Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιος είναι ο κρυφός πληροφοριοδότης που «έδωσε» τον Trump; Όργιο φημών για τον σύζυγο της κόρης του Ivanka, Jared Kushner

Ποιος είναι ο κρυφός πληροφοριοδότης που «έδωσε» τον Trump; Όργιο φημών για τον σύζυγο της κόρης του Ivanka, Jared Kushner
Ο Kushner και η Ivanka υπηρέτησαν ως ανώτεροι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου στην κυβέρνηση Trump.
Σχετικά Άρθρα

Όργιο φημών επικρατεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για την υπόθεση του Donald Trump και την έφοδο του FBI στην κατοικία του αλλά και ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από την πληροφοριοδότηση κατά του ισχυρού πρώην προέδρου.
Ειδικότερα, η Mary Trump, ψυχολόγος και ανιψιά του Donald Trump, δήλωσε πως υποπτέυεται τον Jared Kushner ως την μυστική πηγή που ενημέρωσε το FBI για τα εμπιστευτικά έγγραφα που φυλάσσονταν στο Μαρ-α-Λάγκο.
Το Newsweek ανέφερε για πρώτη φορά την Τετάρτη ότι μια εμπιστευτική πηγή παρείχε τις πληροφορίες στις ομοσπονδιακές αρχές, επικαλούμενη δύο ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Η επιδρομή της Δευτέρα, η οποία εγκρίθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα Merrick Garland, είχε ως στόχο την κατάσχεση άκρως απόρρητων και άλλων εγγράφων που κρατούσε ο πρώην πρόεδρος στην κατοικία του στη Φλόριντα.
Σε μια συνέντευξη στο The Dean Obeidallah Show την Παρασκευή, η Mary Trump ρωτήθηκε ποιος θα μπορούσε να είναι ο πληροφοριοδότης.
Είπε ότι ήταν «δύσκολο να επιλέξεις», αλλά έδειξε τον Kushner, σύζυγο της μεγαλύτερης κόρης του Donald Trump, Ivanka .
Ο Kushner και η Ivanka υπηρέτησαν ως ανώτεροι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου στην κυβέρνηση Trump.
"Πιστεύω ότι πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά γιατί ο Kushner πήρε 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά γιατί είναι τόσο ήσυχος τόσους μήνες τώρα.
Και πρέπει να σκεφτούμε ποιος θα μπορούσε επίσης να εμπλέκεται σε αυτήν την ιστορία αλλά και από τι ήθελε να γλιτώσει δίνοντας τον Donald Trump», είπε η Mary Trump
«Ακούγεται σαν κάποιος από τη θέση του Jared. Δεν λέω ότι είναι ο Jared αλλά θα μπορούσε να είναι", πρόσθεσε.
Η Mary Trump φαίνεται να αναφέροταν στην επένδυση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εξασφάλισε ο Jared από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας περίπου έξι μήνες μετά το τέλος της θητείας του πεθερού του στον Λευκό Οίκο.
Συγκεκριμένα, ο πρώην δικηγόρος του Donald Trump είπε επίσης ότι ο πληροφοριοδότης θα μπορούσε να ήταν ένα από τα παιδιά του πρώην προέδρου ή ο γαμπρός του.
«Είναι σίγουρα μέλος του στενού κύκλου [του Trump]», είπε ο Kohen στο Insider την Πέμπτη.
«Δεν θα εκπλαγώ αν μάθαινα ότι είναι ο Jared ή ένα από τα παιδιά του».
Άλλοι εικάζουν ότι ο πρώην αρχηγός του προσωπικού του Trump, Μαρκ Μέντοους, μπορεί να παρείχε τις πληροφορίες στο FBI.

Χάνει την υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ το 2024 ο Trump; - Διχασμένοι οι νομικοί, αλλά ορατός ο κίνδυνος φυλάκισης

Το ένταλμα έρευνας του FBI στην οικία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump αναφέρει την παραβίαση νόμων που μπορεί να επισύρει πολυετείς ποινές φυλάκισης.

Αυτό αναφέρει ο νομικός κόσμος των ΗΠΑ, ο οποίος όμως είναι διχασμένος για το κατά πόσο αυτές οι έρευνες μπορεί να οδηγήσουν στο να μην μπορεί ο Trump να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ το 2024.

Τρία επίμαχα άρθρα

Το ένταλμα έρευνας του FBI κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ απαριθμούσε τρία άρθρα που χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογήσουν την κατάσχεση κουτιών και εγγράφων από το ακίνητο του, μερικά από τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως άκρως απόρρητα.
Υπό τον τίτλο «Ιδιοκτησία προς κατάσχεση», το ένταλμα αναφέρεται σε: «Όλα τα φυσικά έγγραφα και αρχεία που αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία για λαθρεμπόριο, προϊόντα εγκλήματος ή άλλα αντικείμενα που κατέχονται παράνομα κατά παράβαση του 18 U.S.C. §§ 793, 2071 ή 1519."
Ειδικότερα:

  • 18 U.S.C. §§ 793: Συγκέντρωση, μετάδοση ή απώλεια αμυντικών πληροφοριών, που επισύρει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών.
  • 18 U.S.C. §§ 2071: Απόκρυψη, απομάκρυνση ή υπεξαίρεση γενικά, που επισύρει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών και αποκλεισμό από το αξίωμα
  • 18 U.S.C. §§ 1519: Καταστροφή, τροποποίηση ή παραποίηση αρχείων σε ομοσπονδιακές έρευνες και πτώχευση, που επισύρει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι πράκτορες του FBI έκαναν έφοδο στο σπίτι του Trump στο Mar-A-Lago της Φλόριντα.
Ο πρώην πρόεδρος και οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι ο Trump αποχαρακτήρισε τα έγγραφα πριν από τη λήξη της θητείας του.
Μέχρι τώρα δεν έχει κατηγορηθεί για κανένα έγκλημα και δεν είναι σαφές εάν θα του απαγγελθούν κατηγορίες.
Ο ίδιος αποκάλεσε την κατάσταση «κυνήγι μαγισσών», επαναλαμβάνοντας την κριτική του για προηγούμενες έρευνες για τις πράξεις του.

Διαβάστε το ένταλμα έρευνας εδώ:
Ένταλμα

Χάνει την υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ το 2024 ο Trump;

Είναι απίθανο να απαγορευθεί στον Trump να είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία εάν καταδικαζόταν όντως για παραβίαση του νόμου που αναφέρεται παραπάνω, επειδή το Σύνταγμα θα υπερισχύει του εντάλματος, είπαν νομικοί εμπειρογνώμονες.
«Δεν μπορώ να επιβάλλω προσόντα για την ανάληψη της προεδρίας βάσει εντάλματος — τα προσόντα ορίζονται στο Σύνταγμα.
Ο ισχυρισμός για «ένα κόλπο» για να διώξει τον Trump από την πολιτική δεν θα πρέπει να συνεχιστεί», έγραψε στο Twitter ο νομικός αρθρογράφος της Washington Post, Jason Willick, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πριν αποσφραγιστεί και δημοσιευτεί το ένταλμα.
Ο Willick απάντησε στον Marc Elias, έναν βετεράνο δικηγόρο που έχει ευθυγραμμιστεί με το Δημοκρατικό Κόμμα εδώ και χρόνια.
«Ναι, αναγνωρίζω τη νομική πρόκληση που θα είχε η εφαρμογή αυτού του νόμου σε έναν πρόεδρο (καθώς τα προσόντα ορίζονται στο Σύνταγμα)», έγραψε ο Elias στο Twitter αργά τη Δευτέρα.
«Αλλά η ιδέα ότι ένας υποψήφιος θα έπρεπε να το αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας είναι κατά την άποψή μου «μπλόκμπαστερ στην αμερικανική πολιτική»».
Οι νομικοί εμπειρογνώμονες διίστανται σχετικά με το εάν τα άρθρα που επικαλείται το FBI θα οδηγήσουν στη δίωξη του Trump.
Ο Bradley Moss, δικηγόρος που ειδικεύεται στην εθνική ασφάλεια και την ομοσπονδιακή απασχόληση, σημείωσε ότι το πρώην μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Reality Winner, «φυλακίστηκε για πέντε χρόνια επειδή διέρρευσε ένα έγγραφο κατά παράβαση του 18 USC 793», ένα από τα ίδια άρθρα που αναφέρονται στο ένταλμα να κάνει έφοδο στο σπίτι του Trump στη Φλόριντα.
Ο John Coffee, επί σειρά ετών καθηγητής στη Νομική Σχολή του Κολούμπια, είπε ότι οι ομοσπονδιακές αρχές δεν χρειάζεται να διώξουν τον Trump εάν ανακτήσουν όλα όσα έψαχναν.


www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Κλείσιμο
Advertisement