Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αρνητικά πρόσημα στη Wall, λόγω κλιμάκωσης στα ρωσοουκρανικά σύνορα - Στο -0,5% o S&P 500, o Dow -1%

Αρνητικά πρόσημα στη Wall, λόγω κλιμάκωσης στα ρωσοουκρανικά σύνορα - Στο -0,5% o S&P 500, o Dow -1%
Στο κόκκινο η Wall Street…

Πτώση καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο γεωπολιτικό θρίλερ που εξελίσσεται στα ρωσοουκρανικά σύνορα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, σε διάγγελμά του τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Donbass και, στη συνέχεια, αποφάσισε να στείλει «ειρηνευτική δύναμη» σε Luhansk και Donetsk.
Σε απάντηση, τόσο οι ΗΠΑ όσο και Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν κυρώσεις που πλήττουν την ρωσική οικονομία. 

Σε αυτό το πλαίσιο, o δείκτης Dow Jones σημειώνει πτώση -1%, στις 33.794 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 υποχωρεί -0,5%, στις 4.330 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq «πέφτει» 0,4%, στις 13.503 μονάδες.
Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, βρίσκεται στις 30 μονάδες.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτιναχθεί 4,5%, στα 95,19 δολ. ενώ οι μετοχές της Εxxon Mobil και ConocoPhillips καταγράφουν αύξηση 1,8% και 2,8%, αντίστοιχα.

Στα μάκρο της ημέρας, υποχώρησε σημειώνει τον Φεβρουάριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, με τους Αμερικανούς να εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board υποχώρησε τον Φεβρουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, στις 110,5 μονάδες, από την καθοδικά αναθεωρημένη μέτρηση του Ιανουαρίου στις 111,1 μονάδες.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τον δείκτη στις 110 μονάδες.
Ο δείκτης του Conference Board για τις προσδοκίες των επενδυτών υποχώρησε στις 87,5 μονάδες, επίσης χαμηλό πέντε μηνών, ενώ ο δείκτης για τις τρέχουσες συνθήκες βελτιώθηκε στις 145,1 μονάδες.


Παράλληλα, μετά από μια απροσδόκητη «βουτιά» τον Ιανουάριο – που ήρθε ως επιτάχυνση μιας πολύμηνης πτωτικής τάσης από την κορύφωσή τους κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2021, οι δείκτες PMI της Markit στις ΗΠΑ αναμένεται να εμφανίσουν μέτρια ανάκαμψη με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία του Φεβρουαρίου και πάντως υψηλότερη του αναμενόμενου.
Ο Δείκτης Μεταποίησης αυξήθηκε από το 55,5 στο 57,5, πολύ πάνω από το αναμενόμενο 56,0.
Ο Δείκτης Υπηρεσιών εκτινάχθηκε από το 51,2 στο 56,7, δηλαδή σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα τα αναμενόμενα που ήταν στο 53,0.
Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου κατέγραψαν μια ισχυρή και επιταχυνόμενη αύξηση των νέων εργασιών των εταιρειών του ιδιωτικού τομέα που τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και επτά μήνες.
Οι εταιρείες ανέφεραν ότι οι πωλήσεις ενισχύθηκαν από την υποχώρηση της πανδημίας, τη βελτίωση της ζήτησης, την αύξηση της πελατειακής βάσης, τις επιθετικές εκστρατείες μάρκετινγκ και τις νέες συνεργασίες.
2022-02-22_06-47-07_1.jpg
Νευρικότητα στις αγορές


Νευρικότητα επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, με την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης να καθορίζει το κλίμα.
Η Δύση απάντησε στη Μόσχα βάζοντας μπλόκο στον Nord Stream 2, με τον Γερμανό καγκελάριο, Olaf Scholz, να ανακοινώνει την αναστολή της πιστοποίησης του αγωγού. Πρόκειται για μια κίνηση για την οποία είχαν προϊδεάσει τόσο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όσο και η Γερμανία σε παλιότερες δηλώσεις τους.
Κυρώσεις για τον εν λόγω αγωγό είχε ζητήσει νωρίτερα σήμερα (22/2/2022), ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.
ΗΠΑ και ΕΕ χαρακτηρίζουν την απόφαση του Putin να στείλει «ειρηνευτική δύναμη» στο Donbas στην ανατολική Ουκρανία ως «ξεκάθαρη επίθεση κατά της Ουκρανίας» ενώ η Μ. Βρετανία υποστηρίζει ότι η ρωσική εισβολή έχει ήδη αρχίσει.
Ωστόσο, και παρά τους υψηλούς τόνους αλλά και την καταδίκη της Δύσης για τις τελευταίες κινήσεις του Κρεμλίνου, ΗΠΑ και ΕΕ προσανατολίζονται σε περιορισμένες κυρώσεις, οι οποίες όπως υποστηρίζουν, σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται με το πακέτο των μεγάλων κυρώσεων, στις οποίες έχουν καταλήξει οι Δυτικοί ηγέτες στο σενάριο εκείνο που η Ρωσία αποφασίσει μια γενική εισβολή στην Ουκρανία.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε οριακές μεταβολές στις 14.693 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,13% στις 7.494 μονάδες.
Στις 6.787 μονάδες διαπραγματεύθηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε οριακές μεταβολές στις 26.043 μονάδες.
φδσασδφασαφδδσφσδφασδφ_1.JPG 
Περιορίζεται η πτώση στη Μόσχα
Ο ρωσικός δείκτης MOEX με βάση το ρούβλι υποχωρούσε νωρίτερα έως και 5% στις 2.909 μονάδες, μετά το κραχ της Δευτέρας.
Αυτή την ώρα ο δείκτης υποχωρεί 2% στις 2.982 μονάδες.
Ο δείκτης RTS σε δολάριο σημείωνε πτώση 1,5% στις 1.186 μονάδες, από -6,5% νωρίτερα.
Το ρούβλι έσπασε το ψυχολογικό όριο των 80 ανά δολάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης