Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποια είναι η στρατιωτική οργάνωση που επιτίθεται με drones εναντίον τουρκικών βάσεων

Ποια είναι η στρατιωτική οργάνωση που επιτίθεται με drones εναντίον τουρκικών βάσεων
Eπίθεση είχε στόχο την τουρκική βάση στη Bashiqa, ανατολικά της Μοσούλης, και στην επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν «έξι drones καμικάζι»
Σχετικά Άρθρα

Μια οργάνωση που αυτοαποκαλείται Ahrar Sinjar αναφέρει ότι πραγματοποίησε επίθεση με drones σε τουρκική βάση στο βόρειο Ιράκ την Κυριακή (22/5/2022).
Σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, η επίθεση είχε στόχο την τουρκική βάση στη Bashiqa, ανατολικά της Μοσούλης, και στην επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν «έξι drones καμικάζι».
Σύμφωνα με άλλες αναφορές χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα drones και το ένα χτύπησε τη βάση.
Η τουρκική βάση, που μερικές φορές αποκαλείται Zilkan βρίσκεται στα σύνορα της αυτόνομης περιοχής Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ και των περιοχών της επαρχίας Νινευή που διοικούνται από ιρακινές ομοσπονδιακές δυνάμεις, αναφέρει η Jerusalem Post.
Περιλαμβάνει σιιτικές πολιτοφυλακές και άλλες φιλοϊρανικές ομάδες, όπως η Ταξιαρχία 30 Χασντ αλ-Σάαμπι των μειονοτήτων Σεμπέκ.

Ομπρέλα πολιτοφυλακών

Οι Χασντ, ή Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης (PMU), είναι μια μεγάλη ομάδα-ομπρέλα πολιτοφυλακών, πολλές από τις οποίες είναι σιιτικές και υπέρ του Ιράν. Από το 2018 έχουν οργανωθεί ως επίσημη παραστρατιωτική δύναμη και διατηρούν σημεία ελέγχου σε ορισμένες περιοχές του Ιράκ.
Πολλές από αυτές τις ομάδες είτε συνδέονται άμεσα με το Ιράν, όπως η Kataib Hezbollah, είτε αποτελούν εδαφικές και μειονοτικές ταξιαρχίες που προστατεύουν περιοχές όπου ο ιρακινός στρατός είναι αδύναμος.
Σε αυτό το πλαίσιο, μπορούν εύκολα να εκτοξεύσουν ρουκέτες κατά των αμερικανικών δυνάμεων ή της Τουρκίας ή και του Ερμπίλ από περιοχές όπως οι πεδιάδες της Νινευή ανατολικά της Μοσούλης.
Η βάση της Τουρκίας που στοχοποιήθηκε κοντά στη Bashiqa, χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για την υποστήριξη Ιρακινών που είχαν εγκαταλείψει τη Μοσούλη κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον του ISIS.
Οι φιλοϊρανοί πολιτικοί στη Βαγδάτη τη θεωρούν σύμβολο της τουρκικής εισβολής στο Ιράκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης