Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εσωτερικές εκκαθαρίσεις από τον Zelensky - Γιατί καρατόμησε τον επικεφαλής της υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας και τη Γενική Εισαγγελέα

Εσωτερικές εκκαθαρίσεις από τον Zelensky - Γιατί καρατόμησε τον επικεφαλής της υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας και τη Γενική Εισαγγελέα
Σε εσωτερικές εκκαθαρίσεις προχωρά ο πρόεδρος της Ουκρανίας,Volodimyr Zelensky
Σχετικά Άρθρα
Σε εσωτερικές εκκαθαρίσεις προχωρά ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodimyr Zelensky, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Zelensky απέλυσε τον αρχηγό της κρατικής ασφάλειας και τη γενική εισαγγελέα, επικαλούμενος εκατοντάδες ποινικές διαδικασίες για προδοσία.

Εσχάτη προδοσία

Κατά τη διάρκεια διαγγέλματος προς τον ουκρανικό λαό, ο Zelensky ανέφερε ότι πάνω από 650 υποθέσεις προδοσίας και βοήθειας στη Ρωσία από Ουκρανούς αξιωματούχους ασφαλείας διερευνώνται αυτή τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένων 60 υποθέσεων αξιωματούχων, που όπως είπε έχουν παραμείνει σε εδάφη που κατέχονται από τη Ρωσία και «εργάζονται εναντίον του κράτους μας».
«Μια τέτοια σειρά εγκλημάτων κατά των θεμελίων της εθνικής ασφάλειας του κράτους και οι δεσμοί που καταγράφονται μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας και των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών εγείρουν πολύ σοβαρά ερωτήματα για τους αντίστοιχους ηγέτες τους», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο Zelensky απέλυσε τον Ivan Bakanov, έναν παιδικό φίλο και πρώην επιχειρηματικό συνεργάτη τον οποίο είχε ορίσει επικεφαλής της SBU.
Ο Bakanov είχε δεχτεί αυξανόμενη κριτική για παραβιάσεις της ασφάλειας από την έναρξη του πολέμου.
Τον περασμένο μήνα, το Politico επικαλέστηκε πολλές άγνωστες ουκρανικές και δυτικές πηγές λέγοντας ότι ο Zelensky αναζητούσε τον αντικαταστάτη του.
Επίσης, απέλυσε τη γενική εισαγγελέα Iryna Venediktova και την αντικατέστησε με τον αναπληρωτή της Oleksiy Symonenko.
Η Venediktova ηγήθηκε των ερευνών για εγκλήματα πολέμου.
Οι παραπάνω απολύσεις αποτελούν την πιο σοβαρή αναταραχή για την κυβέρνηση, από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Η κίνηση πραγματοποιήθηκε καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμαζόταν να συζητήσει την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας τη Δευτέρα και καθώς το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι εξαπέλυσε νέες επιθέσεις σε πολλές κατοικημένες περιοχές στην ανατολική και νότια Ουκρανία.

Ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις - Που στοχεύει η Μόσχα

Στην ομιλία του, ο Zelensky τόνισε επίσης την καταστροφική στρατιωτική δύναμη που έχει χρησιμοποιήσει η Μόσχα εναντίον της Ουκρανίας, λέγοντας ότι από την Κυριακή οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εκτοξεύσει περισσότερους από 3.000 πυραύλους κρουζ σε στόχους στην Ουκρανία.
Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις νωρίτερα την Κυριακή στο Mykolaiv, ένα βασικό ναυπηγικό κέντρο στη νότια Ουκρανία.
Ο δήμαρχος Oleksandr Senkevych ανέφερε ότι οι πύραυλοι έπληξαν μια βιομηχανική εγκατάσταση και μια εγκατάσταση υποδομής.
Το Mykolaiv αντιμετώπισε τακτικά ρωσικά πυραυλικά πλήγματα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι Ρώσοι προσπάθησαν να αμβλύνουν την ουκρανική άμυνα.
Ο ρωσικός στρατός έχει δηλώσει ως στόχο να αποκόψει ολόκληρη την ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας μέχρι τα ρουμανικά σύνορα.
Εάν επιτύχει, μια τέτοια προσπάθεια θα επιφέρει ένα συντριπτικό πλήγμα στην ουκρανική οικονομία και το εμπόριο και θα επιτρέψει στη Μόσχα να εξασφαλίσει μια χερσαία γέφυρα προς την αυτονομιστική περιοχή της Υπερδνειστερίας, η οποία φιλοξενεί μια ρωσική στρατιωτική βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης