Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στη Γερμανία από τη σύσταση - σοκ υπουργού στους πολίτες: Προμηθευτείτε και αποθηκεύστε τρόφιμα, υγρά

Συναγερμός στη Γερμανία από τη σύσταση - σοκ υπουργού στους πολίτες: Προμηθευτείτε και αποθηκεύστε τρόφιμα, υγρά
«Σκεφτείτε, για παράδειγμα, το ενδεχόμενο κυβερνοεπιθέσεων σε σημαντικές υποδομές», είπε η υπουργός στην εφημερίδα «Handelsblatt»
Σχετικά Άρθρα

Τριγμούς στην Γερμανία προκάλεσε η σύσταση Υπουργού της χώρας, η οποία εμμέσως πλην σαφώς προειδοποίησε τους πολίτες για να είναι προετοιμασμένοι στο ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης που όπως φαίνεται... πλησιάζει.
Ειδικότερα, και ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και αυξάνεται η ανησυχία στις αγορές και την εφοδιαστική αλυσίδα, σε παγκόσμιο επίπεδο, η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας κάλεσε τους πολίτες της χώρας να λάβουν προφυλάξεις ώστε να είναι προετοιμασμένοι σε περίπτωση μιας κρίσης.
«Σκεφτείτε, για παράδειγμα, το ενδεχόμενο κυβερνοεπιθέσεων σε σημαντικές υποδομές», είπε η υπουργός στην εφημερίδα «Handelsblatt».
«Εάν το ρεύμα κοπεί για μια μεγάλη χρονική περίοδο ή η καθημερινή ζωή περιοριστεί με κάποιον άλλον τρόπο, τότε σαφώς είναι λογικό να έχουμε στο σπίτι μια προμήθεια έκτακτης ανάγκης».
Σε αυτό το πλαίσιο, η Nancy Faeser αναφέρθηκε σε μία λίστα που δημοσίευσε η Πολιτική Προστασία της Γερμανίας, η οποία παρουσιάζει ένα παράδειγμα έκτακτης προμήθειας τροφίμων.
«Ο στόχος είναι να μπορούμε να επιβιώσουμε για δέκα ημέρες χωρίς να πάμε για ψώνια», είπε η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας. Ένα παράδειγμα τροφίμων που, σύμφωνα με την υπουργό, θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες ενός ανθρώπου για δέκα ημέρες

Μάλιστα παρουσιάστηκε και η λίστα...

Πόσιμα υγρά: 20 λίτρα
Δημητριακά, προϊόντα δημητριακών, ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι: 3,5 κιλά
Λαχανικά, όσπρια: 4 κιλά
Φρούτα, ξηροί καρποί: 2,5 κιλά
Γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα: 2,6 κιλά
Ψάρια, κρέας, αυγά ή ολόκληρα αυγά σε σκόνη: 1,5 κιλό
Λίπη, λάδια: 0,375 κιλά
Ταυτόχρονα, η υπουργός έδωσε έμφαση στη σημασία της Πολιτικής Προστασίας, στην οποία δίνει «υψηλή προτεραιότητα». 
«Πρέπει να επιταχύνουμε τώρα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες κρίσεις – πανδημίες, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τους κινδύνους του πολέμου», είπε η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας και πρόσθεσε πως πρέπει να γίνει κατάλληλος έλεγχος για να βρεθούν τα προστατευτικά μέτρα που είναι απαραίτητα. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο τεχνικά ζητήματα, «αλλά και προμήθειες για τρόφιμα, φάρμακα ή ιατρικές προμήθειες», είπε.

Κομισιόν: «Ανεύθυνοι» όσοι μιλούν για επισιτιστική ανασφάλεια στην Ευρώπη 

Πάντως, πριν από λίγες μέρες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Frans Timmermans χαρακτήρισε τις απόψεις και φήμες ότι προκύπτει ζήτημα επισιτιστικής ασφάλειας στην ΕΕ ως...«ανεύθυνες».
Ο Frans Timmermans δεν έμεινε εκεί όμως. 
Ο Ολλανδός πολιτικός κατηγόρησε τους επικριτές ότι χρησιμοποίησαν τον πόλεμο ως «πρόσχημα» για να εκτροχιάσουν τις φιλοδοξίες της ΕΕ για την πράσινη γεωργία.
Μεταξύ των αυξανόμενων τιμών των λιπασμάτων και των διαταραχών του εμπορίου, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ωθήσει τον αγροδιατροφικό τομέα σε απορύθμιση, πυροδοτώντας έντονη ανησυχία για την επισιτιστική ασφάλεια τόσο στην Ένωση όσο και αλλού στον κόσμο.

Αβάσιμοι οι φόβοι

Όμως αυτός ο φόβος είναι αβάσιμος, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Είναι κάποιοι που προσποιούνται ότι έχουμε κίνδυνο έλλειψης τροφίμων στην ΕΕ, κάτι που δεν συμβαίνει», είπε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη (28 Απριλίου), προσθέτοντας ότι φοβίζουν τους ανθρώπους αυτές οι φήμες. Το να πιστεύει κανείς ότι υπάρχουν προβλήματα επισιτιστικής ασφάλειας στην Ευρώπη είναι «ανεύθυνο και τόσο απίστευτα ανέντιμο», είπε σε αυστηρό τόνο ο Τίμερμανς.
Ενώ ο Τίμερμανς αναγνώρισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις αγορές σιταριού και καλαμποκιού, είπε ότι αυτό είναι «πρόβλημα επιμελητείας και χρηματοδότησης, όχι πρόβλημα διαθεσιμότητας τροφίμων».
«Οι πολίτες μας ανησυχούν ήδη τρομερά για τόσα πολλά πράγματα. Ας μην προσθέτουμε στις αγωνίες τους ψεύτικα προβλήματα που σκοπό έχουν να διασφαλίζουν μια θέση σε συγκερκιμένους οικονομικούς τομείς», ανέφερε με νόημα. 

«Eλεγχόμενη κατάσταση»

Ενώ υπάρχει ανάγκη να διασφαλιστεί ότι υπάρχει αρκετή τροφή για να κυκλοφορήσει, ειδικά σε ευάλωτες περιοχές της Αφρικής, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι υπήρχε πολύ καλή σοδειά σιταριού και καλαμποκιού τόσο το χειμώνα, και οι προοπτικές φαίνονται εξίσου ελπιδοφόρες για την καλοκαιρινή σοδειά.
Τα λόγια του απηχούν πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής για την επισιτιστική ασφάλεια που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ελλείψεων τροφίμων στην ΕΕ, κάτι που υποστηρίζουν και συγκεκριμένες μελέτες.
Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε την Κομισιόν να πραγματοποιήσει άλματα στην αύξηση της παραγωγής. Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ JΓιάνους Βοϊτσεχόφσκι  δήλωσε πρόσφατα ότι είναι «απλώς συνετό να υποστηρίζουμε τους αγρότες μας να παράγουν περισσότερα τρόφιμα όσο είναι εφικτό».
Αυτό περιλαμβάνει την προσωρινή άρση περιβαλλοντικών μέτρων για τη μεγιστοποίηση της διαθέσιμης για παραγωγή γεωργικής επιφάνειας, μια κίνηση που επαινείται από τους αγρότες, αλλά επιδοκιμάζεται από ομάδες περιβαλλοντικών εκστρατειών.
nancy-faeser-113_v-original.jpg

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης