Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα επιστημονική έρευνα: Πώς συνδέεται η ανοσμία με την εξασθένηση της μνήμης - Οι πιθανότητες

Νέα επιστημονική έρευνα: Πώς συνδέεται η ανοσμία με την εξασθένηση της μνήμης - Οι πιθανότητες
Τι έδειξαν τα στοιχεία για 766 ανθρώπους άνω των 60 ετών χωρίς ιστορικό γνωστικής εξασθένησης που παρουσίασαν ανοσμία όταν νόσησαν

Η επίμονη απώλεια όσφρησης λόγω Covid-19 μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νευρολογικά προβλήματα, όπως η απώλεια μνήμης και η δυσκολία συγκέντρωσης, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα από την Αργεντινή, η οποία αναφέρει ότι το συγκεκριμένο σύμπτωμα, άσχετα από τη σοβαρότητα της νόσου, συνιστά ένδειξη για την πιθανότητα μακρόχρονων γνωστικών και ειδικότερα, μνημονικών συμπτωμάτων μετά από νόσηση με τον ιό.
Βάσει της έρευνας, οι άνθρωποι που συνεχίζουν να έχουν ανοσμία μετά από λοίμωξη με Covid-19, είναι πιθανότερο να εμφανίζουν επίσης απώλεια μνήμης και άλλα γνωστικά προβλήματα, σε σχέση με όσους δεν έχασαν ποτέ την όσφρησή τους όταν νόσησαν από κορωνοϊό ή την ανέκτησαν γρήγορα.
Η ξαφνική ανοσμία είναι ένα συχνό σύμπτωμα της μόλυνσης από κορωνοϊό και μάλιστα, προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει το σύμπτωμα αυτό με προειδοποιητικά σημάδια για νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η Covid-19 μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νευρολογικά προβλήματα, όπως είναι η απώλεια μνήμης και η δυσκολία συγκέντρωσης.
Η νέα μελέτη από την Αργεντινή επιβεβαιώνει ότι η απώλεια όσφρησης λόγω Covid-19 σχετίζεται με τέτοια επίμονα γνωστικά συμπτώματα.

Ο κορωνοϊός μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο μέσω μύτης – Τα ευρήματα

Τα νέα ευρήματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενισχύουν την άποψη ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο μέσω μύτης.
Ειδικότερα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Dr Gabriela Gonzalez-Aleman του Ποντιφικού Καθολικού Πανεπιστημίου της Αργεντινής στο Μπουένος Άιρες, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε διεθνές συνέδριο για το Αλτσχάιμερ στην Καλιφόρνια, ανέλυσαν στοιχεία για 766 ανθρώπους άνω των 60 ετών χωρίς ιστορικό γνωστικής εξασθένησης.
Από τα 766 άτομα, άνω των 60 ετών, το 90% είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον κορωνοϊό με μοριακό τεστ και υποβλήθηκαν σε οσφρητικό τεστ, καθώς και σε γνωστικά τεστ τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη λοίμωξη με Covid-19.
Όπως διαπιστώθηκε, τα δύο τρίτα των ατόμων που είχαν περάσει Covid-19 εμφάνιζαν στη συνέχεια κάποιας μορφής εξασθένηση της μνήμης τους, ενώ για τους μισούς περίπου το πρόβλημα ήταν αρκετά σοβαρό επηρεάζοντας την καθημερινή τους ζωή.
Οι νοσούντες με τον ιό που εμφάνισαν πλήρη απώλεια όσφρησης (ανοσμία) τρεις μήνες μετά την λοίμωξη, είχαν περίπου μιάμιση φορά μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίζουν προβλήματα μνήμης και άλλες γνωστικές διαταραχές, σε σχέση με όσους δεν είχαν χάσει ποτέ την όσφρησή τους ή την είχαν ανακτήσει γρήγορα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο μέσω μύτης, όμως, δεδομένου ότι τα περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα δεν διαθέτουν τον υποδοχέα ACE2 που ο κορωνοϊός συνήθως χρησιμοποιεί για να μολύνει τα κύτταρα, δεν είναι σαφές αν τα μνημονικά και άλλα γνωστικά συμπτώματα οφείλονται στην άμεση μόλυνση του εγκεφάλου από τον ιό. Ενδεχομένως, ο κορωνοϊός αφού μολύνει τα κύτταρα της μύτης προκαλώντας φλεγμονή και δυσλειτουργία στους οσφρητικούς νευρώνες και κατ' επέκταση ανοσμία, , στη συνέχεια μπορεί να διεισδύσει μέσω αυτών των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, οδηγώντας και σε πρόσθετα γνωστικά-μνημονικά προβλήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης