Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί καταρρέει το ευρώ - Εγκλωβισμένη στην αδράνεια η ΕΚΤ, τρομακτική η οικονομική άγνοια των Ευρωπαίων

Γιατί καταρρέει το ευρώ - Εγκλωβισμένη στην αδράνεια η ΕΚΤ, τρομακτική η οικονομική άγνοια των Ευρωπαίων
Γιατί η ΕΚΤ εμφανίζεται απρόθυμη να αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια
Σχετικά Άρθρα
To ευρωσύστημα και το νόμισμά του βυθίζονται στην κρίση με τις επιπτώσεις να είναι πολύπλευρες, καθώς η ΕΚΤ είναι εγκλωβισμένη στην αδράνεια και η οικονομική άγνοια των Ευρωπαίων είναι τρομακτική.
Σύμφωνα με το GoldMoney.com, υπό κανονικές συνθήκες, μια κεντρική τράπεζα είναι εύκολο να ανακεφαλαιοποιηθεί.
Αλλά στην περίπτωση της ΕΚΤ, όταν το βασικό ίδρυμα και όλοι οι μέτοχοί του πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν ταυτόχρονα, η πρόκληση θα μπορούσε να είναι αδύνατη, προειδοποιούν οι αναλυτές.
Παράλληλα, υπάρχουν ανισορροπίες στο σύστημα TARGET2 που πρέπει να επιλυθούν.

Γιατί διστάζει η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια

Επιπλέον, μέρος του προβλήματος του TARGET2 είναι η αγορά repo με εκκρεμή 8,7 τρισεκατομμύρια ευρώ, που αναμένεται να εκραγεί λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων, καταστρέφοντας τους ισολογισμούς των εμπορικών τραπεζών που έχουν ήδη υψηλή μόχλευση.
Αυτό εξηγεί κατά κάποιο τρόπο τη βαθιά απροθυμία της ΕΚΤ σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων.
Ενώ οι τιμές παραγωγού στα βασικά κράτη μέλη αυξάνονται σε ποσοστό άνω του 30% από έτος σε έτος και οι τιμές καταναλωτή κατά περισσότερο από 8%, η ΕΚΤ διατηρεί το επιτόκιο καταθέσεων στο μείον 0,5%.
Γνωρίζει ότι εάν οι αποδόσεις των ομολόγων του ευρώ αυξηθούν περισσότερο, η κατάστασή τους, η οποία είναι ήδη αβάσιμη, θα διαλυθεί σε μια πλήρη κρίση.
Ως εκ τούτου, το ευρώ διολισθαίνει.
Οι αγορές μπορούν να δουν ότι το μόνο που κάνει η ΕΚΤ είναι να μιλάει, αλλά στην πράξη να παραμένει αδρανής.

The_Collapsing1_88fe44cbd2.png

Τρομακτική η άγνοια των Ευρωπαίων πολιτικών για τις οικονομικές επιπτώσεις

Σε πολιτικό επίπεδο, φαίνεται να υπάρχουν τρομακτικά επίπεδα άγνοιας σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες από τη συνέχιση της τιμωρίας της Βρετανίας για το Brexit και από τον εξοστρακισμό της Ρωσίας, σε μια εποχή που η οικονομία της ίδιας της ΕΕ παραπαίει.
Η ΕΕ ασκεί τις πολιτικές της ατζέντες παρά το οικονομικό χάος που δημιουργείται.
Η Ρωσία είναι ένα πολύ πιο σοβαρό ζήτημα από ό,τι ήταν ποτέ το Brexit.
Η ΕΕ έχει, σε διάφορους βαθμούς, απορρίψει την ικανότητά της σε ορυκτά καύσιμα για να καθησυχάσει τους περιβαλλοντολόγους.
Κατά συνέπεια, η ΕΕ έχει καταστεί σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.
Οι οικονομικές συνέπειες στη Γερμανία είναι τρομακτικές.
Τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν ελλείψεις τροφίμων που θα επιδεινωθούν από την έλλειψη προμηθειών λιπασμάτων.
Μετά θα ακολουθήσει ένας χειμώνας χωρίς θέρμανση και με και συχνές διακοπές ρεύματος.
Και ο χειμώνας με ελλείψεις τροφίμων σε ένα ηπειρωτικό κλίμα δεν είναι κάτι αστείο και θα οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια.
Οι οικονομικές συνέπειες προέρχονται εν μέρει από την έκθεση των τραπεζών σε ρωσικές οντότητες, αλλά πολύ πιο σημαντική είναι η επίδραση της ραγδαίας αύξησης των τιμών παραγωγού και καταναλωτή σε ολόκληρη τη χρηματοοικονομική δομή της Ευρωζώνης.
Το ευρωσύστημα έχει εξαρτηθεί από την αναδιανομή του πλούτου από τη Γερμανία και τις δημοσιονομικά συντηρητικές βόρειες χώρες για τη διάσωση του άχρηστου νότου χρησιμοποιώντας κατασταλμένα επιτόκια.
Αυτό το σχέδιο είναι πλέον για τα σκουπίδια.
Η ΕΚΤ και το ευρωσύστημα των μετόχων των εθνικών κεντρικών τραπεζών, έχουν παγιδευτεί.
Έχοντας καταπιέσει τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος, επέτρεψαν στις κυβερνήσεις των μελών να δανείζονται εξαιρετικά φθηνά.
Τώρα που ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης αυξάνεται στο 8,6% και οι τιμές παραγωγού της Γερμανίας αυξάνονται κατά 33,6%, είτε τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν έξυπνα είτε το ευρώ καταρρέει.
Τα ομόλογα στο Πρόγραμμα Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων της ΕΚΤ έχουν συσσωρευτεί, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα και χωρίζονται σε Πρόγραμμα Αγοράς Δημοσίου Τομέα (PSPP), Πρόγραμμα Αγοράς Εταιρικού Τομέα (CSPP), Πρόγραμμα Αγοράς Τίτλων που υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία (ABSPP) και Τρίτο Καλυμμένο Ομόλογο Πρόγραμμα Αγοράς (CBPP3).
Τον Ιούνιο ανήλθαν συνολικά σε 3,26 τρισ. ευρώ.
Σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν από -0,5% σε 1,36% για το 10ετές ομόλογο της Γερμανίας, με συνολική άνοδο 1,86%.
Η άνοδος της απόδοσης του ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται 2,87%, της Ισπανίας 2,3%, της Γαλλίας 2% και της Ελλάδας 3,2%.
Δεδομένου ότι το κρατικό απόθεμα είναι 65% του συνόλου, τα υπόλοιπα είναι γενικά εταιρικά ομόλογα υψηλότερης απόδοσης, μια συντηρητική εκτίμηση είναι ότι εάν το χαρτοφυλάκιο έχει μέση διάρκεια δέκα ετών, η ζημιά από την αγορά από ένα χρόνο πριν είναι ήδη περιοχή 750 δισ. ευρώ.
Αυτό είναι σχεδόν επταπλάσιο του συνδυασμένου ισολογισμού και αποθεματικών του ευρώ των 109,272 δισ. ευρώ.
Και καθώς οι αποδόσεις αυξάνονται περαιτέρω, οι απώλειες του ευρώ στο σύστημα διπλασιάζονται.
Αναμφίβολα, εάν αμφισβητηθεί, η ΕΚΤ θα ισχυριζόταν ότι το ευρωσύστημα θα κρατήσει αυτά τα ομόλογα μέχρι τη λήξη, επομένως θα συνεχίσει να τα αποτιμά στο άρτιο.
Αλλά το ευρωσύστημα είναι απίθανο να σταματήσει να χρηματοδοτεί τα κράτη μέλη με πληθωριστικά μέσα.
Και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πιθανότητα περαιτέρω αυξήσεων των αποδόσεων, λόγω της διαφοράς μεταξύ των τρεχόντων επιτοκίων (το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ είναι μείον 0,5%) και ενός ΔΤΚ που οδεύει προς ετήσιες αυξήσεις 10%.

Το νομισματικό λάθος πίσω από την έννοια της ΕΕ


Η έννοια στην οποία βασίζεται η Ε.Ε. μπορεί να συνοψιστεί ως η κοινωνικοποίηση του πλούτου των βόρειων κρατών για την επιδότηση των νότιων και λιγότερο εύπορων κρατών μελών. Σύμφωνα με το μεταπολεμικό χαμηλό πολιτικό προφίλ της, η Γερμανία πήγε μαζί με την εξέλιξη του ευρωπαϊκού σχεδίου από εμπορικό μπλοκ σε νομισματική ένωση.
Το ευρώ προοριζόταν να είναι ισοπεδωτικό, επιτρέποντας σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα να υποστηρίξουν την αξιολόγηση του χρέους της Γερμανίας, με βάση το κρατικιστικό επιχείρημα ότι όταν εκδίδεται από ένα κυρίαρχο έθνος που συνδέεται με ένα κοινό νόμισμα και σύστημα διακανονισμού, υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ του να κατέχεις γερμανικό και ιταλικό, ή ακόμα και ελληνικό δημόσιο χρέος.
Οι συνέπειες ήταν ότι μέσω επενδυτικών ιδρυμάτων οι αποταμιευτές της Γερμανίας επιδότησαν άμεσα και έμμεσα χρέη που εκδόθηκαν σε επίπεδα που δεν αντισταθμίζουν τον πραγματικό κίνδυνο του δανειολήπτη.

The_Collapsing2_badd60e9f2.png


fred.png

Η ΕΚΤ και το αδύνατο έργο της

Μέχρι στιγμής, έχουμε αποκαλύψει τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης για την οικονομία της ευρωζώνης και τις απώλειες που προκύπτουν στους ισολογισμούς του συστήματος του ευρώ.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde κληρονόμησε δύο αδυναμίες.
Η πρώτη είναι να συνεχίσει να διανέμει τον εθνικό πλούτο της Γερμανίας για την υποστήριξη των PIGS και η δεύτερη είναι ένα τραπεζικό σύστημα πραγματικά κατεστραμμένο.
Και όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η ίδια η Γερμανία χρειάζεται υποστήριξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης