Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η Le Pen έχει ήδη κερδίσει – Πώς κατάφερε να εδραιωθεί στην πολιτική σκηνή και να επιβάλει την ακροδεξιά ατζέντα

Γιατί η Le Pen έχει ήδη κερδίσει – Πώς κατάφερε να εδραιωθεί στην πολιτική σκηνή και να επιβάλει την ακροδεξιά ατζέντα
Ο πρώτος γύρος πρόσφερε μια σειρά από αποκαλύψεις, ενδεικτικές της ευρύτερης διάθεσης στη Γαλλία
Σχετικά Άρθρα

Τα αποτελέσματα από τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών καθιστούν σαφές το μέλλον της Γαλλίας ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει την προεδρία στις 24 Απριλίου 2022.
Με μόλις 27,8% των ψήφων, έναντι 23,1% της Le Pen, μπορεί να φαίνεται σε πολλούς εκτός Γαλλίας ότι η νίκη του Macron είναι βέβαιη.
Η τελευταία δημοσκόπηση του IFOP δείχνει ότι ο Macron θα μπορούσε να κερδίσει τον δεύτερο γύρο με περίπου 55% έναντι 45% της Le Pen.
Αλλά δεν πρόκειται για απλή ρεβάνς του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών του 2017,
γράφει σε ανάλυσή του το περιοδικό Time για τις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές (24/4/2022).

Στροφή από τα παραδοσιακά κόμματα

Αν τα τελευταία χρόνια των λαϊκιστικών εκλογικών νικών παγκοσμίως μάς έχουν διδάξει κάτι, είναι να μην υποτιμούμε τις ψήφους κατά της κυβερνώσας τάξης που μπορεί να περιλαμβάνουν πολύ μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού από αυτές που υποστηρίζουν το συγκεκριμένο status quo.
Από την Αμερική μέχρι τη Βραζιλία, είναι ξεκάθαρη η δύναμη του «μπαλαντέρ» να κερδίσει πολλά.
Η διάλυση της παραδοσιακής αριστεράς και δεξιάς, έφερε τον Macron να ακολουθείται στενά από ακροδεξιούς και ακροαριστερούς υποψηφίους.
Η Anne Hidalgo, για τους σοσιαλιστές, έλαβε το 1,8% των ψήφων, ένα καταδικαστικό αποτέλεσμα για το κεντροαριστερό κόμμα.

Ο πρώτος γύρος πρόσφερε μια σειρά από αποκαλύψεις, ενδεικτικές της ευρύτερης διάθεσης στη χώρα.

Κυριαρχεί η ακροδειά

Οι ιδέες της ακροδεξιάς έχουν γίνει κυρίαρχες στη Γαλλία σε σημείο που περίπου το 30% του εκλογικού σώματος έχει αγκαλιάσει τους υποψηφίους της και ο Macron και το κόμμα του συχνά ασπάζονται ορισμένες από τις θέσεις της.
Οι ψήφοι υπέρ ακροδεξιών υποψηφίων, συμπεριλαμβανομένου του Eric Zemmour, όταν αθροίζονται, ανέρχονται συνολικά στο 30% των ψήφων.
Το κλίμα αυτών των εκλογών κυριαρχήθηκε, όχι από αυτό που αποκαλύπτουν οι δημοσκοπήσεις ότι είναι ουσιαστικές εκλογικές ανησυχίες σχετικά με το αυξανόμενο κόστος ζωής, την περιβαλλοντική κρίση ή ακόμα και την πανδημία αλλά από τις ολοένα και πιο εμπρηστικές τηλεοπτικές συζητήσεις που επικεντρώνονται στο Ισλάμ, την κοσμικότητα και τη μετανάστευση .
Ενόψει των εκλογών, το 80% των Γάλλων έκρινε ότι η προεδρική εκστρατεία ήταν «φτωχή».
Δεν είναι σχεδόν αποκάλυψη ότι σε μια εποχή που οι Γάλλοι, όπως πολλοί στη μεταπανδημική εποχή, βρίσκονται οικονομικά στριμωγμένοι, οι περισσότεροι ανησυχούν για τους μισθούς, την υγεία και το βιοτικό επίπεδο, ζητήματα που εκμεταλλεύθηκαν τα λεγόμενα ακραία κόμματα, αναφέρει το Time.

Κερδισμένος και ο Melenchon

Ο ακροαριστερός υποψήφιος Jean-Luc Melenchon, ο οποίος ήρθε τρίτος, το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο.
Από την άλλη πλευρά, αλλά και με το βιοτικό επίπεδο της «εργαζόμενης» γυναίκας, βρίσκεται η ακροδεξιά Le Pen.
Τα κόμματα αυτά, των οποίων η αυξανόμενη δημοτικότητα ξεπέρασε τις παλιές πολιτικές δυνάμεις, έθεσαν στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου τα συγκεκριμένα φλέγοντα ζητήματα.
Η άνοδος της ακροδεξιάς συχνά παρουσιάζεται μόνο ως μια περιφερειακή απειλή, αλλά στη Γαλλία, υπαγορεύει τους όρους των πολιτικών συζητήσεων την τελευταία δεκαετία, όπως αποδεικνύει η προεδρική εκστρατεία του 2022.

Στήριξη και από ΜΜΕ

Και το έκανε με τη συνενοχή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την υποστήριξη μερίδων των γαλλικών ΜΜΕ.
Ο ιδιοκτήτης ενός εκ των κυριότερων μέσων ενημέρωσης της Γαλλίας του Canal+, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Vincent Bolloré,
παρείχε στον ακροδεξιό υποψήφιο Eric Zemmour την πλατφόρμα και την προβολή που ήταν απαραίτητη για να γίνει γνωστός. Είναι αμφισβητήσιμο εάν ο Zemmour θα μπορούσε ποτέ να είναι υποψήφιος για την προεδρία, πόσο μάλλον να επιτύχει την επιτυχία που έκανε, χωρίς την υποστήριξη του Bolloré.
Το κόμμα της Le Pen καταγράφει σταδιακά συνεχή πολιτικά κέρδη τις τελευταίες δύο δεκαετίες σχεδόν σε όλα τα επίπεδα του γαλλικού πολιτικού συστήματος — τώρα κατέχει τοπικές και περιφερειακές έδρες σε όλη τη Γαλλία, από το 2014 έχει έδρες στη Γερουσία και την πλειοψηφία των γαλλικών εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στρατός και αστυνομία

Ο στρατός και η αστυνομία δείχνουν τώρα ισχυρή υποστήριξη προς την ακροδεξιά, σε ποσοστό περίπου 40% και 70% αντίστοιχα.
Τον Απρίλιο του 2021, στην 60ή επέτειο ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος για τον εκτροχιασμό της ανεξαρτησίας της Αλγερίας, περισσότερα από χίλια μέλη του γαλλικού στρατού, ορισμένα με γνωστούς δεσμούς με την ακροδεξιά, δημοσίευσαν μια ανοιχτή επιστολή στον πρόεδρο Macron, απειλώντας με πραξικόπημα εάν δεν υιοθετούσε μία πιο σκληρή γραμμή για την αντιμετώπιση του «ισλαμισμού».H επιστολή χειροκροτήθηκε από τη Le Pen και υπενθύμισε πως η ακροδεξιά είναι πολύ περισσότερα από ένα κόμμα: είναι ένα ιδεολογικό κίνημα, που αποτελεί βαθιά απειλή για τις λεγόμενες γαλλικές και ευρωπαϊκές δημοκρατίες, τονίζει το Time.
Οι περισσότεροι πολίτες θα κοιτάξουν την προεδρία ως το επόμενο σύνορο στην πολιτική επέκταση της Le Pen, αλλά για πολλούς Γάλλους ψηφοφόρους αυτό απλά δεν θα είναι το τσουνάμι που επαπειλούνταν.

Κατέρρευσε η λογική του αντι-ακροδεξιού μετώπου

Για αρχή, το μέτωπο των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικανών που συνήθιζε να σχηματίζει έναν συνασπισμό για να κρατήσει έξω την ακροδεξιά, έχει καταρρεύσει, κάτι που ο ίδιος ο Macron παραδέχτηκε.
Σήμερα σχεδόν το 50% των Γάλλων δεν φοβάται πλέον την προεδρία της Le Pen.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό.
Οι προσπάθειες του κόμματος να ωραιοποιήσει την εικόνα του, που ενισχύθηκαν επιτυχώς από την προβολή της ακροδεξιάς ατζέντας.
Σήμερα, δεν είναι πλέον ταμπού να λένε στη γαλλική τηλεόραση ότι η Γαλλία είναι ασύμβατη με το Ισλάμ ή να προβάλλονται ανοιχτά αριθμοί που υποδηλώνουν ότι «η μισή Γαλλία θα είναι μουσουλμανική μέχρι το 2050», ή ακόμα και να γράφεται ένα μυθιστόρημα μπεστ σέλερ που φαντασιώνεται την κατάληψη της χώρας από ισλαμιστές .
Αλλά ο κύριος λόγος που τόσο πολλοί δεν φοβούνται πλέον την προεδρία της Le Pen, είναι ότι στην εξουσία ή όχι, οι ακροδεξιές ιδέες όσον αφορά τις αντιμουσουλμανικές διακρίσεις είναι ήδη ο κανόνας.
far.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης