Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron: Δεν πάμε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας - Χρειαζόμαστε νέους πολιτικούς συμβιβασμούς από όλους

Macron: Δεν πάμε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας  - Χρειαζόμαστε νέους πολιτικούς συμβιβασμούς από όλους
Όλοι οι πολιτικοί ηγέτες των κομμάτων με τους οποίους συνομίλησα τις τελευταίες μέρες εξέφρασαν την βούληση να αποφευχθεί το πολιτικό αδιέξοδo, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος
Σχετικά Άρθρα

O Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron σε διάγγελμα του σήμερα προς τον γαλλικό λαό κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να ξεκαθαρίσουν αν και κατά πόσο είναι διατεθειμένες να αναλάβουν μερίδιο ευθύνης αναφορικά με την διακυβέρνηση της χώρας.
Επρόκειτο για την πρώτη τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής όπου η παράταξή του, παρότι νικήτρια, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
«Με εκλέξατε τον Απρίλιο επί τη βάσει ενός ξεκάθαρου προγράμματος» δήλωσε ο Macron, ενώ αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές τόνισε ότι δεν μπορεί να αγνοήσει «τα ρήγματα και τις βαθιές διαιρέσεις της χώρας μας που αντικατοπτρίζονται στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση ούτε όμως τη μεγάλη αποχή, που μας υποχρεώνει όλους να δώσουμε περισσότερο νόημα και σαφήνεια στη μεγάλη δημοκρατική μας συνάντηση».
Συνεχίζοντας, ο Macron ανέφερε ότι όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει στη Γαλλία απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενός κόμματος και συνεπώς θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος πολιτικής συνεννόησης.
«Στις περισσότερες δυτικές δημοκρατίες, καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί να νομοθετεί μόνη της» τόνισε ο Macron και πρόσθεσε:
«Η προεδρική πλειοψηφία πρέπει να διευρυνθεί. Πρέπει συλλογικά να μάθουμε να κυβερνάμε και να νομοθετούμε διαφορετικά. Χτίζοντας νέους συμβιβασμούς, με διάλογο, ακρόαση, σεβασμό».
Στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε με τους διάφορους αρχηγούς των κομμάτων.
«Οι περισσότεροι ηγέτες απέκλεισαν το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Και μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν δικαιολογείται μέχρι σήμερα. Πολλοί έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να δράσουν σε σημαντικά ζητήματα, όπως η αγοραστική δύναμη ή η ασφάλεια. Είναι δυνατό να βρεθεί μια μεγαλύτερη και σαφέστερη πλειοψηφία για να δράσουμε».
«Από το φετινό καλοκαίρι θα χρειαστεί να ληφθούν έκτακτα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου  του νόμου για την αγοραστική δύναμη και έκτακτων μέτρων για την υγεία. Θα προτείνουμε μέτρα που θα μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων, ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό είναι αναγκαίες οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας καταλήγοντας ότι μετά την επιστροφή του από τις συνόδους κορυφής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα αξιολογήσει το μερίδιο της ευθύνης που δηλώνει ότι είναι διατεθειμένη να αναλάβει η κάθε πολιτική παράταξη με στόχο την διακυβέρνηση της Γαλλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης