Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στο Καζακστάν: Η αύξηση στα καύσιμα έφερε πτώση κυβέρνησης και σφοδρές συγκρούσεις

Χάος στο Καζακστάν: Η αύξηση στα καύσιμα έφερε πτώση κυβέρνησης και σφοδρές συγκρούσεις
Περισσότεροι από 200 διαδηλωτές συνελήφθησαν, περίπου 100 αστυνομικοί τραυματίστηκαν

(upd) Χάος επικρατεί στο Καζακστάν καθώς και παρά την παραίτηση της κυβέρνησης συνεχίζονται τα επεισόδια και οι συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας και των πολιτών που διαμαρτύρονται για την αύξηση των τιμών στα καύσιμα.
Ενδεικτικό της σφοδρότητας των συγκρούσεων τόσο στην πρωτεύουσα Almaty όσο και σε πολλές ακόμα πόλεις είναι ότι περισσότεροι από 200 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί για «παραβίαση της δημόσιας τάξης» ενώ περίπου 100 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.
«Οι διαδηλωτές προχώρησαν σε προκλήσεις, αποκλείοντας δρόμους και την κυκλοφορία, διαταράσσοντας τη δημόσια τάξη» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εσωτερικών ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας στην πρωτεύουσα Almaty υποστηρίζει ότι τα επεισόδια προκαλούν εξτρεμιστές και ριζοσπάστες.

Αποδεκτή η παραίτηση της κυβέρνησης

Πάντως ο πρόεδρος του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev έκανε αποδεκτή σήμερα Τετάρτη 5/1 την παραίτηση της κυβέρνησης, ενώ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τόσο την Almaty όπου τέθηκε σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες όσο και τη δυτική επαρχία Mangistau, όπου και ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις.
Προσωρινά καθήκοντα πρωθυπουργού μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος Alihan Smailov.
Παρά τις απαγορεύσεις και την ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων ασφαλείας, επεισόδια καταγράφηκαν και σήμερα στην Almaty, με το Reuters να μεταδίδει επιθέσεις διαδηλωτών σε τράπεζες, καταστήματα και εστιατόρια.

Έφοδος στο δημαρχείο

Ομάδα χιλιάδων διαδηλωτών έκανε έφοδο στο δημαρχείο της πρωτεύουσας, καταφέρνοντας να διεισδύσει στο εσωτερικό του κτιρίου, παρά τις βομβίδες κρότου-λάμψης και τα δακρυγόνα που εξαπέλυε εναντίον τους η αστυνομία.
Για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών, έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της αστυνομίας και της Εθνοφρουράς καθώς και μονάδες του στρατού, αν και αναφέρεται πως άνδρες με αστυνομικές στολές εθεάθησαν να καταθέτουν τα κράνη και τις ασπίδες τους σε έναν σωρό και να ενώνονται με τους διαδηλωτές.

Κινήσεις κατευνασμού

Στον πληθυσμό απευθύνθηκε χθες το βράδυ ο πρόεδρος Tokayev, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για να επανέλθει η ηρεμία.
«Δεν χρειαζόμαστε την σύγκρουση» υποστήριξε ο Tokayev, ο οποίος είχε προειδοποιήσει τους διαδηλωτές να απόσχουν από οποιαδήποτε «πρόκληση», ενώ παράλληλα καλούνταν οι πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Πάντως, ο Tokayev απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αλλά και στους κυβερνήτες των επαρχιών της χώρας, ζήτησε να επαναφέρουν τους ελέγχους στις τιμές του υγραερίου και τους επεκτείνουν σε βενζίνη, diesel και σε άλλα σημαντικά για τους πολίτες «κοινωνικά αγαθά».
Παράλληλα ζήτησε από την κυβέρνηση να παγώσει τις τιμές στις υπηρεσίες κοινής ωφελείας, να επιδοτήσει τις πληρωμές ενοικίων για τις φτωχές οικογένειες και να αναπτύξει ένα νόμο για την προσωπική πτώχευση.

Οι διαδηλώσεις

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν την περασμένη Κυριακή έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αύξηση των τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LΝG).
Αρχικά η κυβέρνηση προσπάθησε να καθησυχάσει τους διαδηλωτές στο Mangistau αποδεχόμενη μείωση της τιμής του υγροποιημένου φυσικού αερίου, ορίζοντάς την τιμή του λίτρου στα 50 τένγκε (0,1 ευρώ) έναντι 120 που στοίχιζε στην αρχή του έτους.
Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές δεν έπεισαν τους διαδηλωτές.
Σημειώνεται ότι η περιοχή του Mangistau εξαρτάται από το υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο αποτελεί το βασικό καύσιμο για τα αυτοκίνητα, και οποιαδήποτε αύξηση της τιμής του προκαλεί αύξηση της τιμής των προϊόντων διατροφής.

 

Παρέμβαση Ρωσίας

 

Στα βίαια γεγονότα στο Καζακστάν αναφέρθηκε και η Μόσχα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Dmitry Peskov να υποστηρίζει ότι το Καζακστάν μπορεί να επιλύσει μόνο του τα προβλήματά του και ότι είναι σημαντικό να μην υπάρξει καμία εξωτερική ανάμειξη.
Το Καζακστάν δεν έχει ζητήσει τη συνδρομή της Ρωσίας για να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές.
Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει έναν αυξημένο λόγο και ρόλο για τα τεκταινόμενα στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, για τις οποίες θεωρεί ότι ανήκουν στην σφαίρα επιρροής της.
Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας αναφέρεται πως παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Καζακστάν και ότι υπολογίζει στην εξομάλυνσή της το συντομότερο δυνατό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης