Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Δεύτερο υψηλό - ρεκόρ για τον πληθωρισμό χονδρικής το Δεκέμβριο 2021

Ιαπωνία: Δεύτερο υψηλό - ρεκόρ για τον πληθωρισμό χονδρικής το Δεκέμβριο 2021
Ο πληθωρισμός χονδρικής της Ιαπωνίας επιταχύνθηκε με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί τον Δεκέμβριο 2021,

Ο πληθωρισμός χονδρικής της Ιαπωνίας επιταχύνθηκε με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί τον Δεκέμβριο 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία, σε μια ένδειξη ότι το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών και καυσίμων, πιέζει τα εταιρικά περιθώρια.
Η αύξηση, για 10ο συνεχόμενο μήνα, εντείνει τις πιέσεις στις επιχειρήσεις να περάσουν το υψηλότερο κόστος στα νοικοκυριά, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο τον καταναλωτικό πληθωρισμό τους επόμενους μήνες.
Ο δείκτης τιμών εταιρικών αγαθών (CGPI), ο οποίος μετρά τις τιμές που χρεώνουν οι επιχειρήσεις η μία την άλλη για αγαθά και υπηρεσίες, αυξήθηκε 8,5% τον Δεκέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έδειξαν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ιαπωνίας.
Ήταν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αύξησης μετά το 9,2% του Νοεμβρίου, έναντι των μέσων εκτιμήσεων για άνοδο 8,8%.
Η ετήσια αύξηση των τιμών χονδρικής μπορεί να αρχίσει να επιβραδύνεται στους επόμενους μήνες καθώς σταθεροποιούνται οι τιμές των καυσίμων και κάποιων εμπορευμάτων, τονίζουν οι αναλυτές.
Σε σχέση με τον Νοέμβριο, οι τιμές χονδρικής μειώθηκαν 0,2% τον Δεκέμβριο, σηματοδοτώντας την πρώτη πτώση σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.
Αλλά οι επίμονες πιέσεις του κόστους, σε συνδυασμό με το ασθενές γιεν που διογκώνει την τιμή των εισαγόμενων αγαθών, εντείνει τα δεινά για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, καθώς ανακύπτει από την καταναλωτική πτώση που προκαλείται από την πανδημία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης