Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός: Νέο τεστ δίνει αποτελέσματα σε 30 δευτερόλεπτα με την ακρίβεια του PCR

Κορωνοϊός: Νέο τεστ δίνει αποτελέσματα σε 30 δευτερόλεπτα με την ακρίβεια του PCR
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ερευνητική ομάδα διερευνά την ικανότητα της συσκευής να ανιχνεύει συγκεκριμένες πρωτεΐνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση και άλλων νόσων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου αλλά και των καρδιακών προσβολών και των προβλημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος
Ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ταϊβάν ανέπτυξαν μια συσκευή που ανιχνεύει τη λοίμωξη με SARS-CoV-2 μέσα σε 30 δευτερόλεπτα και μάλιστα με ακρίβεια και ευαισθησία αντίστοιχη με εκείνη της εξέτασης PCR, που είναι η πιο ακριβής μέχρι σήμερα μέθοδος για τη διάγνωση της COVID-19, αλλά είναι χρονοβόρα (απαιτείται κατά μέσο όρο ένα 24ωρο ή και περισσότερο για τη λήψη αποτελέσματος).

Πώς λειτουργεί η συσκευή

Η φορητή συσκευή λειτουργεί με μια μπαταρία 9 volt και χρησιμοποιεί μια φθηνή ταινία, παρόμοια με αυτές που έχουν οι μετρητές της γλυκόζης του αίματος. Στην άκρη της ταινίας που είναι επικαλυμμένη με χρυσό είναι προσδεδεμένα αντισώματα στον SARS-CoV-2. Η ταινία τοποθετείται στη γλώσσα για τη συλλογή ενός μικρού δείγματος σάλιου.
Στη συνέχεια η ταινία εισάγεται σε μια συσκευή ανάγνωσης η οποία είναι συνδεδεμένη με τον «εγκέφαλο» της συσκευής. Αν το άτομο έχει μολυνθεί με τον SARS-CoV-2 ο ιός στο σάλιο προσδένεται στα αντισώματα και ξεκινά ένας «χορός» καθώς δύο ηλεκτρικοί παλμοί που εκπέμπονται από ένα κύκλωμα «κουνούν» τα αντισώματα. Η υψηλή συγκέντρωση του ιού αλλάζει την ηλεκτρική αγωγιμότητα του δείγματος και αυτή η αλλαγή οδηγεί με τη σειρά της σε αλλαγή της τάσης των ηλεκτρικών παλμών.

Το ηλεκτροχημικό «αποτύπωμα» του δείγματος

Το σήμα τάσης ενισχύεται κατά ένα εκατομμύριο φορές και μετατρέπεται σε μια αριθμητική τιμή – πρόκειται κατά μία έννοια για το ηλεκτροχημικό «αποτύπωμα» του δείγματος. Αυτή η τιμή δείχνει και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό ή αρνητικό – όσο χαμηλότερη είναι η τιμή, τόσο υψηλότερο είναι το ιικό φορτίο.
Κόστος κατασκευής κάτω των 50 ευρώ
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατασκευή της συσκευής κοστίζει λιγότερο από 50 ευρώ τη στιγμή που ο εξοπλισμός για το τεστ PCR μπορεί να κοστίζει χιλιάδες ευρώ.

Και για άλλες νόσους

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ερευνητική ομάδα διερευνά την ικανότητα της συσκευής να ανιχνεύει συγκεκριμένες πρωτεΐνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση και άλλων νόσων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου αλλά και των καρδιακών προσβολών και των προβλημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης