Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιμένει ο Draghi: Στις 20/7 ανακοινώνει την παραίτησή του - Τα σενάρια της επόμενης ημέρας, οι κινήσεις της αντιπολίτευσης

Επιμένει ο Draghi: Στις 20/7 ανακοινώνει την παραίτησή του - Τα σενάρια της επόμενης ημέρας, οι κινήσεις της αντιπολίτευσης
Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, έχει ήδη ενημερώσει, σχετικά, τον πρόεδρο της δημοκρατίας της χώρας, Sergio Mattarella, ο οποίος του ζήτησε να τηρηθεί η θεσμικά προβλεπόμενη διαδικασία.
Σχετικά Άρθρα
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi, δεν εννοεί, υπό τις παρούσες συνθήκες, να παραμείνει στην πρωθυπουργία.
Προτίθεται να μεταβεί στο κοινοβούλιο, πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη 20/7, μόνον για να επιβεβαιώσει την παραίτησή του, αιτιολογώντας την με ακόμη αναλυτικότερο τρόπο.
Η θέση του Mario Draghi στηρίζεται στο γεγονός ότι καθώς δεν είναι εκλεγμένος πρωθυπουργός θεωρεί πως μπορεί να συνεχίσει μόνο εάν υπάρξει ευρύτατη κοινοβουλευτική υποστήριξη.
Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, έχει ήδη ενημερώσει, σχετικά, τον πρόεδρο της δημοκρατίας της χώρας, Sergio Mattarella, ο οποίος του ζήτησε -πάντως- να τηρηθεί η θεσμικά προβλεπόμενη διαδικασία.

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Σε περίπτωση που ο Draghi οριστικοποιήσει την παραίτησή του, ο Ιταλός πρόεδρος θα έχει δυο κύριες επιλογές: να προκηρύξει άμεσα εκλογές (πιθανώς για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου) ή να ζητήσει την σύσταση μιας νέας, βραχείας διάρκειας κυβέρνησης, με κύριο στόχο την κατάρτιση και την έγκριση του νέου κρατικού προϋπολογισμού.
Παράλληλα, η χώρα πρέπει να συνεχίσει την αποθήκευση ενέργειας ενόψει του χειμώνα, ενώ εκκρεμεί η υπογραφή νέων συμφωνιών για αύξηση της εισαγωγής φυσικού αερίου από το εξωτερικό.
Πρέπει επίσης να οργανωθεί η νέα εμβολιαστική εκστρατεία κατά του κορονοϊού, με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο.
Όλα αυτά, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, μειώνουν τις πιθανότητες σύντομης προσφυγής στις κάλπες, και αυξάνουν εκείνες -σε περίπτωση οριστικής αποχώρησης του Draghi, για δημιουργία προσωρινής κυβέρνησης, με όσο γίνεται ευρύτερη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων.
Την ίδια ώρα, το Κίνημα Πέντε Αστέρων αποφασίζει ποια στάση να τηρήσει, ενόψει των εξελίξεων της ερχόμενης εβδομάδας.
Μέσα στις επόμενες ώρες, είναι πιθανό να ληφθεί η οριστική απόφαση για το αν οι «πεντάστεροι» αποσύρουν τους υπουργούς τους από την κυβέρνηση ευρείας συμμαχίας, πριν ο Ιταλός πρωθυπουργός παρέμβει στο κοινοβούλιο.
Σε αυτή την φάση, πάντως, τόσο η Φόρτσα Ιτάλια του Silvio Berlusconi, όσο η Λέγκα και το μικρό κόμμα Ζωντανή Ιταλία, του πρώην πρωθυπουργού Matteo Renzi, θεωρούν απίθανη και άκρως προβληματική, πλέον, την κυβερνητική συνεργασία με τα Πέντε Αστέρια.
Η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος ζητά να συνεχιστεί η ευρεία αυτή συνεργασία, στα πλαίσια της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, «για να μην προσφερθεί ευχέρεια κινήσεων στην δεξιά».
Η άκρα δεξιά των Αδελφών της Ιταλίας (η οποία, στην φάση αυτή είναι πρώτη δύναμη στην πρόθεση ψήφου) επιμένει, τέλος, ότι πρέπει να επιλεγεί άμεσα η οδός της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Πρώτη η ακροδεξιά 

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πρώτη δύναμη αυτή τη στιγμή με 23,5% είναι το ακροδεξιό κόμμα Fratelli d’Italia, το οποίο είναι και το μοναδικό που κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Draghi.
Όσον αφορά τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το Δημοκρατικό Κόμμα λαμβάνει το 21,7%, η Lega κινείται στα επίπεδα του 14,5%, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στο 11,5% ενώ το δεξιό Forza Italia στο 7,8%.



italy_1_1.png

Η αντίδραση των αγορών 

Τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία και οι αγορές. Είναι χαρακτηριστικό πως το ευρώ υποχώρησε χθες Πέμπτη 14/7 περαιτέρω έναντι του δολαρίου, ενώ η διαφορά μεταξύ της απόδοσης των ιταλικών και των γερμανικών αυξήθηκε.
Πολλοί αναλυτές πάντως επισημαίνουν πως τυχόν αποχώρηση του Draghi δεν θα επηρεάσει μόνο την ιταλική οικονομία, αλλά όλη την περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό πως μαζί με τον πρόεδρο Macron έχει υπερασπιστεί τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, σχέδιο πάντως που ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί. 

Απώλεια 

Ο Wolfango Piccoli, πολιτικός αναλυτής της Teneo λέει στο Politico πως «τα σχέδια για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, συμπεριλαμβανομένου ενός πακέτου στήριξης για τη μείωση των επιπτώσεων στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να καταρτιστούν χωρίς την παρουσία του Draghi».
Σημειώνεται πως ο Draghi ήταν άλλωστε από αυτούς που πίεσε έντονα για να υπάρξει ένα ανώτατο όριο τιμών για το πετρέλαιο, και ενδεχομένως και για το φυσικό αέριο.
«Αυτές είναι πρωτοβουλίες όπου ο Draghi θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά.
Θα τον ακούσουν στην Ευρώπη, και μπορεί να μιλήσει απευθείας με τον Biden.
Θα μπορούσε να είναι μια απώλεια για την Ευρώπη» υποστήριξε ο Piccoli.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης