Διεθνή

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες επιτρέπουν ξανά τη διαπραγμάτευση ρωσικών ομολόγων

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες επιτρέπουν ξανά τη διαπραγμάτευση ρωσικών ομολόγων
Oι συναλλαγές ρωσικές κρατικών και εταιρικών ομολόγων είχαν παγώσει διεθνώς, μετά το αρνητικό σήμα των αμερικανικών αρχών τον Ιούνιο
Σχετικά Άρθρα
Στο μονοπάτι που χάραξε πρώτη η Wall Street κινούνται και οι ευρωπαϊκές τράπεζες, επιτρέποντας στους πελάτες τους τις συναλλαγές ρωσικών ομολόγων με στόχο ουσιαστικά να τους διευκολύνουν να μειώσουν επιτέλους την έκθεση τους στο ρωσικό χρέος. Αυτό υποστηρίζουν σε δημοσίευμα τους οι «Financial Times», την Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022.

«Παράθυρο» τριών μηνών

Θυμίζουμε πως οι συναλλαγές ρωσικών κρατικών και εταιρικών ομολόγων είχαν παγώσει διεθνώς, μετά το αρνητικό σήμα των αμερικανικών αρχών τον Ιούνιο.
Όμως, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, που επιτηρεί τις κυρώσεις, άνοιξε ένα «παράθυρο» τριών μηνών, ξεκινώντας από τις 22 Ιουλίου, ώστε οι τράπεζες να βοηθήσουν τους πελάτες τους που κατείχαν ρωσικά ομόλογα να «κλείσουν» τις θέσεις τους.
Αντιστοίχως και οι ευρωπαϊκές αρχές επέτρεψαν στις τράπεζες τους να κάνουν το ίδιο.


Εγκλωβισμένοι επενδυτές

Υπολογίζεται πως την εποχή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου, βρίσκονταν σε κυκλοφορία ρωσικά ομόλογα αξίας περίπου 40 δισ. δολάρια, από τα οποία τα μισά βρίσκονταν στα χέρια ξένων επενδυτών.
Αναλυτές σχολιάζουν πως η απόφαση των τραπεζών να διευκολύνουν τις συναλλαγές αυτές δεν είχαν κίνητρο το κέρδος δεδομένου του στοχευμένου ανοίγματος της αγοράς, αλλά κυρίως να βοηθήσουν τους πελάτες τους να περιορίσουν την έκθεση τους συμβαδίζοντας με τις αρχές και τη λογική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Έξοδος και για τις τράπεζες

Την ίδια ώρα, εξάλλου, συνεχίζεται και η προσπάθεια των ίδιων των ξένων τραπεζών να ρευστοποιήσουν ότι περιουσιακά στοιχεία είχαν στη Ρωσία προκειμένου να ολοκληρώσουν την έξοδο τους από τη χώρα.
Μια διαδικασία που δεν είναι εύκολη ή γρήγορη και σίγουρα μεταφράζεται σε ζημιές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης