Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρχεται κι άλλο χάος στις εφοδιαστικές αλυσίδες - Μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία, ο Biden επιβάλλει κυρώσεις στην Κίνα

Έρχεται κι άλλο χάος στις εφοδιαστικές αλυσίδες - Μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία, ο Biden επιβάλλει κυρώσεις στην Κίνα
Η κυβέρνηση Biden ανοίγει από σήμερα 21 Ιουνίου ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο με κυρώσεις εναντίον της Κίνας: επιβάλλοντας ολική απαγόρευση σε όλες τις εισαγωγές από τη Xinjiang, τη μεγαλύτερη επαρχία της Κίνας
Σχετικά Άρθρα

Η κυβέρνηση Biden έχει τρελαθεί, γράφουν οι Αμερικανοί φιλελεύθεροι κι εμείς στην Ευρώπη, θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν θα την  ακολουθήσουν στους παραλογισμούς της ξανά οι Ευρωπαίοι, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής κυβέρνησης.
Τι θα πει αυτό;  Ότι σαν να μην έφτασαν οι κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία που έχουν μειώσει δραματικά την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, φυσικού αερίου και λιπασμάτων, εκτοξεύοντας τον παγκόσμιο πληθωρισμό, η κυβέρνηση Biden ανοίγει από σήμερα 21 Ιουνίου ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο με κυρώσεις εναντίον της Κίνας: επιβάλλοντας συγκεκριμένα ολική απαγόρευση στις εισαγωγές από τη μεγαλύτερη επαρχία της Κίνας.
Από τις 21 Ιουνίου, ο Νόμος για την Πρόληψη της Καταναγκαστικής Εργασίας των Ουιγούρων (UFLPA) που έφερε η κυβέρνηση Biden απαγορεύει ολοκληρωτικά τις εισαγωγές από την επαρχία Xinjiang της Κίνας, εκτός εάν οι κινέζικες επιχειρήσεις είναι σε θέση να αποδείξουν ότι τα προϊόντα τους δεν κατασκευάζονται με καταναγκαστική εργασία μελών της φυλής των Ουιγούρων.
Διαφορετικά, οι αποστολές τους θα κατάσχονται από τις τελωνειακές αρχές των ΗΠΑ.
Η Κίνα έχει ανακοινώσει ότι θα αντιδράσει αλλά δεν έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα, ημέρα κατά την οποία τίθενται σε εφαρμογή οι κυρώσεις, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin είπε ότι η κατηγορία της καταναγκαστικής εργασίας είναι «ένα τεράστιο ψέμα που φτιάχτηκε από αντι-κινεζικές δυνάμεις για να συκοφαντηθεί» η χώρα και ότι αποτελεί «κλιμάκωση της καταστολής της Κίνας από τις ΗΠΑ με το πρόσχημα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.
Ο Wang Wenbin είπε επίσης ότι η Κίνα «θα ενεργήσει σθεναρά για να υποστηρίξει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών και πολιτών».
Η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ (CBP) έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η απαγόρευση «πιθανώς θα επιδεινώσει τις τρέχουσες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας», με τις εισαγωγές από όλες τις χώρες «να υπόκεινται σε καθυστερήσεις στον χρόνο επεξεργασίας».
Ο νόμος αυτός με τις νέες κυρώσεις κατά της Κίνας ήταν βέβαιο ότι θα προκαλούσε χάος, αλλά η κυβέρνηση Biden επιδείνωσε το χάος με την αποτυχία της να παράσχει έγκαιρες οδηγίες για τον τρόπο επιβολής του.
Ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2021 και θα εφαρμοζόταν στις 21 ​​Ιουνίου, ωστόσο η αμερικανική Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων περίμενε μέχρι την περασμένη εβδομάδα για να δώσει στις επιχειρήσεις οδηγίες σχετικά με το πώς να μπορούν να αποδείξουν ότι οι εισαγωγές τους είναι «καθαρές» - δηλαδή να πείσουν τους Αμερικανούς γραφειοκράτες ότι οι κινέζικες κατασκευάστριες εταιρείες δεν χρησιμοποίησαν καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων σε κανένα στάδιο παραγωγής ενός δεδομένου αγαθού.
Οι οδηγίες δόθηκαν από μια έκθεση 68 σελίδων που δημοσίευσε η CBP την περασμένη Παρασκευή 17/6 - δηλαδή μόλις μια εργάσιμη ημέρα πριν την έναρξη της απαγόρευσης.
Σύμφωνα με τον οδηγό της CBP, για να αποδειχτεί ότι ένα προϊόν δεν κατασκευάστηκε με καταναγκαστική εργασία απαιτείται η δημιουργία χαρτιών εφοδιαστικής αλυσίδας και η συλλογή ένορκων βεβαιώσεων από κάθε εταιρεία ή οντότητα που εμπλέκεται στη διαδικασία παραγωγής.
«Οι επιχειρήσεις μέλη μας είναι εξαιρετικά αβέβαιες για το ποια είναι η αποδεκτή απόδειξη για να ξεπεραστεί η υπόθεση της καταναγκαστικής εργασίας...Δεν λαμβάνουμε πραγματικά απαντήσεις σε πολλές από τις ερωτήσεις και αυτό που ακούμε από τις ομοσπονδιακές αρχές ένα "απλώς πρέπει να περιμένετε"», δήλωσε ο Eugene Laney, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Εξαγωγέων και Εισαγωγέων, δήλωσε στο Politico.
Αν και η απαγόρευση εισαγωγών επισήμως στοχεύει μόνο τη Xinjiang, είναι δυνατό να προκαλέσει κατασχέσεις προϊόντων από οποιοδήποτε μέρος της Κίνας, επειδή ο νόμος ορίζει «ότι όλα τα αγαθά που εξορύσσονται, παράγονται ή κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει στο Xinjiang με καταναγκαστική εργασία απαγορεύονται».
Η φράση «ή εν μέρει» λοιπόν πολλαπλασιάζει την αβεβαιότητα.
Όπως είπε ο Doug Barry, ανώτερος διευθυντής στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο ΗΠΑ-Κίνας, στο Nikkei Asia, «ο τρόπος με τον οποίο είναι διατυπωμένος ο νόμος επιτρέπει την επέκτασή του και σε είδη αγαθών από άλλα μέρη της Κίνας που φέρεται ότι περιλάμβαναν καταναγκαστική εργασία κάποια στιγμή κατά τη διαδρομή της εφοδιαστικής αλυσίδας».
Η Xinjiang προμηθεύει περίπου το 20% του παγκόσμιου βαμβακιού και ένα ευρύ φάσμα άλλων προϊόντων είτε παρασκευάζεται εκεί είτε με υλικά που παράγονται εκεί.
Ο νέος νόμος απειλεί να διαταράξει τις αγορές για τα πάντα, από ηλιακά πάνελ, μέχρι πλακάκια δαπέδου, αθλητικά παπούτσια, ανταλλακτικά αυτοκινήτων και τηλεχειριστήρια τηλεόρασης.
Αυτό το νέο παράδειγμα χρήσης ενός εμπορικού embargo ως πολιτικού όπλου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ πηγάζει από τους ισχυρισμούς ότι η Κίνα αναγκάζει τους Ουιγούρους να εργαστούν.
Οι Ουιγούροι είναι μια κατά κύριο λόγο σουνιτική μουσουλμανική εθνική μειονότητα που μιλάει τουρκικά. Αποτελούν το 45% του πληθυσμού της Xinjiang.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης