Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η κούρσα διαδοχής του Boris Johnson - Οι πιθανοί αντικαταστάτες - Οι περισσότεροι σχεδίαζαν κρυφά τις εκστρατείες τους

Η κούρσα διαδοχής του Boris Johnson - Οι πιθανοί αντικαταστάτες - Οι περισσότεροι σχεδίαζαν κρυφά τις εκστρατείες τους
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι σχεδίαζαν κρυφτά τις εκστρατείες τους εδώ και αρκετές εβδομάδες
Σχετικά Άρθρα

Η κούρσα διαδοχής του Boris Johnson στο τιμόνι των Τόρις και κατά συνέπεια στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασίλειου, έχει αρχίσει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το χρονοδιάγραμμα για τις εσωκομματικές εκλογές των Συντηρητικών αναμένεται να οριστικοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ ο νέος πρωθυπουργός αναμένεται να οριστεί τον Σεπτέμβριο.

Οι υποψήφιοι

Η κούρσα διαδοχής του Johnson φάνηκε πως είχε αρχίσει πριν καν ο ίδιος ανακοινώσει την παραίτηση του. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η γενική εισαγγελέας Suella Braverman εξέπληξε πολλούς το βράδυ της Τετάρτης (6/7/2022) ανακοινώνοντας την πρόθεση της να θέσει υποψηφιότητα.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του CNBC, μέχρι και 10 υποψήφιοι αναμένεται να μπουν στο… ρινγκ, αν και επί του παρόντος δεν υπάρχει φαβορί.
Ο Tom Tugendhat, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και επικριτής του Johnson, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του στην Daily Telegraph. Πρώην στρατιωτικός, ο Tugendhat εξέφρασε την ελπίδα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της πρωθυπουργίας με «νέα ενέργεια και ιδέες»
Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι είναι ο πρώην υπουργός Υγείας, Sajid Javid, οι πρώην υπουργοί Οικονομικών, Nadim Zahawi και Rishi Sunak, η υπουργός Εξωτερικών, Liz Truss, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Jeremy Hunt, ο πρώην υπουργός Προεδρίας, Michael Gove, η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Penny Mordaunt, ο υπουργός Άμυνας, Ben Wallace, ακόμα και ο οπαδός του Brexit, Steve Baker.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι περισσότεροι σχεδίαζαν κρυφτά τις εκστρατείες τους εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Δημοσκόπηση

Μια άμεση δημοσκόπηση του YouGov που ρώτησε 716 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, ποιον θα προτιμούσαν να διαδεχθεί τον Johnsno, Wallace και Mordaunt προηγήθηκαν με 13%, ενώ ακολούθησαν Sunak με 10% και Truss με 8%.
Ωστόσο, μια ξεχωριστή δημοσκόπηση του YouGov που συνέκρινε του υποψήφιους, έδειξε ότι ο Wallace ήταν το ξεκάθαρο φαβορί μεταξύ των μελών του Συντηρητικού Κόμματος ώστε να αναδειχθεί ο επόμενος αρχηγός του κόμματος.

Αλλαγή πολιτικής;

Όσον αφορά τις πιθανές πολιτικές του νέου ηγέτη, ο Mujtaba Rahman της Eurasia Group, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι υποψήφιοι πιθανότητα θα τηρήσουν το μανιφέστο τον Τόρις το 2019. Αυτές οι δεσμεύσεις περιλαμβάνουν την εξισορρόπηση των καθημερινών δαπανών με τα έσοδα και μείωση του χρέους.
«Στην πράξη, αυτό θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Οι υποψήφιοι θα δεχθούν πιέσεις για αύξηση των δαπανών, κυρίως στην άμυνα, λόγω και της νέας ρωσικής απειλής» είπε ο Rahman.
Σύμφωνα με τον ίδιο «η πολιτική για την Ουκρανία δεν θα αλλάξει μετά την αποχώρηση του Johnson. Ο διάδοχος του θα θέλει να παραμείνει ο πιο ένθερμος σύμμαχος της χώρας. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να αντιτίθεται σε μια "κακή ειρήνη" που επιτρέπει στον Vladimir Putin να διατηρήσει τα εδαφικά του κέρδη σε Κριμαία και Donbass, αλλά οι υψηλόβαθμοι Τόρις παραδέχονται σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι "δεν μπορούν να είναι πιο Ουκρανοί και από τους Ουκρανούς" και αποδέχονται ότι θα καθοδηγούνται από τις επιθυμίες του Volodymyr Zelensky».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης