές αναλύσεις.
Σημειώνεται πως η έρευνα δεν αφορούσε εμβολιασμένους και με την τρίτη δόση.

SOS από Φρανκφούρτη

Πάντως, τα ανησυχητικά μηνύματα παραμένουν.
Όπως μεταδίδει το Reuters, εργαστηριακή μελέτη από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Φρανκφούρτης, διαπίστωσε μειωμένη απόκριση αντισωμάτων έναντι της παράλλαξης Omicron, ακόμη και μετά την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.
Συγκεκριμένα, η Sandra Ciesek, ιολόγος στο πανεπιστήμιο νοσοκομείο της Φρανκφούρτης υποστήριξε πως διαπίστωσε ότι η ικανότητα δημιουργίας αντισωμάτων έναντι της παράλλαξης Omicron από άτομα που είχαν κάνει και την αναμνηστική δόση, ήταν έως και 37 φορές χαμηλότερη σε σχέση με την παράλλαξη Delta.
Όπως αναφέρεται η Ciesek δημοσίευμα μέρος της μελέτης της στο twitter, με το πανεπιστήμιο πάντως να υποστηρίζει πως η μελέτη δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί.

«Τα δεδομένα αυτά υπογραμμίζουν ότι είναι λογικό να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο προσαρμοσμένο στην Omicron», αναφέρει στην ανάρτηση της η Chiesek, αναφέροντας πως ακόμα δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το κατά πόσο το εμβόλιο προστατεύει από σοβαρή νόσηση λόγω Omicron.
Σημειώνεται πως και η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Soumya Swaminathan είχε προειδοποιήσει πως αναμενόταν μια σημαντική μείωση των αντισωματών των εμβολιασμένων έναντι της παράλλαξης Omicron.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν θα λειτουργήσει.
H ανοσία των Τ-κυττάρων είναι πιθανό να διατηρηθεί» υποστήριξε η Soumya Swaminathan αναφερόμενη σε μια κυτταρική ανοσολογική απόκριση που πιστεύεται ότι αποτρέπει σοβαρές ασθένειες ως δεύτερη γραμμή της ανοσολογικής άμυνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης