Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαθαίνει το «ρήγμα» μεταξύ 2ετών και 10ετών ομολόγων ΗΠΑ - Ο φόβος της ύφεσης και η Fed

Βαθαίνει το «ρήγμα» μεταξύ 2ετών και 10ετών ομολόγων ΗΠΑ - Ο φόβος της ύφεσης και η Fed
Θα μπορούσαμε να τελειώσουμε το 2022 στο 3,75%-4% εάν ο πληθωρισμός αποδειχτεί επίμονος
Η αντιστροφή σε ένα βασικό τμήμα της καμπύλης αποδόσεων των ΗΠΑ μπορεί να βαθύνει σε επίπεδα που δεν έχουν ξανασυμβεί από τη δεκαετία του 1980, όταν τότε ο πρόεδρος της Fed Paul Volcker πάλευε με τον πληθωρισμό μαμούθ ανεβάζοντας διαδοχικά τα επιτόκια, καθώς οι ανησυχίες για υψηλότερα επιτόκια πολιτικής και τον οικονομικό αντίκτυπό τους αποτυπώνονται στις αγορές.
Τα δεκαετή ομόλογα προσφέρουν τώρα απόδοση της τάξης του 2,78%, έναντι περίπου 3,28% στις διετείς λήξεις, οδηγώντας σε διαφορά 50 μονάδες βάσης.
Αυτή η διαφορά μπορεί να διευρυνθεί περαιτέρω στις 65 μονάδες βάσης τους επόμενους μήνες, καθώς τα ομόλογα πωλούνται περισσότερο από ό,τι εκείνα της μεγαλύτερης διάρκειας.

Η αγορά εργασίας κατέπληξε με τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν ότι προστέθηκαν περισσότερες από μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας τον Ιούλιο.
Αυτά τα στοιχεία είναι πιθανό να ενισχύσουν την πεποίθηση της Fed για την ανθεκτικότητα της οικονομίας.
Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, έχει ήδη αναφέρει ότι «η ισχυρή αγορά εργασίας μας κάνει να αμφισβητούμε τα δεδομένα του ΑΕΠ» που έδειχναν ύφεση.
Σε περίπτωση που αυτή η δυναμική στην οικονομία συνεχίσει να διατηρείται και ο πληθωρισμός δεν υποχωρεί τόσο όσο οι αγορές υπολογίζουν, η Fed είναι πιθανό να μεταφέρει το επιτόκιο πολιτικής της σε περιοριστικό έδαφος.
Δεδομένου ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο ουδέτερο επιτόκιο, ένα περιοριστικό επιτόκιο θα ήταν κάπου στη ζώνη του 3,50%.
Η εκτίμηση έδειξε το μέσο επιτόκιο στο τέλος του έτους στο 3,40% και στο 3,80% για το 2023.
Ο Πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, James Bullard, μια φωνή με επιρροή στη Fed, έχει υποστηρίξει ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα είναι εκ των προτέρων.
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να τελειώσουμε το 2022 στο 3,75%-4% εάν ο πληθωρισμός αποδειχτεί επίμονος.
Εάν συμβεί αυτό, οι αποδόσεις των διετών θα μπορούσαν να υπερβούν κατά πολύ το φετινό ανώτατο όριο του 3,45%.
Βέβαια, οποιαδήποτε αύξηση στις αποδόσεις των 10ετών είναι πιθανό να υστερεί σε σχέση με αυτές στα πιο βραχυπρόθεσμα ομόλογα, προκαλώντας μια βαθύτερη αναστροφή στην καμπύλη αποδόσεων.
Ενώ η οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική μέχρι στιγμής, ο σκεπτικισμός της αγοράς θα παραμείνει, ενεργώντας για να μετριάσει οποιαδήποτε αύξηση των μακροπρόθεσμων αποδόσεων.
Πράγματι, η 10ετής λήξη διαπραγματεύεται τώρα με premium σχεδόν 68 μονάδων βάσης έναντι της τεκμαρτής αξίας του 3,4792% με βάση τον πληθωρισμό και το επιτόκιο αναφοράς της Fed.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης