Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχητικά σημάδια ύφεσης σε ΗΠΑ - Ενισχύονται οι αποδόσεις των ομολόγων καθώς αντιστρέφεται η καμπύλη

Ανησυχητικά σημάδια ύφεσης σε ΗΠΑ - Ενισχύονται οι αποδόσεις των ομολόγων καθώς αντιστρέφεται η καμπύλη
Οι οικονομολόγοι της Bank of America προβλέπουν πλέον «ήπια ύφεση φέτος» στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

Ανοδικά κινούνται το πρωί της Πέμπτης (14/7/2022) οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, ενόψει των ανακοινώσεων των κερδών β' 3μηνου αλλά και καθώς οι επενδυτές αποτιμούν τον -υψηλότερο από τις εκτιμήσεις- πληθωρισμό.
Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου, που είναι πιο ευαίσθητη στις αλλαγές νομισματικής πολιτικής με τα πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα, αυξήθηκε κατά περίπου 7 μονάδες βάσης στο 3,213%. Αυτό διατηρεί ένα μεγάλο χάσμα ή αντιστροφή καμπύλης, μεταξύ των 2ετών και 10ετών ομολόγων, που την Τετάρτη (13/7/2022) έφτασε στο υψηλότερο σημείο μετά το 2000. Επισημαίνεται ότι η αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης ή όταν τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα έχουν υψηλότερες αποδόσεις από τα μακροπρόθεσμα, θεωρούνται ως προάγγελοι ύφεσης.
Omologa_1.JPG
Πηγή: CNBC

Ήπια ύφεση στις ΗΠΑ «βλέπει» η BofA

Οι οικονομολόγοι της Bank of America προβλέπουν πλέον «ήπια ύφεση φέτος» στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι οι δαπάνες για υπηρεσίες επιβραδύνονται και ο «καυτός» πληθωρισμός περιορίζει τις κινήσεις των καταναλωτών.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Bloomberg, η ομάδα ανάλυσης της BofA με επικεφαλής τον Michael Gapen αναφέρει ότι «ένα πλήθος δυνάμεων συνδράμουν στην επιβράδυνση του οικονομικού momentum πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε προηγουμένως».
Οι δυνάμεις αυτές περιλαμβάνουν τον πληθωρισμό στα τρόφιμα και την ενέργεια που αφήνει στα νοικοκυριά λιγότερες διαθέσιμες δυνάμεις για δευτερεύουσες αγορές, καθώς και τις αυστηρότερες χρηματοδοτικές συνθήκες, με αυξημένα επιτόκια στεγαστικών δανείων.
Σε αυτό το κλίμα, οι οικονομολόγοι της BofA αναμένουν ότι στο δ' τρίμηνο του 2022 το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα μειωθεί κατά 1,4% σε σχέση με πέρυσι, αν και θα ακολουθήσει αύξηση 1% στο α' τρίμηνο του 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης